Čo je zlé na bielej múke?

Dominika Bleščáková | 20. február 2010
Čo je zlé na bielej múke?

Biela múka. Jeden z najväčších strašiakov tejto doby. Biela múka je zlá, pečivo z nej ešte horšie. Niektorí ich považujú za hotové jedy, iní majú pocit, že už len pohľadom na ne chorľavejú či priberajú. Aká je však pravda? Sú naozaj také škodlivé a mali by sme sa im vyhýbať širokým oblúkom? A čo ich robí takými nezdravými?

Čo robí bielu múku takou nezdravou?

Mnohí už určite viete, že často nie je nezdravá, či dokonca škodlivá samotná potravina, ale spôsob jej spracovania a prípravy. Veď aj zemiaky sú sami osebe zdravou a výživnou formou sacharidov, pokiaľ sa však pripravia fritovaním alebo si ich doprajeme vo forme priemyselne spracovaných čipsov, všetky svoje zdraviu prospešné vlastnosti a živiny razom strácajú. Rovnako je to aj s múkou. Biela a celozrnná múka pochádza z tej istej pšenice, líšia sa však v spôsobe spracovania. Pri výrobe bielej múky sa z nej pri mletí odstraňujú otruby a klíčky, ktoré sú výrazným zdrojom výživných látok a tiež vlákniny pre naše telo. Vo výsledku to teda znamená, že obsah vitamínov a dôležitých živín v bielej múke je niekoľkonásobne nižší ako v celozrnnej.

biele pečivo

Kedysi poklad bohatých, dnes lacná druhotriedna surovina

Možno vás prekvapí, že hoci ľudstvo konzumuje obiloviny už vyše 8000 rokov, bielu múku začali naši predkovia v kuchyni používať len cca 200 rokov dozadu. Predtým sa konzumovala výhradne celozrnná múka, nakoľko ľudia nevedeli, ako oddeliť klíčky a otruby od jadra. Naše telo bolo teda na túto celozrnnú múku prirodzene naprogramované a navyknuté. Prvé zmienky o pečive z bielej múky pochádzajú z francúzskeho kráľovského dvora, kde sa biela múka stala výsadou najvyššej spoločnosti. V tej dobe nikto výživovú hodnotu potravín nemeral a tak panstvo ani len netušilo, akým nekvalitným "balastom" sa kŕmilo.

Lacná, sladšia a lepšie sa s ňou pracuje

Napriek tomu, že neskôr sa zistilo, o koľko živín je biela múka ochudobnená, nikdy z prvého miesta rebríčku obľúbenosti nezišla. Napriek tomu, že v dnešnej dobe sa povedomie o zdravej strave šíri rýchlosťou svetla, pomer predaja celozrnnej múky voči bielej je 1 ku 99, čo je extrémny rozdiel. A prečo je taká obľúbená? Je lacná, ľahko sa s ňou pracuje, pečivo a koláče sú vďaka nej nádherne vláčne, nadýchané a veľa ľudí zaujme aj jej "čistá" biela farba.

biela múka

Zasýti na krátku dobu a rozhádže cukor

Keďže biela múka obsahuje len veľmi málo vlákniny, na zasýtenie potrebujete oveľa väčšiu porciu ako v prípade tej celozrnnej, prípadne ovsa alebo pseudoobilovín. Na druhej strane, veľmi rýchlo vám vytrávi a po chvíľke máte opäť hlad. A tak napriek tomu, že energeticky sú na tom obidve múky približne rovnako, pri jedení výrobkov z bielej múky máte tendencie zjesť oveľa viac. Šťastné nie sú ani údaje o jej glykemickom indexe. Biela múka vám výrazne rozhádže hladinu cukru, čo vedie k energetickým výkyvom, tendenciám prejedať sa a ukladať tuk.

 

Nie všetko tmavé pečivo musí byť celozrnné

Bohužiaľ, veľa z nás siaha po čiernom chlebe či "tmavých" kaiserkých mysliac si, ako dobre robíme pre svoje zdravie. Omyl. Často je toto tmavé pečivo vyrobené z klasickej bielej múky a následne zafarbené dohneda. Je to smutné, no je to tak. Preto si pri najbližšom nákupe dajte tú námahu a dôkladne si prečítajte zloženie výrobkov, ktoré vkladáte do nákupného košíka. V najideálnejšom prípade si vyrobíte chlebík či pečivo sami doma - buď sa ponoríte do tajov kváskovania alebo vyskúšate niektorý z našich fit chlebíkov bez kvásku, ktoré máte hotové do pár minút.

múky

Výrobky z bielej múky a ich náhrady

Biela múka sa nachádza v chlebe, pečive, cestovinách, koláčoch, donutoch, slaných pochutinách, pizzi a iných. Ako náhradu môžete použiť celozrnnú špaldovú múku, pohánkovú múku, cícerovú múku, prípadne ovsenú múku, mandlovú a iné. V dnešnej dobe trh ponúka skutočne širokú paletu alternatív a je len na vás, ktorú si vyberiete. Treba si však jednotlivé múky vopred naštudovať a zvážiť, ktorá sa na čo hodí. Niektoré sú vhodné na pečivo, iné na palacinky či lievance. Dajte si námahú a zistite, ktorá sa hodí na čo, aby ste neboli s výsledkom svojho pečenia sklamaní.

Komentáre