Dôležité pravidlá pre chutnú cuketu. Ako si pripravíte "Francúzske ratatouille"?

Jana Trundová | 20. júl 2017
Dôležité pravidlá pre chutnú cuketu. Ako si pripravíte

Aké sú pravidlá pre chutnú cuketu, ak ju nechcete mať ako blato, alebo pritvrdú. A je vhodné mrazenie u tejto zeleniny?

Nechcete mať z cukety blato? Aké je pravidlo?

Potom si dajte dobrý pozor na vodu. Tá je nepriateľom číslo jeden pre mladé aj staré kúsky. Zeleninu ju zbavíte nakrájaním, posolením a „vypotením".

Čítajte tiež: CUKETA ako ideálna zelenina na horúce dni aj na redukciu hmotnosti.

Lenže, bežné rady o 10 – 20 minútach „potenia“ veľmi nepomôžu. Ak máte pred sebou dospelú cuketu, ktorej osudom je smaženie či restovanie, potrebuje minimálne hodinu, pričom platí, že čím väčšie sú kúsky, tým pomalšie sa zbavujú vody.

Obvyklé centimetrové kolieska nechajte odpočinúť pokojne aj dve hodiny. A ak leží na kuchynskej linke hromada, potom sa oplatí nakrájané tekvice osoliť, nasypať ich do veľkého hrnca s dnom potretým olejom a štvrťhodinku ich podusiť.

Prebytočnú vodu zlejte, cukety nechajte vychladnúť a až potom ich ďalej upravujte. Pevnosť plodov sa odvíja tiež od tepelnej pohody. Čo to znamená? Nemajú v láske prudké výkyvy teploty, takže, keď ich vložíte do chladničky, do troch dní zmäknú.

Odporúčame: Skúste tento jednoduchý recept s guľatou cuketou

A iné dôležité pravidlá pre chutnú cuketu

Pre vysoký obsah vody nie sú práve ideálne na mrazenie, ale vzdať sa ho, keď na kuchynskej linke pristane darovaný kôš alebo na záhone každú chvíľu dozreje ďalší kus?

V takom prípade cukety ošúpte, ak je potrebné, zbavte semien a nakrájajte, najlepšie na kocky. Nechajte ich odvodniť, osušte a rozložte na tácku vyloženú pergamenovým papierom.

Zmrazte za pomoci funkcie bleskového mrazenia. Až potom ich nasypte do vreciek alebo uložte do škatuliek, ideálne termoplastových, ktoré bez ujmy znášajú prudké teplotné výkyvy. A ešte jedno pravidlo pre chutnú cuketu: Pri tepelnej úprave neprekročte tri minúty.

Mohlo by vás zaujímať: 6 CHÝB, ktorých sa mnohí vegetariáni dopúšťajú

Ako si pripravíte "Francúzske ratatouille"?

Ak napríklad varíte pokrm typu francúzskeho ratatouille, pridávajte cuketu až nakoniec.

  • napríklad v leče začnite kvalitnou klobásou, napríklad domácou, opečenou v hlbokej panvici
  • pokrájajte dve veľké cibule
  • tri veľké papriky
  • šesť menších chuťovo výrazných paradajok a
  • tri malé cukiny

Presne v tomto poradí prisypávajte zeleninu ku klobásam. S paradajkami však počkajte, kým sa papriky opečú. Dusenú zeleninu zahustite dvomi až tromi vajcami, osoľte a okoreňte. Chuť povzbudí pár kvapiek tabaska. Ak po ňom siahnete, oddeľte porcie bez neho pre deti.

Bude vás zaujímať: AVOKÁDO, nenahraditeľná lahôdka a vitamínová bomba v jednom.