Vegánska batátovo-pohánková polievka

Lucia Gáborová | 13. december 2019
polievka, vegan, vegánska, batátová, bataty, sladké zemiaky, krémová, fit, mnam, recept, zdravá, zdravie, jedlo, domáca

Nájdete v nej všetky potrebné vitamíny a minerálne látky. Je sýta a plnohodnotne nahradí hlavné jedlo, napríklad večeru.

Suroviny

  • 2 PL olivového oleja,
  • 1 malá cibuľka, nakrájaná na kocky,
  • 2 stonky zeleru stonkového, nakrájané na kocky,
  • 2 hrste kelových alebo špenátových listov,
  • 3-4 strúčiky cesnaku, prelisované,
  • 3 stredne veľké sladké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky (asi 4 šálky),
  • ½ ČL mletej rasce, údenej papriky a kurkumy,
  • 1 šálka uvarenej svetlej pohánky,
  • 5 - 6 šálok zeleninového vývaru,
  • nasekaná petržlenová vňať na ozdobu soľ a korenie podľa chuti.

Postup

  1. Do veľkého hrnca dajte olivový olej, cibuľu, cesnak a štipku soli. Restujte kým dostane cibuľa sklovitý nádych. Pozor, aby vám cesnak nezhnedol. Polievka by bola horká.
  2. Pridajte rascu, papriku a kurkumu a restujte ďalšie 1-2 minúty.
  3. Pridajte sladké zemiaky, stonkový zeler a vývar. Priveďte do bodu varu, potom teplotu znížte a varte pod pokrievkou cca 45 minút.
  4. Na záver pridajte do polievky nasekané zelené listy (kel alebo špenát) a predvarenú pohánku. Odstavte.
  5. Podávajte s čerstvým chlebíkom.  

ENERGETICKÁ HODNOTA:

4 porcie celkom 5189 k j= 1240 kcal

1 porcia: 310 kcal  

Bielkoviny: 10 g

Sacharidy: 43 g

Tuky: 11 g

Vláknina: 7