Vegánska batátovo-pohánková polievka
foto: istockphoto.com
Nájdete v nej všetky potrebné vitamíny a minerálne látky. Je sýta a plnohodnotne nahradí hlavné jedlo, napríklad večeru.
Suroviny
- 2 PL olivového oleja,
- 1 malá cibuľka, nakrájaná na kocky,
- 2 stonky zeleru stonkového, nakrájané na kocky,
- 2 hrste kelových alebo špenátových listov,
- 3-4 strúčiky cesnaku, prelisované,
- 3 stredne veľké sladké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky (asi 4 šálky),
- ½ ČL mletej rasce, údenej papriky a kurkumy,
- 1 šálka uvarenej svetlej pohánky,
- 5 - 6 šálok zeleninového vývaru,
- nasekaná petržlenová vňať na ozdobu soľ a korenie podľa chuti.
Postup
- Do veľkého hrnca dajte olivový olej, cibuľu, cesnak a štipku soli. Restujte kým dostane cibuľa sklovitý nádych. Pozor, aby vám cesnak nezhnedol. Polievka by bola horká.
- Pridajte rascu, papriku a kurkumu a restujte ďalšie 1-2 minúty.
- Pridajte sladké zemiaky, stonkový zeler a vývar. Priveďte do bodu varu, potom teplotu znížte a varte pod pokrievkou cca 45 minút.
- Na záver pridajte do polievky nasekané zelené listy (kel alebo špenát) a predvarenú pohánku. Odstavte.
- Podávajte s čerstvým chlebíkom.
ENERGETICKÁ HODNOTA:
4 porcie celkom 5189 k j= 1240 kcal
1 porcia: 310 kcal
Bielkoviny: 10 g
Sacharidy: 43 g
Tuky: 11 g
Vláknina: 7