HOME MADE obed: Vieš, čo ješ! 3 dôvody, prečo nepodľahnúť čaru fast foodov, kantín a rýchlych obedov

Jana Tesák Potomová | 5. október 2023
HOME MADE obed: Vieš, čo ješ! 3 dôvody, prečo nepodľahnúť čaru fast foodov, kantín a rýchlych obedov

Aj vám sa páči životný štýl ľudí, ktorí neodídu z domu do práce bez toho, aby vo svojej taške nemali zbalený vlastný obed? Možno spočiatku ste sa aj čudovali, ale jednotvárna strava v jedálni, bagety, či vyprážané jedlo mnohých motivuje k zmene.

Rýchla doba, rovnako aj rýchlo pripravené jedlo, je tiež častým dôvodom zdravotných ťažkostí a následnou zmenou spôsobu života.   

3 dôvody prečo si baliť vlastný obed:

1. Jednoduchý spôsob, ako si byť istý kvalitou stravy a zároveň jesť zdravo

Určite už veľa z nás zažilo situáciu, že sme prišli do blízkej reštaurácie na obedové menu a nemali na výber ani jedno zdravé jedlo. Len vyprážané mäso, syr, hranolčeky, múčne polievky nevábnej konzistencie, či sladké palacinky. Ak aj do menu zaradia reštaurácie zdravšie jedlo, rýchlo sa minie, je bez chuti, alebo naopak, úplne slané.  Preto, ak si budeme sami variť svoj obed, budeme si môcť ľahšie kontrolovať svoju stravu. Budeme vedieť, čo jeme, aký je pomer živín, vieme prispôsobiť jedlo alergiám, požadovanému množstvu, prípadne dennej aktivite. 

2. Šetríme peniaze

Ak je v našom záujme znížiť osobné výdavky, mali by sme sa v prvom rade pozrieť na tie oblasti  života, v ktorých vieme obmedziť časť svojich nákladov. Jednou takouto je aj strava. Skúsme si vyrátať, koľko za týždeň či mesiac minieme peňazí na obed či na rôzne potraviny, ktoré si kupujeme v obchode neďaleko práce. Nie je to malá čiastka, však? Ušetriť sa preto dá aj tým spôsobom, že si do práce budete nosiť svoje vlastné jedlo, ktoré si môžete pripraviť aj na viac dní s malými obmenami a tak ušetriť.

3. Naučiť sa niečo nové

Pri výbere a varení svojho obeda sa môžeme naučiť aj mnoho veľmi užitočných a praktických vecí. Jednou z nich je napríklad nakupovať múdrejšie a plánovať dopredu. Potraviny by sa nemali zahadzovať. Čo nakúpim, aj spotrebujem. Ďalšou možno až ekologickou záležitosťou je uskladňovanie potravín a spôsob balenia. Na zabalenie svojho obeda nepotrebujeme nutne plastové krabičky. Niekedy postačí obyčajný zaváraninový pohár s efektívne navrstveným jedlom.  Tu sa dostávame k novým technikám varenia, receptom, prípadne novým priateľstvám s ľuďmi, ktorí si rovnako ako vy priniesli obed so sebou.

Ako na to? 

Ak je v práci k dispozícii mikrovlnka, prípadne sporák, každý deň môžeme mať teplé domáce jedlo. Zvyšok večere alebo väčšie množstvo jedla pripraveného cez víkend môže byť skvelým obedom, na ktorom si vieme pochutiť. Vďačné sú cestoviny s rôznymi omáčkami a zeleninou, rizotá, prívarky, husté polievky, zeleninové koláče. Keď sme, naopak, mali cez víkend kalorickejšie obedy, na prvé dva pracovné dni si môžeme pripraviť zeleninové šaláty. Tie sa dajú skvelo kombinovať so strukovinami, syrom alebo obilninami. Tak uľavíte svojmu tráveniu i svedomiu.

Plastová nádoba nie je jediná možnosť

Ak neparíte k zástancom jedla ,,v plaste“,  potom tu máme aj inú možnosť, a tou je staré, dobré, overené sklo. To ani v najmenšom neovplyvňuje chuť alebo farbu skladovaných potravín.  Zaváraninový pohár sa nájde zrejme v každej domácnosti, preto nebude náročné zabaliť si rýchlo a lacno obed. Okrem toho sa skvelo čistí, môže ísť do umývačky riadu a dokonca si ho môžeme aj vyvariť. Ani po rokoch na ňom nezbadáte stopy po používaní. Pokiaľ si jedlo do pohára pekne navrstvíme, bude to potešenie nielen pre naše chuťové bunky, ale aj pastva pre oči. Čím farebnejšie, tým lepšie. Aj tu však platia základné pravidlá. Prísady by mali byť čerstvé, predovšetkým šalát. Inak sa rýchlo rozpadne a pokazí celkový dojem. Zeleninu pri príprave dlho nedusíme a po udusení ju prelejeme ľadovou vodou. Zachová si tak svoje žiarivé farby. Pri vrstvení ukladáme jednotlivé vrstvy na seba zľahka. Najprv pridáme dresing alebo omáčku a potom jednotlivé tuhé zložky. Krehké suroviny, ako napríklad šalát, hríby alebo ovocie ukladáme navrch. Na záver posypeme strúhaným syrom, bylinkami alebo klíčkami. Do pohára tak môžeme uskladniť varené jedlo, ako aj studený šalát.