Tip na zdravý obed: CVIKLOVÉ RIZOTO
Pripravíte vopred, vezmete so sebou a viete, čo jete.
Suroviny
300 g cvikly
1 cibuľa
50 g masla
250 g ryže arborio
150 ml bieleho vína
1 l zeleninového vývaru, alebo mäsového vývaru
1 citrón
Parmezán, podľa chuti
Kešu oriešky
Rukola
Soľ, čierne korenie
Postup
Cviklu uvaríme a potom ju necháme vychladnúť. Jednu polovicu rozmixujeme v mixéri a druhú polovicu nakrájame na malé kúsky. Nakrájame aj cibuľu a opečieme na masle do mäkka. Pridáme ryžu a dobre premiešame, aby sa každé zrnko obalilo v masle. Prilejeme víno a varíme na miernom ohni približne 5 minút. Pridáme vývar tak, aby bola ryža úplne pokrytá. Keď ryža absorbuje tekutinu, nalejeme ďalšiu dávku vývaru. Postupujeme rovnako, kým nespotrebujeme všetok vývar, následne pridáme šťavu z citróna. Keď je ryža uvarená, dodáme rozmixovanú, ako aj pokrájanú cviklu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešame. Pred podávaním posypeme najemno nastrúhaným syrom a rukolou. Na záver celé rizoto ozdobíme nasekanými kešu.