Tip na zdravý obed: CVIKLOVÉ RIZOTO

Redakcia | 2. október 2023
Tip na zdravý obed: CVIKLOVÉ RIZOTO

Pripravíte vopred, vezmete so sebou a viete, čo jete.

Suroviny

300 g cvikly

1 cibuľa

50 g masla

250 g ryže arborio

150 ml bieleho vína

1 l zeleninového vývaru, alebo mäsového vývaru

1 citrón

Parmezán, podľa chuti

Kešu oriešky

Rukola

Soľ, čierne korenie

Postup

Cviklu uvaríme a potom ju necháme vychladnúť. Jednu polovicu rozmixujeme v mixéri a druhú polovicu nakrájame na malé kúsky. Nakrájame aj  cibuľu a opečieme na masle do mäkka. Pridáme ryžu a dobre premiešame, aby sa každé zrnko obalilo v masle. Prilejeme víno a varíme na miernom ohni približne 5 minút. Pridáme vývar tak, aby bola ryža úplne pokrytá. Keď ryža absorbuje tekutinu, nalejeme ďalšiu dávku vývaru. Postupujeme rovnako, kým nespotrebujeme všetok vývar, následne pridáme šťavu z citróna. Keď je ryža uvarená, dodáme rozmixovanú, ako aj pokrájanú cviklu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešame. Pred podávaním posypeme najemno nastrúhaným syrom a rukolou.  Na záver celé rizoto ozdobíme nasekanými kešu.