Keď jediným východiskom je bezlepková diéta. Ako je to s bezlepkovými múkami?

Miroslava Miková | 27. október 2017
Keď jediným východiskom je bezlepková diéta. Ako je to s bezlepkovými múkami?

V súvislosti s lepkom sa môže vyskytnúť aj alergická reakcia, ktorá sa najčastejšie prejaví krátko po skonzumovaní potraviny s obsahom lepku. Miera a spôsob odozvy sú individuálne. Môže dôjsť k akútnym dýchacím ťažkostiam, tráviacim či kožným problémom...

Východiskom je bezlepková diéta

Pokiaľ máte podozrenie, že za vaše problémy je zodpovedný práve lepok, je vhodné vylúčiť aspoň na určitý čas z jedálnička všetky obilniny a sledovať, či sa to odzrkadlí na zdravotnom stave. Čo sa týka nákupu potravín, nevyhnete sa čítaniu etikiet, pretože v mnohých je lepok zastúpený, aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá.

Minimálne za zváženie stojí aj vylúčenie mliečnych výrobkov, a to aspoň na nejaké obdobie. Samozrejme, obilniny treba nahradiť vhodnými alternatívami, aby telu nechýbali dôležité živiny. V jedálničku by mali byť zastúpené primerané množstvá zeleniny a ovocia, strukovín, orechov, semiačok a bezlepkových „obilnín“, ako je pohánka, proso, amarant či quinoa.

Čítajte tiež: Čo obsahuje bežné pečivo a aký má vplyv na váš organizmus?

Bezlepkové múky pre tých, ktorí radi maškrtia

V prípade, že milujete sladké dobroty a maškrty „od cesta“, môžete sa dať na domáce pečenie v bezlepkovej verzii. Možností máte viac ako dosť. Môžete siahnuť po bezlepkových zmesiach.

Sú určené buď na kuchtenie konkrétnych pokrmov, ako napríklad chleba, palaciniek či cestovín, alebo sú všestranne využiteľné a slúžia na prípravu kysnutých, šľahaných a trených ciest, knedlí, cestovín a aj na zahusťovanie jedál.

Takáto „univerzálna“ zmes obsahuje napríklad kukuričný a zemiakový škrob, maniok, sójový lecitín a ďalšie ingrediencie. Ďalšou dobrou voľbou je nechať sa inšpirovať bezlepkovými receptami v knižkách či na webových stránkach, ktorých je dnes neúrekom.

Recept na nanánové mufiny: Banány a tréning - kedy ich konzumovať? Pridávame aj 2 chutné recepty

Čo je ich výhodou?

Ich výhodou je to, že nemusíte experimentovať s vhodnými pomermi jednotlivých bezlepkových múk, aby ste dosiahli požadovaný konečný efekt – jednoducho, idete podľa návodu. Ak nemáte žiadne zdravotné problémy, bezlepkové múky môžete pridávať do bežných receptov kvôli zvýšeniu výživovej hodnoty a zlepšeniu chuti.

Prečítajte si viac: Celiakia a intolerancia lepku – poznáte rozdiel?

Na trhu existuje veľké množstvo bezlepkových múk. Medzi tradičné patrí ryžová, sójová, kukuričná či zemiaková. No stále populárnejšie sú aj strukovinové, orechové múky či múky zo semiačok.

Stretnúť sa však môžete aj z menej tradičnými múkami, ako je banánová, tekvicová či maková. Mnohé z nich majú skvelé nutričné vlastnosti a lahodnú chuť, a teda prispejú k úžasnému konečnému kulinárskemu výsledku i k posilneniu zdravia.

Čítajte tiež: CELIAKIA ako najzávažnejšia forma neznášanlivosti lepku.