NIE RAŇAJKY, ALE VEČERA je najdôležitejšie jedlo dňa

Vlado Zlatoš; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 6. december 2017
NIE RAŇAJKY, ALE VEČERA je najdôležitejšie jedlo dňa

Pohľady na výživu sa líšia od odborníka k odborníkovi, stále niečo nové a stará klasika nám prestáva voniať, hľadáme iné spôsoby, skúšame. Ak sa vám tento prístup nebude pozdávať, jednoducho ho nenasledujte. Tento článok je pre tých, ktorý chcú skúsiť aj inú variantu stravovania z dôvodov, ktorý poznajú iba oni sami.

Metabolický tréning (prechod z cukrového na tukový metabolizmus) vlastne nie je voľba, ale povinnosť, ak chcete mať svoju estetiku a zdravie pod kontrolou. Dokonca vás môže zaraziť fakt, že jedine keď ste hladný a nič nekonzumujete, len vtedy dovolíte svojmu telu, aby spaľovalo ako zdroj energie tuk.

Ak raňajkujete cereálie, vločky alebo iné koncentrované sacharidy vo vysokom množstve, proces spaľovania tukov sa okamžite ukončí. Preto zabudnite na to, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa a nerešpektujte ani pravidlo, ktoré hovorí, že po 18. hodine sa nemá nič jesť.

Cereálie ako biologický i politický problém Keďže uvádzané informácie sú v obrovskom rozpore s dnešnou propagandou o zdravej výžive, je dôležité, aby ste mali k dispozícii aspoň základné fakty, ktorými odôvodňujeme tento článok a postoje.

Uvedené informácie rešpektujú najnovšie vedecké poznatky o prirodzených biologických mechanizmoch ľudského tela, ktoré sa evolučne formovali asi posledných 200 000 rokov u Homo sapiens. Odôvodnenia rozdeľujeme do 3 nasledovných bodov:

1. Jedzte jedno hlavné jedlo večer

Ľudia sú noční konzumenti potravy, prirodzene naprogramovaní na čiastočné hladovanie alebo absolútne minimum jedla cez deň a vysoký fyzický stres počas dňa. Táto denná fáza bez jedla sa musí vždy striedať s večerným prejedaním sa, oddychom a spánkom v noci, na čo je naprogramovaná aj naša nervová sústava.

Tento denný režim môže predlžovať život človeka, výrazne zlepšovať jeho kardiovaskulárne zdravie a môže byť prevenciou pred diabetom i nadváhou. Pomocou tohto režimu je možné prirodzene zvyšovať fyzickú zdatnosť jednotlivca, zlepšovať jeho celkovú schopnosť prežiť fyzický, nutričný a iný stres, čo ponúka ďalšie sociálne, pracovné i ekonomické výhody.

2. Vyberajte si jedlo zo základného potravinového reťazca

Ľudské gény sú naprogramované na neskorý paleolitický svet. Ako lovci a zberači sme lepšie adaptovaní na potravinové zdroje, ktoré boli k dispozícii predtým, ako začal nástup poľnohospodárstva (asi 10 000 rokov p.n.l.).

To znamená, že veľmi dobre znášame chemicky neupravené ovocie, listovú a koreňovú zeleninu, naklíčené strukoviny, orechy, semená, vajcia, morské plody (najmä divo žijúce ryby) a mliečne výrobky z voľne pasúcich sa zvierat. Saturované tuky (SAFA) a mono-nenasýtené tuky (MUFA), ako maslo, masť, slanina, kyslá smotana, bryndza, sú pre zdravie človeka veľmi užitočné.

Naopak, dnešná propagácia rastlinných tukov (PUFA) vedie k zbytočným metabolickým komplikáciám, ohrozuje zdravie pečene, zvyšuje množstvo nebezpečných zápalov v tele a ďalších zdravotných problémov. Nevhodná je taktiež zvýšená konzumácia (nad 100 g/deň) sacharidov, cereálií a technologických poľnohospodárskych výrobkov zo zŕn.

Ide o dnešné dogmatické odporúčania WHO o pyramíde potravín, ktoré okrem metabolických problémov (nadváha, hormonálne problémy, metabolické ochorenia) v konečnom dôsledku vedú aj ku kolapsu prírody i ekonomiky a k deformácii prírodných i potravinových zdrojov (vyčerpané polia a monokultúra rastlín ničiaca planétu, produkcia prázdnych kalórií, ktoré tvoria podmienky pre zdravotné komplikácie u zväčšujúcej sa skupiny obyvateľov Zeme).

Osoba, ktorá nekonzumuje nadmerné množstvo sacharidových kalórií (pod 100 g/deň) a realizuje 1. bod (hladovanie doobeda a prejedanie sa večer), má vyššie šance efektívne sa uplatňovať v pracovno-sociálnom priestore, pretože vďaka tukovému (ketónovému) metabolizmu buniek sa zlepšujú aj jej kognitívne schopnosti, mentálna bdelosť, fyzické i kondičné dispozície, energetický level a celkový zdravotný profil.

3. Buďte veľmi fyzicky aktívny počas čiastočného hladovania

V našich génoch sú zakotvené kompenzačné mechanizmy, ktoré nás zoceľujú počas fyzického a výživového stresu (napr. počas hladovania). Kombinácia ťažkého fyzického zaťaženia a hladovania zosilňuje naše vnútorné biologické mechanizmy, čo zlepšuje našu schopnosť prežiť, rýchlejšie opravovať poškodené tkanivá, využívať efektívnejšie zdroje energie (z podkožných zásob tuku), zvyšuje výkonnosť i funkčnosť hormonálnej sústavy, čo v konečnom dôsledku spomaľuje aj samotné starnutie.

Slovo na záver

Ak už chcete raňajkovať, zvoľte si kvalitné bielkoviny, inteligentné tuky (maslo, kokosový olej, avokádo, s mierou orechy a semená), prípadne zeleninu alebo bobuľovité ovocie. Najlepší variant je však neraňajkovať vôbec. A svoju večeru nedávajte nepriateľovi! O tom, ako sa kvalitne navečerať, si povieme nabudúce.

Časopis FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.com podľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov - expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.