SLOW FOOD ako životný štýl odvíjaný od prístupu k stravovaniu a k potravinám

Redakcia | 14. august 2017
SLOW FOOD ako životný štýl odvíjaný od prístupu k stravovaniu a k potravinám

Čo zač sú priaznivci Slow Food? Je fakt, že sa rozrastá skupina ľudí, nech už si hovoria labužníci, foodies, alebo vôbec nijako, podstatné je, že im hlavné bonusy globalizácie, a to štandardizovaná chuť a nízka cena, nestačia.

Kvalitu uprednostňujú pred kvantitou

Sú to zákazníci stále lepšie poučení, neortodoxní, tešia sa zo zážitkov a cítia rešpekt k poctivému získavaniu surovín, aj miestam, na ktorých sa práve pohybujú, a ich starobylým receptúram.

Čítajte tiež:  SLOW FOOD - nový trend v gastronómii?

Dospeli k tomu, že už do seba nehádžu jedlo narýchlo, nech už ich akokoľvek tlačí čas, a obložená žemľa sa predsa dá schrúmať nad počítačom, ani ho nevaria štýlom „každá minúta je drahá".

Hľadia na to, aby mali čo najčastejšie na tanieri jedlo a v pohári nápoj z lokálnych surovín v špičkovej kondícii, vychutnávajú si pokrmy bez toho, aby si museli pozývať gurmánov či gurmety (ak chcete), ctia tradičné receptúry, neplytvajú.

Čítajte tiež: Šokujúce! Zdravotné riziká spojené s konzumáciou potravín s GMO.

Sú zvedaví. Keď narazia na surovinu, ktorú nepoznajú, zaujímajú sa, ako môže ich kuchyňu obohatiť, zvlášť keď dobre slúžila ich predkom. Nepozerajú sa skrz prsty na kvaku, vodnicu, morušu, jarabinu...

Tiež chcú vedieť, odkiaľ plodina pochádza, akou technológiou sa surovina spracováva, čo všetko je potrebné urobiť pre to, aby mohla skončiť v plnej sile na jedálenskom stole. To je základ.

Ich labužníctvo je rýdze, ak sa pachtia po miestnych špecialitách, nerobia to z rozmaru, ale jednoducho preto, že vedia, že jedlo najviac chutí tam, kde je „doma". Generáciami preverené, poctivo pripravené a zaobíde sa bez veľkých cudzokrajných prísad.

Mohlo by vás zaujímať: Funkčné potraviny - fenoménom tretieho tisícročia

Ctitelia hnutia Slow Food

Takí sú ctitelia hnutia Slow Food. Majú to postavené jednoducho. V južných Čechách si radi dávajú jedlá juhočeskej kuchyne, na Hané pripravené podľa Hanáckych receptúr, v talianskej Kampánii vyskúšajú napríklad neapolskú pizzu a mozzarellu z byvolieho mlieka, vo francúzskom Burgundsku hovädzie na víne s panákom koňaku, v nemeckom Bádensku-Württembersku Schwarzwaldskú višňovú tortu, no a keďže si vážia svet a kraj a ocitnú sa na juhu Indie, vyberú si kéralské rybie karí.

Slow Food je životný štýl odvíjaný od prístupu k stravovaniu a k potravinám

Ale pozor, nie sú to žiadni fanatici. Ak je etnická kuchyňa varená podľa pôvodných postupov z originálnych surovín a majú na ňu chuť, v pohode zamieria do dobre vedenej reštaurácie či bistra v Prahe, New Yorku, jednoducho kdekoľvek.

Tak po prvé, Slow Food nie diétny, ba ani alternatívny stravovací koncept, ale životný štýl odvíjaný od prístupu k stravovaniu a k potravinám. Aby vyhovoval nárokom na zdravé stravovanie, je len na spotrebiteľovi.

Vy sa rozhodnete, či kúpite tú neodolateľne voňajúcu vyúdenú slaninu alebo šunku, či uvaríte smotanovú omáčku alebo vymiešate dip na zemiaky zo sedliackeho jogurtu.

Dáva ale dobrý základ: odmieta syntetické náhrady a barličky pre lepší vzhľad, chuť a trvanlivosť v podobe éčok, sleduje spôsob dobývania potravy.

Zdravé, dobré, bio?

Jedným z často tradovaných mýtov je, že Slow Food rovná sa bio.

Hoci je Carlo Petrini propagátorom ekologickej produkcie, jedlo pripravené v duchu Slow Food naozaj nemusí byť (a ani často nebýva) bio. Ohľaduplnosť ku krajine a nechuť k dodávaniu chémie neznamená, že farmári potrebujú certifikát ekologického poľnohospodárstva.

Prezidentka pražského konvinia Blanka Turturro myšlienku Slow Food uviedla výstižne: Filozofiou je kvalitné a chutné jedlo ako súčasť našej kultúry. Dobré jedlo podľa nej prináša dobrú pohodu, čo už je pozitívny príspevok pre naše zdravie.

Podľa Blanky Turturro je zbytočné opakovať staré pravdy, ako že nekontrolované jedenie tort nie je zdravé, nieto, aby si ich človek vychutnal.

Horšie je, že „žijeme až príliš technokraticky a sústreďujeme sa na prepočty hodnôt, kalórií, antioxidantov, cukrov, namiesto toho, aby sme sa snažili užiť si dary našej prírody a venovali sa ich chutnej a šetrnej kulinárskej príprave," hovorí.

Ak by ste mali chuť: Dnešné chutné MENU na makrobiotický štýl