Harmónia tela i duše: stravujte sa podľa piatich elementov!

Diana Mašlejová | 10. december 2018
Harmónia tela i duše: stravujte sa podľa piatich elementov!

Vyskúšal množstvo stravovacích systémov a na vlastnej koži prekonal zdravotné problémy. Peter Planieta je odborníkom na zdravé stravovanie podľa piatich elementov.

Svojim klientom pomáha určiť nerovnováhu v tele a nastaviť jedálniček tak, aby posilnil všetky elementy a podporil ten najslabší. Založil sieť so zdravými potravinami Planeta Food, projekt Elementy Zdravia, organizáciu Happy Planet na podporu ľudí so zdravotnými problémami a v marci 2016 spustil nový projekt zdravého fast foodu s názvom ŽIVA FOOD. Peter Planieta je zanietený popularizátor, ktorý organizuje prednášky, osobné konzultácie, ozdravné pobyty a získal aj titul Bio človek roka 2012. O tom, aké chyby v stravovaní robíme a ako ich možno napraviť, nám prezradil viac.

Aká bola vaša osobná cesta za zdravým stravovaním?

K hlbšiemu záujmu o stravovanie som sa dostal cez bojové športy. Čím viac som svoje telo preťažoval, tým viac som spoznával, aké sú slabé miesta môjho organizmu. Trpel som napríklad sennou nádchou a v nemocnici absolvoval množstvo testovania. Po piatich rokoch som zistil, že naša medicína mi nedokáže pomôcť, a tak som sa pustil do hľadania odpovedí sám. Po preštudovaní niekoľkých kníh som zistil, čo spôsobuje alergiu, vysadil som biely cukor, bielu múku, mliečne výrobky a alergia sa skutočne stratila a už sa nevrátila. Pátral som teda po príčine a odstránil som ju. Z oblasti zdravého stravovania a zdravého životného štýlu som preštudoval veľké množstvo kníh a dnes ich doma máme vyše 700, či už išlo o makrobiotiku, delenú stravu, päť elementov, alebo stravovanie podľa krvných skupín. Všetky systémy som vyskúšal priamo na sebe a hľadal som ten udržateľný a fungujúci systém stravovania.

Na aké závery ste prišli?

Spomeniem trebárs raw – živú stravu, ktorej princípy som dodržiaval, ale po roku som prišiel na to, že nefunguje, respektíve, že ide o liečivý proces a nie je vhodné na dennodenné stravovanie aj z pohľadu nášho pásma a štyroch ročných období. Výborné skúsenosti mám práve s makrobiotikou, ktorá je výborným spôsobom stravovania, na naše pomery a geografickú oblasť je však z pohľadu bežného človeka náročnejšie aplikovateľná.

Prečo?

Ľudia, ktorí začnú s makrobiotikou majú pocit, že na tanieri by mali mať všetkých päť chutí, a teda všetku zeleninu, ktorú máme. Tanier je potom krásne pestrý, ale keď skombinujete šesť druhov zeleniny, bude vám ťažšie tráviť, váš organizmus minie viac energie na spracovanie potravy. Pokiaľ si však dáte dve zeleniny, dodáte telu potrebnú energiu a ušetríte ju aj na trávení. Makrobiotika je však veľmi dobrý systém.

Čo ľudí na svojich seminároch učíte?

Čo sa týka napríklad spomínanej zeleniny, odporúčam vždy konzumáciu najviac troch druhov naraz. Tiež radím pripravovať jedlo čo najjednoduchšie, pretože práve touto cestou dosiahneme pestrosť. Jeden môj kamarát urobil stopäťdesiat druhov kaší výlučne z ovsených vločiek. Keď si k tomu pridáme možnosti pohánkových, amarantových, kukuričných, quinoových, ryžových a iných zdravých kaší a ich vzájomných kombinácií, dosiahneme variabilitu, o akej sa nám ani nesníva. Bežne sa stravujúci ľudia robia chybu, že opakujú 25 jedál dookola. Pri zdravej strave je však možností stokrát viac.

Ktorý zo systémov stravovania považujete za najúčinnejší?

Môžem povedať, že je to práve stravovanie podľa piatich elementov, ktoré využíva napríklad aj makrobiotika a čínska medicína. Zaujímavá je aj ájurvéda, ktorá je však väčšmi nastavená na indický svet a jeho klimatické podmienky. Na druhej strane, stravovanie podľa piatich elementov berie do úvahy človeka, energie, geografické špecifiká a lepšie tak pasuje k nášmu prostrediu.

Predstavte nám stravovanie podľa piatich elementov...

Päť elementov je postavených na tom, že v tele máme akoby piatich zamestnancov, pričom každý z nich má na starosti svoje odvetvie. Element VODA sú obličky a močový mechúr a tento element pracuje s vodou, OHEŇ reprezentuje srdce, cievy a tenké črevo, a teda narába s ohnivou energiou, keďže srdce pumpuje krv a pridružený orgán tenkého čreva túto energiu potrebuje na spracovanie potravy. V elemente ZEM máme žalúdok, slezinu, pankreas, ktoré slúžia výhradne tráveniu a transformácie energie z jedla. Element KOV zastupuje pľúca a hrubé črevo, keďže pľúca prijímajú kyslík a hrubé črevo oddeľuje potrebné od nepotrebného. V elemente DREVO máme pečeň a žlčník. Každý tento systém potrebuje iný typ stravy a iný druh energie.

Ľudia dnes majú predstavu, že keď budú jesť pestro všetko a s mierou, budú zdraví. To však vôbec neplatí, nakoľko každý z nás zdedí po rodičoch určitú slabosť – genetickú predispozíciu. Keď sa človek narodí v rodine, v ktorej väčšina jej členov zomrela na infarkt, prenesie si slabosť na element OHEŇ a vtedy jednoducho nemôže preferovať raw stravu, pretože tento systém je živou stravou, ktorá obsahuje veľa YIN energie, čo je energia chladu, pričom takýto človek potrebuje podporovať OHEŇ a teda ohnivú energiu. Živá strava mu prinesie čistú a zdravú krv, ale srdce môže skolabovať tak či tak, pretože nedostane to, čo je preň nevyhnutné. Aj ženu, ktorá je vystresovaná a nevyspatá, nezachránia energetické nápoje a kávy, potrebuje sa, skrátka, vyspať a načerpať energiu. Rovnako je to aj s našimi orgánmi a energiami v elementoch.

Ako pri svojich klientoch zisťujete, ktorý z elementov má oslabený?

Všetko do seba krásne zapadne. Veľa mi prezradí obľúbená farba, chuť, zelenina, ktorú preferuje. Napríklad ľudia so slabším srdcom preferujú červenú farbu, alebo odtiene ružovej, majú radi kávu a čokoládu, často jedia grilované, smažené, vyprážané jedlá, pretože táto tepelná úprava reprezentuje práve OHEŇ. Správnymi otázkami a skúsenosťami ľahko zistím, ktorý element je v tele klienta oslabený. Ja zastávam názor, že 95 % chorôb sa dá odstrániť, ostatných 5 % je medzi nebom a zemou.

Ako vyzerá makrobiotika, a teda päť elementov na tanieri?

Makrobiotika je postavená na tom, že v každom jedle mali byť zastúpené všetky elementy. To je správny základ, avšak, človek sa tak ľahko môže dostať do prekomplikovanosti. Päť elementov ale vraví o tom, že dané elementy stačí podporiť v jednom dni. V praxi to znamená, že na raňajky si môžete dať ryžovú kašu s nejakým sušeným ovocím, pričom ovocie a sladká chuť posilní element ZEM a ryža naturál zase pľúca a hrubé črevo, čo je element KOV. Opražíte si k tomu oriešky – podporia element OHEŇ a máte už podporené tri elementy.

Na obed potom pokojne môžete mať trebárs ryžu natural – podporí element KOV, so strukovinou – podporí element VODA, a kyslou kapustou, ktorá podporí element DREVO a tým podporíte všetkých päť elementov. V stravovaní to funguje tak, že ak má človek oslabený element DREVO – pečeň a žlčník, prirodzene preferuje určité druhy potravín, ako brokolica, kyslá kapusta, šalát a podobne. Keď máte element DREVO v poriadku, nebudeme preferovať spomínanú zeleninu, lebo nepotrebujete podporovať silný element. Preto treba k pestrosti pristupovať opatrne, aby sme zbytočne nepodporovali silný element, ktorý by potom ešte zosilnel a začal by ovládať a blokovať energiu druhého. Poviem príklad – práve mi doniesli zázvorový čaj s citrónom. Ale zázvor podporí element OHEŇ a citrón ho ochladí. Je to teda nelogická kombinácia, pretože predsa nebudeme doma zároveň kúriť a vetrať, otepľovať a ochladzovať. Platí to aj pri raw strave, ktorá telo ochladzuje, následne vzniká potreba podporiť element OHEŇ a ľudia potom konzumujú viac orechov.

Čím väčšiu nerovnováhu energií YIN a YANG vytvorím, tým telo extrémnejšie reaguje. Klasický príklad je kombinácia rezňa s pivom u mužov, alebo vyprážaného syra a potom čokolády u žien. Sú to teda extrémy a práve stravovanie podľa piatich elementov, alebo vyváženej makrobiotiky, vytvára harmóniu elementov a tým zlatý stred.

 

Spomínali ste, že diagnostika ľudí v rámci elementov je pomerne jednoduchá. Napovedia aj preferované druhy zelenín?

Áno. Ľudia s oslabeným elementom OHEŇ (srdce, tenké črevo) preferujú cviklu, mango, čínsku kapustu, tí s oslabeným elementom ZEM (žalúdok, slinivka, slezina) majú radi tekvicu, cuketu, mrkvu, karfiol, varenú mrkvu, s oslabeným elementom KOV zase cesnak, cibuľa, reďkovky, kaleráb, petržlen, tí s oslabeným elementom VODA (obličky, močový mechúr) majú radi červené reďkvičky, fazuľové struky a kraľujú strukoviny, a ľudia s oslabeným elementom DREVO (pečeň a žlčník) preferujú v strave kyslú kapustu, brokolicu, zelený šalát, zelený hrášok a všetky zelené rastliny. Ľudí sa potom aj pýtam, aký život vedú, či majú pravidelnú fyzickú aktivitu, aké zamestnanie majú.

Keď sa zameriame na potraviny, mali by sme si dať pozor, aby pochádzali z našich geografických oblastí?

To, čo by mal človek pri stravovaní riešiť je práve energia potravín, ktorú ovplyvňuje práve jej pôvod, to, kde rastie. Citrusy rastúce v trópoch sú tu práve na to, aby ochladzovali ľudí v danej oblasti. U nás v zime ale nemajú pre telo blahodarný význam. Keď ale pôjdeme v lete na dovolenku do exotickej krajiny, je vhodné sa danému regiónu vopred prispôsobiť a pár týždňov pred odchodom pridávať do jedálnička plodiny z tej oblasti. Nemenej dôležitá je aj kvalita stravy, a teda vyberať si bio prírodné produkty, ktoré prechádzajú kontrolou a majú v sebe väčší podiel živín. Bio kaleráb a mrkva jednoducho chutia inak ako tie zo supermarketu. Nepripomínajú síce vojakov – rovnako veľké, tvarom sú rôznorodé, ale sú chutnejšie a plnšie.

V súčasnosti sa veľa vraví aj o strave športovcov a teda ako jesť a budovať svalstvo pomocou cvičenia a vhodnej životosprávy. Ako to rieši päť elementov či makrobiotika?

V prvom rade je potrebné zistiť, koľkokrát do týždňa človek cvičí, aký druh pohybu preferuje. Je dobré zodpovedať si otázku, aké svalstvo chce. Proteínmi nafúknuté svalstvo nebude mať funkčnú silu a kvalitu, rýchlo spľasne. Kvalita svalov je vytvorená elementom ZEM a teda, keď správne funguje žalúdok, pankreas a slezina a je tomu prispôsobená výživa, svalstvo sa bude tvoriť prirodzene. Človek si potom môže pokojne dať raz do dňa kvalitné BIO mäso a kombinovať to neskôr so strukovinou, ktorá vyživí kĺby, kosti a močový mechúr.

Povedzme, že k vám príde človek s oslabeným trávením. Ako by mohol vyzerať jeho približný denný jedálniček?

Aj keď ku mne prídu ľudia na konzultáciu, nenastavím im presný jedálniček, ktorého sa musia striktne pridržiavať. Je nevedomosť a neprofesionalita niečo nastaviť, keď dnes môžeme mať vonku desať stupňov a zajtra mínus desať, vtedy musíme výrazne reorganizovať stravu. Optimálne by však raňajky mali začínať kašou, alebo polievkou, ktoré obsahujú vodu, energiu, teplo a živiny. Či už sladká alebo slaná kaša, môžeme skúsiť pšenovú, ryžovú, pohánkovú s vodou, alebo ryžovým mliekom. Dochutiť sa dá nastrúhaným jablkom a opraženými orechmi, alebo naslano so zeleninou, či strukovinovou nátierkou.

Človek so slabším trávením môže na obed konzumovať pšeno, ktoré posilní element ZEM, s nejakou strukovinou (červená šošovica), opraženou cibuľkou na sezamovom oleji a trebárs čerstvou reďkovkou alebo naparenou brokolicou. Pozor však na presáľanie príloh, tie by mali byť prirodzene sladšie. Na večeru sú potom vhodné špaldové alebo kukuričné cestoviny s tofu, tempehom alebo strukovinou. Strukovín na večeru sa netreba obávať, nadúvajú iba v prípade, keď má človek oslabené a zanesené hrubé črevo, čo sa správnou stravou dá eliminovať. Najlepšie je začať červenou šošovicou, ktorá má najmenej purínov. Strukoviny by sme mali jesť aspoň 1x denne, nakoľko podporujú obličky a obličky sú zdrojom našej životnej energie, ktorá keď sa vyčerpá, rýchlo starneme a následne zomierame.