Syry pre šťastie: Ementál, cottage, tvaroh
Syry a psychická pohoda? Že vám to nejde celkom dohromady? A predsa je to tak. Kvalitný ementál, či iný tvrdý syr, je bohatým zdrojom tryptofanu.
Tryptofan tlmí bolesť i zlú náladu
Za prítomnosti vitamínu B6 má táto aminokyselina schopnosť premeniť sa na neurotransmitér serotonín, melatonín a vitamín B3, ktoré sú nevyhnutné pre viacero fyziologických procesov. Významnú rolu hrá napríklad sexuálne správanie, odstránenie pocitov stresu, úzkosti, ako aj správny a kvalitný spánok. Vďaka tryptofanu, obsiahnutému v syroch, sa môžete ľahšie zbaviť nepokojného spánku a ťažšieho zaspávania, získate prevenciu pred migrénami, zlepší sa vám nálada a potlačia sa ľahké stavy depresie a nespokojnosti.
Ementál či cottage cheese? Pri oboch nešliapnete vedľa
Okolo 400 miligramov tryptofanu, ktoré napríklad ementál na 100 gramov obsahuje, sa vám zíde rovnako ako vitamín B12, ktorý upokojí nervovú sústavu a zabráni výbuchom hnevu. Okrem ementálu vám náladu pomôže zlepšiť aj syr cottage s vyšším obsahom riboflavínu, vitamínu skupiny B, ktorý posilňuje činnosť nervovej sústavy.
FERMENTOVANÉ POTRAVINY: Jedzte ich a črevá sa vám poďakujú
Tvaroh dodá telu proteíny a vápnik
Podobnú službu urobí vášmu organizmu aj tvaroh. I v ňom sú bohato obsiahnuté rôzne aminokyseliny, ktoré podporujú udržanie dobrej nálady a obmedzujú jej výkyvy. Proteíny a vápnik navyše posilňujú motor nervových impulzov.
Pokiaľ chcete vašu psychiku podporiť ešte viac, vyskúšajte kombináciu tvarohu s malinami, ktoré, podobne ako banány, obsahujú vysoký podiel horčíka.
Potrebujete vápnik? 11 nemliečnych zdrojov pre vaše zdravie
RECEPT: Šalát šťastia s ementálom a cviklou
Službu vašej psychickej rovnováhe urobí aj šalát šťastia, plný potravín podporujúcich duševnú stabilitu. Nakrájajte ementál na kocky a v mise zmiešajte s vlašskými orechmi. Kyselina linolová v nich obsiahnutá znižuje krvný tlak a odbúrava stres, rovnako ako vysoký podiel aminokyselín. Do šalátu pridajte na kocky pokrájanú pečenú cviklu, ktorá je plná pre psychiku nevyhnutných vitamínov skupiny B. Cviklu pečte spolu s tekvicou, ktorá v šaláte taktiež nesmie chýbať, nakoľko je plná horčíka a železa. Na zálievku zmiešajte olivový olej spolu s dijonskou horčicou a pridajte do neho pár kvapiek limetkovej šťavy a štipku soli. Šalát bude nielen chutný, ale aj zdravý.