Syry pre šťastie: Ementál, cottage, tvaroh

Redakcia | 18. január 2022
syr, cottage, ementál, vápnik, tryptofan

Syry a psychická pohoda? Že vám to nejde celkom dohromady? A predsa je to tak. Kvalitný ementál, či iný tvrdý syr, je bohatým zdrojom tryptofanu.

Tryptofan tlmí bolesť i zlú náladu

Za prítomnosti vitamínu B6 má táto aminokyselina schopnosť premeniť sa na neurotransmitér serotonín, melatonín a vitamín B3, ktoré sú nevyhnutné pre viacero fyziologických procesov. Významnú rolu hrá napríklad sexuálne správanie, odstránenie pocitov stresu, úzkosti, ako aj správny a kvalitný spánok. Vďaka tryptofanu, obsiahnutému v syroch, sa môžete ľahšie zbaviť nepokojného spánku a ťažšieho zaspávania, získate prevenciu pred migrénami, zlepší sa vám nálada a potlačia sa ľahké stavy depresie a nespokojnosti.

cottage syr, ementál, tvaroh

Ementál či cottage cheese? Pri oboch nešliapnete vedľa

Okolo 400 miligramov tryptofanu, ktoré napríklad ementál na 100 gramov obsahuje, sa vám zíde rovnako ako vitamín B12, ktorý upokojí nervovú sústavu a zabráni výbuchom hnevu. Okrem ementálu vám náladu pomôže zlepšiť aj syr cottage s vyšším obsahom riboflavínu, vitamínu skupiny B, ktorý posilňuje činnosť nervovej sústavy.

Tvaroh dodá telu proteíny a vápnik

Podobnú službu urobí vášmu organizmu aj tvaroh. I v ňom sú bohato obsiahnuté rôzne aminokyseliny, ktoré podporujú udržanie dobrej nálady a obmedzujú jej výkyvy. Proteíny a vápnik navyše posilňujú motor nervových impulzov.

Pokiaľ chcete vašu psychiku podporiť ešte viac, vyskúšajte kombináciu tvarohu s malinami, ktoré, podobne ako banány, obsahujú vysoký podiel horčíka.

RECEPT: Šalát šťastia s ementálom a cviklou

Službu vašej psychickej rovnováhe urobí aj šalát šťastia, plný potravín podporujúcich duševnú stabilitu. Nakrájajte ementál na kocky a v mise zmiešajte s vlašskými orechmi. Kyselina linolová v nich obsiahnutá znižuje krvný tlak a odbúrava stres, rovnako ako vysoký podiel aminokyselín. Do šalátu pridajte na kocky pokrájanú pečenú cviklu, ktorá je plná pre psychiku nevyhnutných vitamínov skupiny B. Cviklu pečte spolu s tekvicou, ktorá v šaláte taktiež nesmie chýbať, nakoľko je plná horčíka a železa. Na zálievku zmiešajte olivový olej spolu s dijonskou horčicou a pridajte do neho pár kvapiek limetkovej šťavy a štipku soli. Šalát bude nielen chutný, ale aj zdravý.