FYTOTERAPIA - využívaná viac ako konvenčné lieky a záujem o ňu stále narastá. Ako je to možné?

Jana Trundová | 9. február 2022
FYTOTERAPIA - využívaná viac ako konvenčné lieky a záujem o ňu stále narastá. Ako je to možné?

Rastliny sú zdrojom mnohých látok, ktorých účinnosť na ľudský organizmus preukázala nielen stáročiami preverená liečiteľská prax, ale aj moderná veda. Fytoterapia, ktorá stojí na prírodnej sile rastlinnej ríše, má pre nás preto stále väčšie čaro.

Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je fytoterapia v globálnom meradle využívaná takmer štyrikrát viac ako konvenčné lieky, pritom záujem o ňu v západnom svete narastá. Na výslnie sa dostávajú najmä lieky na menej závažné ochorenia, ako je zápal dýchacích ciest.

Dôvodom je väčší záujem o ekológiu, silnejúci životný štýl spočívajúci v návrate k prírode. Otázkou je, či sa v prírodných produktoch dokážeme orientovať a dešifrovať to, čo uvádzajú ich výrobcovia.

Podstatný je totiž obsah bioaktívnych látok, čiže látok preukázateľne ovplyvňujúcich fungovanie ľudského organizmu. Len pre predstavu, medzi najväčších hráčov patria vitamíny, éterické oleje, mastné oleje, organické kyseliny, glykozidy, saponíny, flavonoidy, fytoestrogény, fytosteroly či alkaloidy.

Vedeli ste, že...
...fytoterapia je iný výraz pre bylinkárstvo? Dnešnými fytoterapeutmi sú však väčšinou lekári a farmaceuti, ktorí dôverujú liečebnej sile rastlín a dokážu ich bezpečne ordinovať. 

Vo fytoterapii postupujeme pomalšie, zato komplexnejšie 

Zrejme všetci rešpektujeme, že každá bylina má individuálnu silu danú zložením a obsahom účinných látok, a tiež, že jej využitie organizmom býva závislé na okolnostiach, najmä forme, v akej sa podáva.

Je rozdiel, či užívame nálev, sirup, tinktúru, v modernej podobe tiež kapsule alebo tablety, možnosti podávania prírodného liečivého prostriedku sa rozširujú rovnako ako záber fytoterapeutov, ktorí majú vďaka globalizácii ľahší prístup k rastlinám zo vzdialených kútov zeme. 

Nie vždy si ale uvedomujeme, že väčšina bylín má veľmi široký bioaktívny záber a pôsobí súčasne na viacerých miestach v tele, čo sa líši od účinkov chemickou cestou izolovaných látok prírodného pôvodu či konvenčných liekov. Mali by sme tiež brať do úvahy, že fytoterapia funguje predovšetkým adaptogénne, čo znamená, že pomáha organizmu zvládať zmeny a sťažené podmienky.

Nejde len o bežné stresové situácie, do ktorých sa dostáva snáď každý človek, ale aj o zdraviu prospešné aktivity, ako je šport, najmä, ak sa vykonávajú často a intenzívne. 

Zároveň je potrebné vziať na vedomie pomalší nástup účinkov fytoterapeutík než konvenčných liečiv, ich pôsobenie je však komplexnejšie. Lekári, ktorí rastlinné prírodné liečivá ordinujú, z tohto dôvodu často pripomínajú ich vhodnosť pri menej jasných diagnózach.