Poďte s nami zentanglovať! Je až neuveriteľné, čo môžete vytvoriť vďaka zentangle

Nina Bednáriková; Použitý zdroj: Umění zentangle, 50 inspirativních kreseb, předloh a nápadu pro meditatívní tvorbu | 17. február 2018
Poďte s nami zentanglovať! Je až neuveriteľné, čo môžete vytvoriť vďaka zentangle

Zentangle kresby zvládne každý, aj keď na prvý pohľad vyzerajú zložito. V skutočnosti ide o kreslenie jednoduchých vzorov a motívov, ktoré sa opakujú a umožňujú tak uvoľniť telo i myseľ. Poďte s nami zentanglovať!

Je až neuveriteľné, čo môžete vytvoriť vďaka zentangle. Kreslenie vám navyše pomôže relaxovať spôsobom priam stvoreným pre dlhé večery. Nechajte sa unášať vlastnou fantáziou!

Súčasťou zentangle je pár špecifických termínov, s ktorými sa v rámci tejto techniky určite stretnete. Zároveň približujú, na čom je zentaglovanie založené a ako vlastne funguje.

Poďte s nami zentanglovať!

  • Dlaždice – papier, ktorý sa používa na tanglovanie vo veľkosti 9 x 9 cm
  • Bordúra – obrys okolo vonkajších okrajov papiera
  • Šnúra – linka, ktorá slúži pre tvorbu tanglov
  • Tangle – prepletanec alebo vzor zamotaných línií
  • Tanglovanie – prepletanie vzorov. Existuje niekoľko základných tanglov, z ktorých je možné vytvoriť rôzne variácie a potom tzv. autorské, ktoré si môžete postupne vymyslieť aj vy. Každý z nich má svoj názov.

Zo základných tanglov je to napr.:

  • flux (prúdenie) – ide o kvetové lístky s čiarou a bodkou uprostred, ktorými postupne vypĺňate celý papier, až vám vznikne akýsi listový kvietok. Ten ďalej zdobíte a zároveň vypĺňate voľný priestor krúžkami. Toto „prúdenie“ môže mať rôzne variácie a prevedenia. Samozrejme, i vaše vlastné.
  • hollibauch – spočíva v kreslení dvoch rovnobežných línií a v následnom vrstvení vždy v odlišnom uhle tak, aby sa dvojice pretínali. Takisto má viac podôb, ako napr. vypĺňanie jednotlivých dvojíc alebo priestoru okolo nich rôznymi dekoratívnymi prvkami.
  • ozdoba – prvok, ktorým ozdobujete tangle. Môže ísť o jednoduché tieňovanie, o tzv. auru, keď tangle obkreslíte tak, akoby žiarili, alebo o zdobenie, ktorým dosiahnete dojem iskrenia.

To všetko sa môžete v rámci zentanglovania nauč, aby vaše obrázky vyzerali jedinečne. Ale, samozrejme, ideálne je všetko si vyskúšať a nacvičiť podľa jednotlivých predlôh a návodov.

Ak si osvojíte tieto základné prvky, stačí už len prepletať, kombinovať a vymýšľať. Na trhu sú k dispozícii rôzne publikácie s návodmi a lekciami, ktoré vás prevedú základmi, od jednoduchších tvarov až k tým zložitejším.

Je až neuveriteľné, čo môžete vytvoriť vďaka zentangle

Nemusíte mať talent na kreslenie. Stačí vedieť držať pero v ruke, pretože ide len o spájanie tvarov, ako sú ulity, čiarky, oblúky, krúžky..., do jedného obrázka, pričom môžete vytvárať i vlastné motívy. Veľkou výhodou je, že neexistuje dobrý alebo zlý postup. Podstatou je ťahať pero po papieri, tvoriť a relaxovať. Zentangle vám len ukáže, ako.

TIP
Pre prípad, že vás prepadne tvorivá chvíľka počas dňa, noste so sebou malý skicár, kde si môžete svoje nápady okamžite zakresliť, aby vám neušli z mysle.

Zentangle nemá žiadne obmedzenia. Môžete kresliť kvety, záhrady, špirály, zvieratá, dekorácie, ale napr. aj vymyslené postavičky z vašej fantázie, komické alebo strašidelné tvory z vesmíru, z lesa, z oceánu..., ktoré si dokreslíte, ako vám napadne. Môžete vypĺňať, tanglovať a zdobiť podľa svojich predstáv.

Ak sa vám niečo nepodarí, nevadí. Aby išlo skutočne o relax, nestresujte sa gumovaním pokazeného. Jednoducho aj „nepodarky“ dotvorte a zapracujte do tanglu. I v tom spočíva originalita konečného výsledku, ktorý je vždy prekvapením. Okrem toho môžete maľby rôzne tieňovať a vyfarbovať.

TIP
Zentangle obrázky vyzerajú natoľko skvelo a originálne, že sú výborným tipom na darček pre blízkych, alebo sa môžu stať jedinečným bytovým doplnkom, ktorý nikde nekúpite.

Viete o tom, že zentangle má vlastných certifikovaných učiteľov? Umenie zentangle učia po celom svete. I prostredníctvom kníh, tematických publikácii, či seminárov.

ZEN pomôcky

Ide o metódu, ktorá je u nás pomerne mladá. Zato v zahraniční je už obľúbeným spôsobom kreslenia, čomu sa prispôsobil i trh, ktorý bežne ponúka štartovacie zentangle sady, špeciálne papiere, ceruzky a zenperá.

Čo potrebujete:

  • papier na zentangle kresbu v tvare štvorca s rozmermi 9 x 9 cm
  • čierne pero
  • gélové pero
  • farebné perá
  • pastelky 
  • eruzky
  • tvrdšie zanechávajú svetlejšiu stopu, mäkšie tmavšiu
  • skicár 
  • trúhadlo – aj podľa toho, ako máte zastrúhanú ceruzku, môžete dosiahnuť rôzne čiary a efekty
  • technické perá

Ide o oficiálne pomôcky, ktoré sa pri zentangle odporúčajú používať. Pokojne však môžete zentanglovať i s obyčajným kancelárskym papierom a perom. Navyše, časom sa vôbec nemusíte viazať na „klasiku“. Môžete vyskúšať napr. plátno alebo textil. Je to len na vás.

Viac na: www.zentangle.com