Sviečka - kedysi nevyhnutnosť, dnes ZBYTOČNOSŤ

Zuzana Vrecková | 25. február 2022
sviečky, eko, eco, ako nahradiť, životné prostredie, zdravie, ako byť viac eko, príroda, pomoc, SOS, zachráňme ZEM, fitastyl.sk, dôsledok sviečok, horenie, parafín

Je ťažké hnevať sa na sviečky, pretože sa spájajú s množstvom pozitívnych emócií. Vedia vytvoriť romantickú atmosféru s milencom, navodiť príjemné teplo domova, keď si ich zapálime osamote, iní v nej vidia prítomnosť Boha či pokoj, ktorý na nás prejde počas sledovania pomalého a zdĺhavého horenia.

V minulosti vytvárali svetlo

Všetky vynálezy majú svoje opodstatnenie, niektoré by však mali zostať v tom storočí, v ktorom boli vymyslené. V minulosti boli sviečky skutočne praktickou a neraz i obradnou pomôckou. Najmä prinášali svetlo. Dnes nám na to slúži elektrická energia. Ak by ste nalistovali kalendár asi tak 5 000 rokov vzad, ocitli by ste sa v Egypte, kde práve začali používať prvé sviečky, hoci ich podoba nemala s tými dnešnými nič spoločné.

Existujú ECO FRIENDLY sviečky?
Prečítajte si tiež:

Existujú ECO FRIENDLY sviečky?

Mali vzhľad stočeného plátna, ktoré bolo namočené v oleji (napr. v sezamovom), obmotané tkaninou, aby sa zamedzilo rozväzovaniu a keďže takéto sviečky boli neprenosné, ukotvili sa do trojradu, do špeciálnej misky. Dnes takéto vynálezy nazývame svietnikmi.

Sviečky ako platidlo

Až Rimania prišli so sviečkami, ktoré sa podobajú na tie súčasné, a teda valec s knôtom. Na ich výrobu sa používal včelí vosk. Jeho kvalita bola nezameniteľná, pri horení nezapáchal ani nevytváral dym. Bola to však vysoko hodnotená surovina, preto boli výsadou bohatej šľachty a cirkvi. Mali takú hodnotu, že sa dávali do daru a fungovali aj ako platidlo.

Kvalita sviečok išla do úzadia

Ich hodnota prudko klesala v 16. storočí, keď sa namiesto včelieho vosku používali rôzne napodobeniny, ktoré zapáchali – loj z oviec, kráv a dokonca sa vyrábali sviečky z veľrybieho tuku. Od roku 1850 máme na trhu sviečky, ktoré sú absolútne lacné a dostupné, pretože sa začali vyrábať z parafínu. Ľuďom sa to zapáčilo, pretože parafín horí čisto a nezapácha. Už sa však nezamýšľajú nad tým, z čoho sa vyrába, a teda z dechtu, rašeliny, ropy alebo z uhlia. Áno, to je niečo, čo prírodu vôbec neteší.

AKO EKOLOGICKÁ je tvoja sviečka?

Predpokladáme, že ste si túto otázku nikdy nepoložili a ani ju nikdy nevyslovili. Snáď raz nastanú časy, kedy sa budeme predbiehať aj v ekologickosti sviečok. Prvým problémom sviečok je teda ich zloženie, ktoré bolo vtedajším včelím voskom, a teda biologicky rozložiteľnou alternatívou, nahradené vedľajším produktom ropy – parafínom. Aj bez toho, aby ste boli špičkoví chemici, musí vám byť jasné, že uvoľňujúci sa produkt z ropy do ovzdušia predsa nemôže byť zdravý, a to ani v prípade, že vonia po levanduli.

Parafínový mrak nad cintorínom

Parafín je vedľajší produkt ropy. Je to akýsi kal, ktorý vznikne na dne suda, ktorý zostáva po výrobe takých vecí, ako je benzín, nafta či decht, ktorý sa vyskytuje pri ceste. Zhruba. Fakt je, že sa začal používať, pretože bol lacný. A teraz si predstavte nádherne rozsvietený cintorín plný svetielok. Ak by ste mali špeciálne okuliare, čo by ste nad ním videli? Koľko parafínu asi vypúšťajú? Veľa. Veľmi veľa...

V roku 2004 vedci zistili, že úroveň znečistenia ovzdušia v kostole so sviečkami je horšia ako úroveň znečistenia pri hlavných cestách.

Potvrdené výskumami

Najnovší výskum na Štátnej univerzite v Južnej Karolíne naznačuje, že tieto sviečky na báze uhľovodíkov pri horení produkujú veľké množstvo tuhých znečisťujúcich látok a toxických chemikálií, ako je toulén a benzén. V roku 2004 vedci zistili, že úroveň znečistenia ovzdušia v kostole so sviečkami je horšia ako úroveň znečistenia pri hlavných cestách. Parafínové sviečky sú teda nielen mierne toxické, ale na konci života nie sú biologicky odbúrateľné a sú vyrobené z neobnoviteľného zdroja. Vo všeobecnosti, nie je to TO, čo by človek považoval za „ekologický“ produkt.