Alergia na chlad: Koža nás nesvrbí bez príčiny

Zuzana Paprskárová | 12. január 2022
alergia na chlad, suché ruky

Extrémne chladné počasie, mráz, zmeny teplôt pri prechode z vykúrených priestorov von do zimy pokožku vyčerpávajú. Často reaguje neprimerane. Začervenane, praskanie kože, ale aj alergia na chlad sú pre zimné mesiace typické.

Ste alergická na zimu?

Ak vás v zime sprevádzajú nepríjemné príznaky súvisiace so suchou a začervenanou pokožkou, pravdepodobne ide o bežnú reakciu na chlad. Spozornieť by ste mali v prípade, ak sa k červeným fľakom pridruží vyrážka na lícach, krku, rukách, teda na častiach tela priamo vystavených chladu. V horšom prípade sprevádzaný opuchom či ťažkosťami s dýchaním.

V prípade alergie ide o prehnanú reakciu organizmu na chlad. Pomôžu antihistaminiká, premastenie, chránenie exponovaných miest pred mrazom a otužovanie. Vyhnite sa umývaniu rúk tesne pred odchodom z tepla von. Rýchly prechod z tepla do zimy škodí najviac.

Chladová žihľavka

Alergia na chlad alebo tiež ľudovo nazývaná chladová žihľavka sa vyskytuje častejšie u žien ako u mužov. Býva spojená s pobytom vonku v teplotách pod bodom mrazu, ale u citlivejších jedincov sa môže objaviť napríklad aj pri piatich či desiatich stupňoch nad nulou. Alergia na chlad sa však nemusí objaviť výlučne v zime. Celoročne sa môže prejaviť pri konzumácii ľadového nápoja, jedla alebo po kúpaní v studenej vode. Chladné nápoje a potraviny môžu v ojedinelých prípadoch spôsobiť opuch pier a jazyka, čo môže viesť až k anafylaktickému šoku. Chladný vzduch a voda u náchylných jedincoch spôsobujú žihľavku, ktorá sa môže rozšíriť aj na chladu nevystavené miesta tela. Sprevádzaná môže byť bolesťou hlavy, búšením srdca alebo horúčkou.

alergia na chlad

TIP pre vás

Otestovať sa môžete aj doma, napríklad pomocou kocky ľadu. Priložte ľad k jemnej pokožke na vnútornej strane zápästia a počkajte päť minút. Ak koža sčervenie, začne svrbieť a opuchne, je veľké riziko, že alergiou na chlad naozaj trpíte.

Zlá správa pre športovcov?

Ohrození alergiou na chlad sú predovšetkým tí, ktorí sa chladu vystavujú pravidelne, napríklad aj športovci pri behu. Ženy sú alergiou na chlad ohrozené častejšie ako muži.