Jesenná medicína z prírody + RECEPTY, ktoré vás postavia na nohy

Lucia Gáborová | 31. október 2021
Jesenná medicína z prírody + RECEPTY, ktoré vás postavia na nohy

Či už sa nám to páči alebo nie, vstúpili sme do ročného obdobia, kedy každý druhý človek okolo nás bude kašlať a kýchať. Prechody zo zimy do tepla, vírusy a baktérie, hmlisté počasie, to všetko má priamy zásah na našu imunitu.

Je dobré mať vždy poruke paracetamol, na čo však nesmieme zabúdať, je v prvom rade preventívne čerpať vitamíny z prírody. Zázvor, citrón, med, bylinkový čaj nech je našou prvou voľbou ako liek, ale aj ako prevencia. Zoznam prírodných liečiv je oveľa dlhší. Z našich tipov si určite vyberiete.

Nadopujte sa Céčkom

Potraviny bohaté na vitamín C môžete preventívne jesť po celý rok, no na jeseň naozaj dávajte pozor na to, aby ste ich mali v jedálničku bohato zastúpené deň čo deň. Ide najmä o citrusy, bobuľové ovocie, rakytník, zeleninu sýto zelenej farby, napr. listový šalát, špenát, brokolicu. 

Med - zlatý všeliek

Med má antibakteriálne vlastnosti, je teda ideálnym liekom na boľavé hrdlo. Pridajte za lyžičku do teplého čaju. Pozor, nikdy nie do horúceho. Pri vysokej teplote by ste zničili všetky blahodarné účinky, ktoré med poskytuje. 

med ako všeliek

Kurkuma

Toto sýtožlté korenie nabité protizápalovými a antioxidačnými látkami funguje ako prevencia proti nádche a prechladnutiu. Navyše fantasticky chutí, keď ho pridáte do zeleninového alebo mäsového  karí alebo do teplého mlieka s medom. 

Zázvor

Koreň zázvoru je ďalšou účinnou protizápalovou zbraňou proti vírusom a baktériám. Navyše funguje proti nevoľnostiam, ktoré sú častým sprievodným javom nádchy a prechladnutia. Vďaka obsahu magnézia, chrómu a zinku podporuje tiež správnu cirkuláciu krvi. 

Zvýšte prísun zinku

Na jeseň a v zime stavte na potraviny s vysokým obsahom zinku, akými sú napríklad tekvicové semiačka, orechy, strukoviny, huby, špenát či hydinové mäso. Zinok je pre náš imunitný systém mimoriadne dôležitým antioxidantom. Má tiež antivirotické účinky. 

Recepty na zdravie z prírody

Tymianový sirup proti kašľu

Ingrediencie: 

  • zväzok tymianu
  • 1/2 litra vody
  • 1/2 hrnčeka medu

Postup:

Hrniec naplníme vodou a keď začne vrieť, vložíme do nej viazaničku čerstvého tymianu. Varíme 20 minút. Precedíme a do vody vmiešame med. Po vychladnutí prelejeme do sklenej fľaše a skladujeme v chladničke po dobu maximálne 2 mesiacov. Užívame 1 polievkovú lyžicu 5x denne. Sirup uvoľňuje vykašliavanie. 

tymiánovy sirup na kašel

Všeliečivý nápoj

Tento nápoj vás postaví na nohy pri chrípke, silnej nádche a prechladnutí. 

Ingrediencie:

  • 1 citrón
  • 1 strúčik cesnaku
  • koreň zázvoru - cca 2 cm kúsok
  • štipka kajenského korenia
  • 1,5 PL medu
  • 250 ml prevarenej vody

Postup: 

Kôru z citróna postrúhame nadrobno a dáme do hrnčeka. Pridáme šťavu z celého citróna, nastrúhaný zázvor, štipku korenia, med a prelisovaný strúčik cesnaku. Zalejeme prevarenou vodou, ktorú sme nechali približne 2 - 3 minúty postáť. Poriadne premiešame a pijeme po dúškoch.

Citrónovo-medová medicína

Ingrediencie:

  • 1 celý BIO citrón
  • med
  • prevarená voda

Postup:

Do tohto receptu je potrebné použiť chemicky neošetrený citrón. Umyte ho v horúcej vode, osušte a nakrájajte celý na drobné kocky, dužinu aj kôru. Navrstvite do stredne veľkého zaváraninového pohára a zalejte medom tak, aby bol všetok citrón ponorený do medu. Odložte minimálne na 24 hodín do chladničky. Pri nachladnutí užívajte 2 - 3x denne tak, že vždy za 1 čajovú lyžičku odoberiete do hrnčeka a zalejete prevarenou vodou, ktorú ste nechali 2 - 3 minúty postáť. Premiešajte a pite po dúškoch. 

Cibuľový sirup proti kašľu

Ingrediencie

  • 2 cibule
  • šťava z 1 citróna
  • 10 PL medu

Postup:

Pripravte si väčší čistý zaváraninový pohár. Ošúpte cibuľu a pokrájajte ju nadrobno. Preložte ju do pohára. Zmiešajte citrónovú šťavu s medom a nalejte na cibuľu. Prikryte pohár a uložte ho na 24 hodín na slnečné miesto. Na druhý deň preceďte. Podávajte po lyžičkách proti kašľu 3 - 5x denne. 

Kurkumové late

Ingrediencie:

  • 250 ml mlieka, kravského alebo rastlinného
  • 1/2 ČL kurkumy (prášok)
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 1 PL medu

Postup:

Nalejte väčšiu časť mlieka do rajnice a zahrievajte takmer do bodu varu. Odstavte z varnej dosky a pridajte kurkumu a med. Poriadne premiešajte. Zvyšné mlieko, ktoré ste si na začiatku odložili bokom, napeňte a nalejte navrch. Posypte mletou škoricou a podávajte. 

kurkumové laté