Baza čierna: Všestranný pomocník v domácej lekárničke.

Diana Mašlejová | 4. júl 2017
Baza čierna: Všestranný pomocník v domácej lekárničke.

Na pohľad nenápadný krík, neraz ukrytý v spustnutých záhradách, lúkach a lesoch. Pozornosť púta, keď kvitne bledožltými kvetmi, ale aj neskôr, keď sa začína pýšiť výraznými čiernymi bobuľami.

Plody bazy čiernej - Čierne krásavice

Plody bazy čiernej majú aromatickú vôňu a okrem prirodzeného odpudzovania hmyzu sú plné minerálov. Zbierajú sa koncom leta a začiatkom jesene a obsahujú vitamín A a C v pomerne vysokom množstve. Organické farbivá spolu s cukrom robia z bobúľ ideálnu surovinu na výrobu lekvárov, vína či sirupov.

V minulosti sa sirup užíval preventívne počas zimných mesiacov, nakoľko dovoz ovocia nebol rozšírený a gazdinky si museli zásoby pripraviť vopred. Bazové bobule ale obsahujú toxickú látku sambunigrín, ktorú je nutné znehodnotiť varom.

Preto sa požívajú len po tepelnej úprave. Okrem prevencie pred prechladnutím poslúžia aj pri bolestiach hlavy a nespavosti. V minulosti sa bobule zvykli lisovať a využívať aj ako farbivo na šatstvo.

Mohlo by vás zaujímať: Kráľovské artičoky. Aj takto ich môžete využiť v kuchyni.

Všestranné kvety bazy

Známejší ako využitie plodov bazy čiernej, je zber jej bledožltých kvetov. Kvety sa zvyknú sušiť a ďalej spracovávať. Nečudo, obsahujú vysoký podiel vitamínov B, C, viaceré organické kyseliny, flavonoidy a silicu.

Flavonoidy sú známymi antioxidantmi, organizmus chránia pred vplyvmi voľných radikálov a znižujú riziko výskytu mnohých civilizačných ochorení. Dokážu dokonca pozitívne ovplyvniť reakciu tela na stres. Napomáhajú aj pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidmi a zlepšujú správnu funkciu a očistu ľadvín.

Čítajte tiež: Spoznajte najdrahšie čaje sveta

Čaj z kvetov bazy

Pripravíte si ho zaliatím polievkovej lyžice sušených kvetov 2,5 decilitrami vriacej vody. Po desiatich až pätnástich minútach lúhovania je čaj pripravený na pitie. Čaj osoží napríklad pri príznakoch prechladnutia a chrípky, ale vhodný je aj na naparovanie pri zapchatých dutinách a problémoch s prieduškami a dýchacími cestami.

Dokáže uľaviť aj pri bolestiach hlavy a celkovej vyčerpanosti. Má aj mierne laxatívne účinky, preto je vhodným doplnkom pri liečbe zápchy.

Pozor by si však mali dať tehotné a dojčiace mamičky. Vlažný čaj sa voľakedy používal aj ako kloktadlo pri bolestivých ďasnách a dodnes je obľúbeným prostriedkom, keď na dvere nečakane zaklope začínajúca bolesť hrdla. Kvety sa zbierajú od jari do júla.

Pokiaľ vám ker nerastie v záhrade, poprechádzajte sa v lese a hľadajte prostredie dostatočne vzdialené od ciest. Kvety sa odstrihnú, prípadne odtrhnú a ukladajú do prúteného košíka, aby sa nezaparili. Sušia sa v tieni maximálne pri teplote 40 °C. Pozorujte však farbu kvetov, keď zhnednú, nie sú na sušenie ďalej vhodné.

Zopár chutných receptov pre vás. Bylinkové varenie. Ochutnáte?

Mýtický ker bazy a jeho minulosť

Ker bazy čiernej si všímali už ľudia pred mnohými stáročiami. Bol považovaný dokonca za ker života a smrti a pripisovali sa mu zázračné vlastnosti. Chránil pre chorobami a požiarom, odpudzoval vraj zlých duchov.

Rástol doslova pri každom dome a nikto by si nedovolil vzácny ker odťať. Kelti sa bazy dokonca báli, verili totiž, že v jeho kôre sa združujú negatívne sily, ktoré by sa odpílením mohli uvoľniť a prejsť na človeka či obydlie.

Preto sa k nemu správali s úctou, neubližovali mu, ale ani ho nevysádzali. Pre istotu. Baza mala v minulosti omnoho širšie využitie. Do rúk sa brali sušené kvety, napríklad pri bolestiach zubov, popáleninách, uhryznutiach zverou. Kvety sa zvykli dávať aj do podzemných chodbičiek krtkov, ktorých spoľahlivo odpudzovala výrazná vôňa. A nielen krtkov, pre všetky hlodavce je bazová aróma úhlavným nepriateľom. 

Ochutnajte: Mrazivé inšpirácie: zmrzlina a nanuky - zn. hand made