Jarná únava vrcholí! Ako s ňou bojovať?

redakcia FIT štýl | 25. marec 2017
Jarná únava vrcholí! Ako s ňou bojovať?

Jarná únava možno vyzerá ako banálny problém, ale v každom prípade ju netreba podceňovať. Telo predsa dáva najavo, že má toho dosť. Priam si pýta dobiť energiu a obnoviť funkčnosť organizmu. Preto sa na chvíľu zastavte a venujte sa sebe.

Jarná únava? Pomôže očista!

Ako prvý krok do boja proti jarnej únave je ideálna očista tela. Už naši predkovia používali ako účinnú zbraň proti únave pôst a bylinkové kúry. Musíme uznať, že taký pôst má niečo do seba. Je účinnou metódou detoxikácie. Tzv. detox naštartuje váš metabolizmus, zbaví vás toxínov, ktoré sa počas zimy vo vašom tele nahromadili.

Cez zimné sviatky si predsa každý dopraje: majonézové šaláty, vyprážané ryby či hora koláčov nie je práve strava bohatá na vitamíny, takže nejaká tá očista je na mieste. Po očistnej kúre je ideálne nabehnúť na vyváženú stravu doplnenú vhodným pitným režimom a pohybom na čerstvom vzduchu.

TIP: Môžete sa stretnúť s množstvom tipov detoxu – limonádová, jablková očista, pitná kúra, rôzne celebritné tipy a diéty. Mnohé z nich sú drastické a telu skôr uškodia ako pomôžu. Záleží len na vás, čo si vyberiete, v každom prípade však nezabúdajte, že detox nie je diéta. Jeho úlohou je odstrániť z tela škodliviny a toxíny.

Čítajte tiež: 5 zásad správneho postenia sa

Preto sa zamerajte najmä na pitný režim (na očistu je výborný žihľavový čaj) a ľahkú stravu bohatú na vitamíny. Určite sa nepúšťajte do drastických detoxikačných kúr, prípadne sa poraďte so svojím lekárom, aký spôsob očisty by bol vhodný vzhľadom na váš zdravotný stav.

Pitný režim

I nedostatok tekutín môže spôsobovať únavu, preto dodržujte pitný režim. Ideálne je pitie v menších dávkach po celý deň. Najvhodnejšie sú voda, bylinkové čaje a výdatne riedené ovocné šťavy. Všeobecne sa odporúča vypiť 2 až 3 litre tekutín denne, ale samozrejme záleží od individuálnych potrieb, od aktivity, prostredia a teploty.

Pri fyzickej záťaži, športových výkonoch, chorobe alebo v extrémnych podmienkach to môže byť až päť litrov. Existuje malý vzorec, ktorý vám môže pomôcť. Na každých 15 kilogramov vašej hmotnosti treba vypiť 0,5 litra vody. Príklad výpočtu:

  • Ak vážite napr. 70 kilogramov, množstvo vody zistíte nasledovne: 70:15 = 4,7 x 0,5 = 2,3 litra.

TIP: Pri výbere očistných nápojov sa zamerajte na to, aby čisté prírodné výťažky tvorili najväčšie množstvo nápoja. V rámci očisty je skvelý nápoj z čerstvej žihľavy.

Správna strava pri jarnej únave je nutnosť

Zmeňte si zimný jedálniček na jarný a uprednostnite ľahšiu a pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerály pred ťažkými mastnými a vyprážanými jedlami. Na stole by nemala chýbať zelenina a ovocie, vhodná je vláknina, nízkotučné mliečne výrobky, strukoviny, celozrnné pečivo miesto výrobkov z bielej múky. Dbajte podľa možností na pravidelnosť stravy. Ideálne je vylúčiť kofeín, alkohol a cigarety, príp. aspoň obmedziť. Jedzte striedmo.

TIP: Čo môže byť lepšie ako čerstvý jarný šalát? Či zeleninový alebo ovocný, určite poteší svojou farebnosťou a sviežosťou. Pripravte si vitamínovú bombu.

Pohyb

Pohyb je výborná a účinná zbraň proti jarnej únave. Či už zvolíte jarné prechádzky v prírode alebo sa začnete venovať nejakému športu, aktívny pohyb a čerstvý vzduch vám určite pomôžu vyrovnať sa s únavou. Rozprúdi krvný obeh, zbaví vás stresu a úzkosti, dodá vám endorfíny – hormóny šťastia. Musíte uznať, že lepšiu náladu ocení i vaše okolie. Ak ste počas zimy neboli príliš aktívni, začnite s pohybom opatrne. Ideálny je každodenný pohyb.

TIP: Ak nemáte čas alebo chuť na systematické športovanie, skúste aspoň vymeniť výťah za schody, MHD za chôdzu, na kratšie vzdialenosti nepoužívajte auto, choďte radšej peši, doprajte si prechádzky v prírode a pobyt na slnku. Ideálna je práca v záhradke, poskytne vám pohyb i relax.

Mohlo by vás zaujímať: Nordic walking, pre mladých aj starých. Efekt vysoký, riziko minimálne.

Slnko

Po dlhých zimných mesiacoch, ked ste ráno za tmy vstávali a večer sa za tmy vracali späť domov, pôsobí slnko ako balzam na telo i na dušu. Preto sa vyhrievajte koľko môžete a čerpajte energiu, ktorú vám slnečné lúče ponúkajú.

TIP: Užívajte si prechádzky alebo posedenie s priateľmi na prvých kaviarenských terasách.

Spánok

Doprajte si dostatok spánku a odpočinku, aspoň počas víkendov. Ale samozrejme, všetko s mierou. Prespať celý víkend tiež nie je veľmi prínosné. Dlhý spánok môže často viac uškodiť ako pomôcť.

TIP: V rámci možností je výborná poobedná polhodinka, postaví vás na nohy.

Čítajte tiež: Ako si udržať energiu po celý deň? 11 tipov pre vás.

Spomaľte a vyhnite sa stresu

Pokiaľ je to čo i len trošku možné, spomaľte tempo a skúste sa vyhnúť stresu. Zbytočne zaťažuje organizmus a do života vám neprinesie nič pozitívne. Veď ako sa vraví, keď nejde o život, nejde o nič.

TIP: Ak nie je možné vypnúť popri pracovných a iných povinnostiach, doprajte si pár dni voľna a skúste napríklad wellness.

Mohlo by vás zaujímať: Stresujete a ste v depke? Rozchodnica ružová je odpoveď.

Dobrá nálada

Pracujte na svojej dobrej nálade, úsmeve a spokojnosti. Svet bude určite krajší. Zamerajte sa na pekné veci vo svojom okolí a doprajte si čas pre seba, svoje záľuby, čas na rodinu a priateľov. Venujte sa veciam, ktoré vám robia radosť. Budete spokojní nielen vy, ale aj vaše okolie.

TIP: Každej žene zaručí dobrú náladu nový kúsok do šatníka. Urobte si radosť a doprajte si nový svieži jarný kúsok na seba.

Čítajte ako: "Nakaziť" dobrou náladou môžete aj sami seba!

Doprajte si wellness

Wellness je skvelý na obnovu fyzických i psychických síl, preto ho pokojne môžeme označiť za vhodného a účinného bojovníka proti akejkoľvek únave. Ponúka veľa možností ako sa "resetnúť" a naštartovať pre ďalšie fungovanie. Ak je to možné, skúste krátky pobyt vo wellness zariadení, ktoré ponúka i spa služby.

Termálna, liečivá voda, rôzne hydroterapie či plávanie, vášmu telu len prospejú. Určite využite i masáže a sauny, ktoré sú vhodné pre očistu a regeneráciu tela. Saunovanie vás zbaví nahromadených škodlivín, stresu, posilní imunitu a zabezpečí relax. Vaše znovuzrodenie môžete zavŕšiť kozmetickými procedúrami, ktoré vám po úprave jedálnička a pohybe na čerstvom vzduchu prispejú nielen k vitalite a odstráneniu jarnej únavy, ale i k sviežejšiemu vzhľadu a prirodzenej kráse. Doprajte jarnú kúru i vašej pleti, vlasom a pokožke. Po tmavej a chladnej zime sa z vás stane nový človek.

Poznáte? FLOATING a AQUAHEALING - wellness trochu inak.

TIP: Ak vám čas, pracovné povinnosti, či iné okolnosti nedoprajú wellness pobyt, skúste domáci wellnessový program. Niektoré procedúry si predsa pokojne môžete dopriať i v domácom prostredí – horúci vodný kúpeľ, zábaly, olejovanie, či masáž od partnera....

Ak ste jarnú únavu úspešne prekonali, očistili telo i dušu a cítite sa lepšie po fyzickej i psychickej stránke, pustite sa ešte do očisty vášho príbytku. Jarné upratovane vám prinesie sviežosť, lepšiu náladu, ale i pohyb – hovorí sa, že niektoré domáce práce sa vyrovnajú kondičným cvikom v telocvični. Čistý a svieži byt pridá na dobrom pocite nielen vám, ale aj členom vašej rodiny.

Veríme, že naše rady a tipy vám pomôžu prekonať jarnú únavu a dostať vás do formy, aby ste si mohli naplno vychutnať prichádzajúcu jar. Ak však únavou trpíte dlhodobejšie a boj s ňou sa vám nedarí vyhrať, môže ísť o vážnejšie problémy, preto navštívte svojho lekára. Prajeme vám voňavú a sviežu jar.