Ktoré potraviny zdraviu neprospievajú a urýchľujú proces starnutia?

Miroslava Miková | 13. júl 2017
Ktoré potraviny zdraviu neprospievajú a urýchľujú proces starnutia?

Túžba po udržaní mladosti a dožití sa vysokého veku je veľmi silná, a preto vždy človek hľadal spôsoby, ako to dosiahnuť. Už egyptská kráľovná Kleopatra používala viaceré potraviny, ako napríklad med či oslie mlieko, aby mohla spomaliť proces starnutia.

Ciest, ako si udržať mladosť a vitalitu do vysokého veku, je niekoľko. Azda najpodstatnejšou z nich je pozitívny prístup k životu. Veď, ako povedal známy nemecký satirik a umelecký kritik Georg Christoph Lichtenberg, „ničím nestarne človek rýchlejšie, než neustálou myšlienkou na to, že starne.“

Čítajte tiež: Ovplyvňuje naše šťastie genetika?

Potvrdzujú to aj slová lekára. „Namiesto starnutia máme s postupujúcim vekom dosahovať viac múdrosti, zdokonaľovať sa v poznávaní zákonitostí prírody a spoločnosti, nášho duševného vývoja, a aplikujúc tieto poznatky vo svojom živote, dokázať i v ,starobe´ nachádzať radosť zo života,“ hovorí MUDr. František Križanovič.

Samozrejme, podstatnú úlohu zohráva aj pravidelná a vhodná pohybová aktivita, dostatočný spánok, schopnosť zvládať stres a zdravý jedálny lístok. Konzumáciou niektorých potravín dokáže človek proces starnutia buď spomaliť alebo, naopak, urýchliť.

Skúste ísť na to takto: 7 ranných rituálov, ktoré skvele naštartujú váš deň

Je staroba chorobou?

Určite máte i vy vo svojom okolí staršieho človeka, ktorý napriek neľahkému životnému osudu srší optimizmom a aktivitou. Pri pohľade na zhrbené telo, tvár plnú vrások, na ktorej nikdy nechýba úsmev, si len s obdivom povzdychnete, že aj vy chcete starnúť presne tak ako vaša mama, babička či zhovorčivý sused, ktorý večne niečo robí okolo domu.

Možno v tých chvíľach uvažujete nad tým, ako to títo ľudia robia? Majú nejaký tajný recept, ktorý im pomáha byť vitálnymi do vysokého veku?

„Staroba, ako taká, neexistuje. Pojem staroby sa v našich mysliach totiž spája s predstavou postupného zhoršovania zdravotného stavu, prítomnosťou stupňujúcich sa a bolesťou sprevádzaných ochorení k stavom, v ktorých sme stále viac odkázaní na pomoc iných, až po úplnú bezvládnosť.

Avšak, napriek tomu, že počet ľudí s takouto skúsenosťou je stále väčší, čo by mohlo zdanlivo potvrdzovať platnosť výroku „staroba je choroba“, je treba poznamenať, že tento väčšinou prijímaný názor, ešte nie je zárukou pravdivosti.

V tomto prípade to znamená, že uvedené príznaky chronických degeneratívnych ochorení nie sú prirodzeným dôsledkom postupujúceho kalendárneho veku. Sú dôsledkom postupnej degenerácie organizmu, spôsobenej vplyvom dlhodobo pôsobiacich nesprávnych návykov v rámci spôsobu života.

Na fyzickej úrovni je zdravotný stav ovplyvnený asi na 80 percent stravou a na asi 20 percent dostatočným pohybom. Je dobré vedieť, že jedno bez druhého nemôže dobre fungovať,“ vysvetľuje MUDr. František Križanovič.

Čítajte tiež: Trápia vás kŕčové žily? Dôležitý je správny pohyb

Nepriateľom číslo jeden sú rafinované potraviny

Hoci odborníci bijú na poplach a varujú pred neprimeranou konzumáciou rafinovaných potravín, bohužiaľ, stále sú bohato zastúpené v našich jedálnych lístkoch. Takéto druhy potravín strácajú priemyselnou úpravou väčšinu živín, ktoré sú pre organizmus potrebné.

Naopak, sú obohatené látkami (dochucovadlá, farbivá, konzervačné látky atď.), ktoré chuť produktu napríklad zlepšujú, dodávajú mu lepšiu farbu, predlžujú trvanlivosť a pod.

V konečnom dôsledku človek konzumuje na jednej strane síce chutné a na pohľad príťažlivé potraviny, ale na druhej strane majú takmer nulovú výživovú hodnotu, nehovoriac o ich nepriaznivých účinkoch na ľudský organizmus.

Ktoré potraviny zdraviu neprospievajú a urýchľujú proces starnutia?

„Samotné preferovanie potravín, obsahujúcich tie správne živiny, nie je dostatočné. Najskôr je potrebné vynechať potraviny, ktoré svojou neprirodzenosťou prispievajú k rozvoju degeneratívnych zmien.

Neprirodzené sú všetky potraviny, ktoré prešli rôznym stupňom rafinácie, chemickej úpravy, koncentrácie. Sem patria aj potraviny, ktoré nepochádzajú z nášho podnebného pásma.

Za nevhodné potraviny sú považované najmä rafinovaný cukor, nefermentované mliečne výrobky, margaríny, mäso z veľkochovov, výrobky z bielej múky a rôzne chemické doplnky výživy.

Čítajte tiež: Keď je cukor problém...

Tieto by sme mali prijímať len sporadicky v rámci primeraného zaťažovania organizmu,“ upozorňuje na problematiku nadmernej konzumácie nezdravých potravín skúsený lekár.

V praxi to znamená napríklad to, že namiesto rafinovaného cukru je vhodné používať napríklad med, melasu či jačmenný sirupBielu múku možno zameniť, alebo aspoň kombinovať, s celozrnnými druhmi múk (špaldová, pohánková, ražná). 

Bude vás zaujímmať: Tipy ako zakomponovať do týchto jedál zdravšiu múku

Čo sa týka konzumácie mäsa, treba preferovať také, ktoré pochádza od lokálnych domácich farmárov, kde si človek dokáže ľahko overiť, ako zvieratá žijú. Dôležité je tiež konzumovať dostatok ovocia (jablká, hrušky, slivky, jahody, marhule) a zeleniny (listová zelenina, cesnak, cibuľa), v ideálnom prípade od slovenských producentov.

Jedlom smerom k mladosti a vitalite

Pri výbere zloženia jedálneho lístka je najlepšie staviť na prirodzenosť potravín. To znamená konzumovať čo najviac čerstvých a zdravo pripravených pokrmov. „Je vhodné uprednostňovať potraviny ako strukoviny (šošovica, hrach, fazuľa, cícer), zelenina (koreňová, kapusta, kel, karfiol), obilniny (hnedá ryža, ovsené vločky, pšeno, pohánka, jačmenné krúpy).

Nemali by vo vašom jedálničku chýbať: Predstavujeme vám najchutnejšie strukoviny. 

Veľmi dôležité sú semiačka (slnečnica, tekvica, ľan, sezam). Tieto suroviny nám po primeranej tepelnej úprave, prispôsobenej našej individualite a charakteru nášho zaťaženia, ako aj ročnému obdobiu, zabezpečia schopnosť aktívneho života bez zbytočného utrpenia,“ radí odborník.

Nemali by sme tiež zabúdať na orechy (vlašské orechy, lieskovce), ktoré sú výborným zdrojom proteínov, nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E a ďalších živín.