Stavte na prírodné preháňadlá, ktoré zobudia vaše lenivé črevá

Ing. Michaela Horváthová | 10. november 2018
Stavte na prírodné preháňadlá, ktoré zobudia vaše lenivé črevá

Mám 30 rokov a problémy zo zápchou. Kúpila som si ľanový olej. Ako ho mám užívať, ako často a koľko mesiacov, aby sa dostavili požadované účinky? Mohli by ste mi poradiť aj čo sa týka stravovania, čo by som mala jesť, a hlavne čo úplne vylúčiť z jedálneho lístka?

Zápcha patrí k najčastejším signálom tela, že niečo nie je v poriadku. Ide o poruchu trávenia, väčšinou v súvislosti s nedostatočným príjmom vlákniny či tekutín, nedostatkom pohybu, alebo ide o prejav nadmerného stresu či napätia. Predpokladám, že u vás nejde o žiadne ochorenie, ktorého príznakom by bola zápcha, a preto sa teda budem venovať úprave stravy.

Väčšinou je príčinou zápchy, s ktorou sa u klientov stretávam, buď nízky denný príjem (čiže, kde nie je príjem, logicky nemôže byť ani výdaj) alebo nedostatok vlákniny v strave alebo nízky príjem tekutín. Keď už píšem o množstve prijatej potravy, treba povedať, že aj prejedanie sa môže viesť k zápche.

K ďalším príčinám zápchy väčšinou patrí nedostatok pohybu, priveľa sacharidov (hlavne jednoduchých cukrov, napríklad v podobe sladkostí) či stres.

Najrozšírenejšou prvou pomocou sú vami spomínané ľanové semiačka, resp. olej z nich. Tu si prečítate, ako môžete využiť ľanové semiačka, ako kúru pri pretrvávajúcej zápache:

A čo vláknina?

Význam vlákniny v jedálničku je nezastupiteľný. Aj v prípade zápchy sa bez nedostatočného príjmu vlákniny stav nebude zlepšovať. Poznáme vlákninu rozpustnú a nerozpustnú. Obe veľmi dobre viažu vodu a tým zväčšujú objem stolice. Vláknina zároveň zmäkčuje obsah stolice a tým zlepšuje jej vylučovanie.

Zdrojmi vlákniny sú napríklad celozrnné pečivo, semená a orechy, otruby, nelúpaná ryža, ovocie, strukoviny, jačmeň, ovos, psyllium či listová zelenina.

Pozitívny vplyv na zápchu bol zistený u niektorých bylín a rastlín. Napríklad semienko skorocela vajcovitého podľa Výboru pre rastlinné lieky je vhodné pre liečbu bežnej zápchy. Semienko obsahuje vlákninu, ktorá po rozpustení vo vode vytvára gél pôsobiaci ako mierne laxatívum a zároveň premazáva črevá pre uľahčenie priechodu stolice črevami.

Preto je potrebné zapíjať ho dostatočným množstvom vody (ak je v podobe tabliet, ak je v práškovej podobe, tak ho rozpustiť v dostatočnom množstve vody). Ďalšími rastlinami používanými ako „prírodné laxatíva“ sú napríklad listy senny (ako čaj), aloe či psyllium.

Ako „preháňadlá“ pôsobia aj niektoré druhy ovocia, napríklad slivky (asi najznámejšie), jablká, figy a datle.

Z mliečnych výrobkov uprednostňujte skôr zakysané, ako kefír či acidofilné mlieko, a jogurty s probiotickou kultúrou, ktoré priaznivo pôsobia na črevnú mikroflóru. Zo živočíšnych produktov vznik zápchy môže podnecovať aj vysoká konzumácia mäsa a vajec.

Z nápojov spôsobujúcich zápchu sú to čierny čaj a čierna káva. Viesť k zápche môže aj strava chudobná na tuky. Často sa s tým stretávame u ľudí, ktorí drasticky obmedzia príjem tukov v potrave.