Vsaďte na túto silnú dvojku výkonnej prírody a sychravé dni vás nezlomia

Jana Trundová | 15. november 2016
Vsaďte na túto silnú dvojku výkonnej prírody a sychravé dni vás nezlomia

Pestrec a Kustovnica čínska. Silná dvojka prírodného pôvodu, ktorá v sychravých dňoch podporí obranyschopnosť a výkonnosť.

Rastlinné biologicky aktívne látky majú veľkú silu a kto preferuje prírodné zdroje, nájde svoje medikamenty na sychravé obdobie roka medzi potravinovými doplnkami z oblasti fytoterapie.

Náš tip?
Silná trojka prírodného pôvodu, ktorá v sychravých dňoch podporí obranyschopnosť a výkonnosť. Pestrec, púpalka a Kustovnica čínska.

Dajte na výkonnú prírodu

Potom vám bude blízka fytoterapia. Takéto potravinové doplnky sú organizmu najpríjemnejšie a ak ich potrebuje, ochotne ich tiež vstrebáva. Fytoterapia je najširšia oblasť tradičnej medicíny, ktorá, na rozdiel od našich končín, má v mnohých krajinách rešpekt.

Ak narazíte na termín naturopatia, počítajte s tým, že jej praktici nemajú v domácej lekárničke syntetické výdobytky modernej farmácie, ale lieky vyrobené z prírodných zdrojov, predovšetkým bylín a húb.

Naturopatia a ortomolekulárna medicína sú dva medicínske odbory, zaoberajúce sa úplne vážne týmito zdrojmi. Je dobré si uvedomiť, že hoci má fytoterapia prastaré korene, vie dnes využívať aj moderné postupy a technológie, ktoré z jej preparátov robia cenné doplnky stravy. Od prípravy čajových nálevov a mastí sa dostala ku kapsulám, okolitým vplyvom odolnejším extraktom, tabletám.

Podstatná je kvalita suroviny, jej spracovanie, obsah účinnej látky, a tiež ich stabilita v dlhšom časovom období. Rizikové sú v tomto smere najmä extrakty. Najistejší výber je spomedzi prípravkov, ktorých výrobcovia ponúkajú štandardizované extrakty. Hoci medikament obsahuje viac prírodných látok, jedna z nich je podstatná, čiže nosná, a tá je potom meradlom kvality.

Ako pristupovať k fytoterapii?

Neverte všetkému, na čo narazíte pri pátraní po vhodnom prírodnom potravinovom doplnku. Nejde ani tak o to, že by ste si spôsobili problémy s ich toxicitou, skôr o to, že môžu byť neúčinné alebo nie sú vhodné v kombinácii s liekmi, ktoré užívate na najrôznejšie choroby.

Kto si dnes môže dovoliť venovať hodiny a hodiny lúšteniu informácií z etikiet potravinových doplnkov?

Poraďte sa s odborníkom, ktorý sa danou oblasťou zaoberá, overte si kvalitu nosnej látky. V prípade fytoterapie idete viac na istotu s výrobkami s certifikátom bio, čiže získanými z organického poľnohospodárstva, a to z jednoduchého dôvodu. Máte istotu, že prešli dôkladnou kontrolou kvality, od pôvodu miesta zberu až po distribúciu. Kto si dnes môže dovoliť venovať hodiny a hodiny lúšteniu informácií z etikiet potravinových doplnkov?

Jednou z podstatných informácií je, že by sme vždy mali počítať s tým, že liečivé vlastnosti sú dané biologicky aktívnymi látkami, a tých je veľmi veľa. Venujte pozornosť najmä skupinám označeným ako vitamíny, flavonoidy či bioflavonoidy, mastné oleje, polysacharidy, alkaloidy, éterické oleje, saponíny, triesloviny, glykozidy alebo kumaríny.

Tip: Fytoterapeut, čiže bylinkár, to je človek, ktorý vám najlepšie pomôže s výberom vhodných prírodných potravinových doplnkov. Ak chcete väčšiu istotu, prizvite na konzultáciu ďalšieho. Môže sa stať, že sa budú svojimi radami líšiť. V takom prípade pátrajte ďalej, ideálne spojenie je fytoterapii priaznivo naklonený lekárnik a lekár.

Kustovnica čínska, červená sila prírody

Veľmi silný antioxidant, ktorý možno využiť nielen sušený na zdravé maškrtenie, ale aj ako potravinový doplnok v tabletách či napríklad ampulkách, ktorých obsah sa pridáva do vody alebo čaju.

Kustovnica patrí do základnej výbavy tradičnej čínskej medicíny a himalájskych liečiteľov, masívne sa však rozšírila aj v západných krajinách. Je jedným z najbohatších prírodných zdrojov karotenoidov zeaxantínu a physalien, ďalej je preslávená hojnosťou vitamínu C a dostatkom vitamínu E.

Cenená je tiež pre vysoký obsah betaínu, čo je látka dôležitá pre mnoho metabolických procesov, okrem iného umožňuje organizmu uchovávať energiu pre náročné situácie. Kustovnica sa touto schopnosťou stáva dobrým spoločníkom ľudí, ktorých život sprevádza stres z priebežne požadovaných vysokých výkonov.

Bylina odbúrava toxické látky a chráni pečeňové bunky, má schopnosť priaznivo regulovať hladinu cukru v krvi a je jej prisudzovaná moc likvidovať tuk usádzaný v cievach. Keď k tomu pripočítame imunologicky aktívne polysacharidy, ktoré okrem likvidácie voľných radikálov posilňujú imunitný systém, je zrejmé, prečo ide o doplnok vhodný pre obdobie roka, v ktorom silne útočia na ľudský organizmus vírusy a baktérie.

Pestrec mariánsky, skutočný dar výkonnej prírody

Nemá popularitu, ktorú by si zaslúžil. Blahodarná bylina, regenerujúca organizmus a výdatne napomáhajúca čistiacej funkcii pečene, je k dostaniu v rôznych formách. Najistejší pozitívny účinok možno očakávať, keď stavíte na tablety, granule alebo olej.

Pestrec obsahuje najmä fytosteroly, vitamíny E a polynenasýtené omega-6 mastné kyseliny. Je vhodné ho nasadiť na jeseň hneď z niekoľkých dôvodov. Nielenže celkovo vitalizuje, ale vďaka svojmu účinku na pečeň pomáha telu vylučovať toxické látky.

Tie sa práve v tomto období hromadia zo smogu a tiež z ťažkej stravy i väčšej spotreby alkoholu (na trávenie), ku ktorej sa s príchodom chladu často po vzore predkov automaticky uchyľujeme. Užívame si hody, husi a víno, advent, vianočné a novoročné sviatky a končíme Fašiangmi ...

Pestrec veľmi pomáha pri vylepšovaní kvality pokožky, a to práve vďaka lepšej detoxikácii prebiehajúcej v pečeni. Presušená olupujúca sa pokožka, navyše vystavovaná prudkým teplotným rozdielom a suchému vzduchu vo vykurovaných miestnostiach, býva často signálom, že je dobré o tejto byline uvažovať. Pestrec možno užívať dlhodobo. 

Čítajte tiež:  FERMENTOVANÉ POTRAVINY. Jedzte ich a črevá sa vám poďakujú