Žiť zdravo a fit a nezbankrotovať pri tom? Takto to ide

Iveta Škrabáková | 13. marec 2019
Ako sa udržať vo forme a zdravý aj bez utrácania veľkého množstva peňazí

Niekedy sa môže zdať, že žiť zdravo je ako druhá práca na plný úväzok. Avšak namiesto toho aby ste dostali za ňu zaplatené, vám robí výdavky navyše. Máme pre vás ale skvelú správu. Nemusíte si urobiť dieru do vreciek na to, aby ste sa udržiavali vo forme. Prinášame vám niekoľko šikovných tipov ako ušetriť množstvo peňazí a pri tom sa držať svojich cieľov.

1. Zredukujte nákup organických a bio potravín

Ak zvyčajne veľkú časť vášho nákupu tvoria bio alebo organické potraviny, účet sa môže vyšplhať pekne vysoko. Majte však na mysli, že aj keď organické potraviny sú pestované bez použitia pesticídov, nie každé bežné ovocie či zelenina je preto plné chemikálií. Ak je to pre vás dôležité takzvané „špinavšie“ druhy si zaobstarajte v organickej verzii. Avšak existuje aj zoznam „čistejších“ druhov, ktoré si môžete dopriať aj v tradičnej verzii.

2. Vzdajte sa členstva v predraženom fitku

Je preukázané, že tí čo cvičia aspoň 30 minút denne viac ako polovicu dní v týždni minú značne menej finančných prostriedkov na zdravotnú starostlivosť či lieky, ako tí, ktorí sú sedavejší. Aj keď to znie úžasne, vaše celkové resumé nebude tak priaznivé ak popri tom míňate stovky za členstvo vo fitness centre či iné pohybové aktivity.

Ak chcete ušetriť, zvážte zrušenie členstva, presunutie sa do menej finančne náročnej verzie fitka, alebo si jednoducho zacvičte vonku či doma. Nie len, že je to lacnejšie, ale cvičenie vonku preukázateľne znižuje pocit napätia, hnevu a depresie. Ďalším variantom tiež môže byť zmena plánu z ročného na mesačné. Vyhnete sa tak zbytočným výdavkom v čase, kedy reálne cvičiť nemôžete alebo nechodievate.

3. Pravidelnú masáž nahraďte jogou

Samozrejme, hodinka na masérskom stole by vám isto padla vhod a pomohla vám zrelaxovať sa, avšak sumu, ktorú v masážnom salóne necháte vás môže opätovne priviesť do stresu a príjemný pocit po masáži je razom preč. Na uvoľnenie sa a ponaťahovanie si tela skvele pomôže hodina jogy. Skúste si zájsť na verejnú hodinu alebo si na internete nájdite zaujímavé video, ktoré vás bude aktivitou sprevádzať.

4. Vyhnite sa kúpe nadbytočných vitamínov

Užitie malej tabletky dúfajúc, že nám to prinesie pevné zdravie sa môže zdať ako inteligentný krok voči zdraviu. Existuje však nejaký dôkaz, ktorý by dokázal, že práve tieto vám pomôžu v prevencii rakoviny, srdcových chorôb či iných závažnejších ochorení? Niektoré vitamíny môžu byť dokonca škodlivé, ak ich užívame neuvážene vo veľkých množstvách (napríklad vitamín A a vitamín E). Pre väčšinu z nás je absolútne postačujúce vitamíny dopĺňať vhodnou stravou. Samozrejme, existujú ale výnimky ako napríklad tehotné či dojčiace ženy, vegáni, osoby nad 50 rokov a podobne. Porozprávajte sa so svojim lekárom, čo je pre vás najlepšie.

5. Vyčiarknite doplnky výživy, ktoré lekári neodporúčajú

Väčšina doplnkov výživy a rôznych bylinných tabliet, nie je podporovaná lekármi, a existuje šanca, že by mohli okrem pozitívnych látok obsahovať aj kontaminanty, ktoré vášmu zdraviu nepomôžu. Rovnako tiež môžu spôsobiť kontraindikácie s liekmi, ktoré užívate. Ak sa chystáte nejaké zaradiť do svojho režimu, vopred si vyhľadajte presné zloženie a možné vedľajšie účinky či nástrahy všetkých látok v nich obsiahnutých. Aj v tomto prípade platí, že je ideálne sa poradiť so svojim všeobecným lekárom.

6. Vymeňte šťavy za skutočné ovocie

Popíjanie čerstvej šťavy, ktorú ste si uchmatli zo stánku cestou domov sa môže zdať ako skvelý ťah a vy už ste si chceli odškrtnúť pomyselnú fajku, že ste urobili niečo dobré pre svoje zdravie však? Šťavy však neobsahujú všetko, čo by bolo potrebné. Chýba v nich napríklad veľmi významná vláknina, ktorú nájdete v celom ovocí.

Takto si jednoducho kúpite drahý téglik, niekedy aj plný cukru, dúfajúc, že robíte dobre. Ideálne preto je staviť na celé čerstvé ovocie, ktoré poskytne potrebnú vlákninu, antioxidanty a fytochemikálie. Ak ste fanúšikom štiav, skúste si ich tiež pripraviť radšej doma.