Vietnamské jarné rolky

Vietnamské jarné rolky

1.12.2016 v kategórii Chuťovky , autor Redakcia foto: istockphoto.com
Hodnotenie:

Ak máte v jedálničku radi pestrosť a radi skúšate nové chute, máme pre vás ďalší tip.

Suroviny

(pre 4 osoby)  

  • ½ balíka ryžových rezancov
  • 12 listov ryžového papiera
  • 10 lístkov čerstvej bazalky
  • 1 šálka natenko nakrájanej mrkvy
  • 1 uhorka nakrájaná na tenké kúsky
  • 1 strúčik cesnaku nakrájaný na tenulinké plátky
  • 1 červená paprika nakrájaná na tenké pásiky
  • 1 pohár hríbov shitake
  • 1 pór nakrájaný na tenulinké rezance

Na pikantnú omeletku: 2 vajcia, 2 PL sójovej omáčky, 1 ČL cukru, štipka soli, 1 jarná cibuľka nakrájaná nadrobno, 1 červená čili paprička nakrájaná na kolieska.

Na omáčku: 4 PL arašidového masla, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL rybacej omáčky, 2 PL sójovej omáčky, 1 ČL cukru, 1 ČL čili pasty, 1 PL sezamového oleja, ½ šálky vody.

Postup

  1. Všetku zeleninu nakrájajte na tenulinké rezance. Hríby namočte do vlažnej vody a nechajte zmäknúť, potom ich tiež pokrájate na čo najtenšie kúsky.
  2. Vajcia rozmiešajte v mise so sójovou omáčkou, cukrom, soľou a čili papričkou a upečte na panvici 2-3 tenké omeletky – zrolujte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na tenké pásiky (cca 1,5 cm široké) 
  3. Ryžový papier namočte do veľkej misy s vlažnou vodou a nechajte cca 15 sekúnd zmäknúť – nie viac, pretože chceme len, aby zmäkol a dal sa rolovať. Ak by sme ho nechali namočený dlhšie, nasaje veľa vody a konzistencia bude viac želatínová, čo nechceme.
  4. Rozprestrite každý kúsok ryžového papiera na drevenú dosku, na každý položte kúsok omeletky a zeleninové rezance, ryžové rezance (pripravte podľa návodu na obale), kúsky húb a lístky bazalky. Pevne zrolujte.
  5. Pripravte si omáčku: Všetky suroviny na omáčku (okrem vody) spolu zmiešajte. Vodu pridávajte po lyžiciach a postupne všetko spolu dobre premiešajte.

Tip FIT štýl:
Náplne do jarných roliek môžete obmieňať podľa chuti. Je nespočetne veľa chutných variácií, vyskúšajte napríklad pridať avokádo, kúsky ryby, pečené alebo dusené krevety, sójové výhonky, žeruchu, plátky manga... Rovnako aj omáčky treba prispôsobiť zvolenej náplni.

Univerzálnou, ktorá sa hodí takmer ku všetkým chutiam, je napríklad:
"Sladko-kyslá čili omáčka".

Komentáre