Červená alebo biela kapusta? Varená či dusená? Najlepšia je ...

Ing. Vladimíra Mihálová | 27. október 2017
Červená alebo biela kapusta? Varená či dusená? Najlepšia je ...

Pre bielu i červenú kapustu je charakteristický vysoký obsah glukozinolátov. Tieto zlúčeniny s obsahom síry nezodpovedajú len za typickú kapustovú arómu a chuť. Svojimi účinkami pomáhajú v našom tele likvidovať infekcie, zvyšujú jeho obranyschopnosť v boji proti karcinogénnym látkam a urýchľujú ich vylučovanie z tela.

Červená alebo biela kapusta?

Medzi nimi nie je príliš veľký rozdiel. V porovnaní s bielou kapustou má červená viac vitamínu C, železa, draslíka a selénu, o niečo nižšie sú však hodnoty betakaroténu.

Čítajte tiež: Kapusta: neodmysliteľný zdroj slovenskej kuchyne. Aké cenné látky ukrýva?

Červená kapusta znižuje obsah cukru v krvi, pomáha okysličovať svaly (vrátane srdcového svalu) a preventívne pôsobí proti mužskej neplodnosti. Osobitá je obsahom pigmentov - antokyánov.

Ide o silné antioxidanty s protirakovinovými a protizápalovými účinkami. Pomáhajú tiež znižovať hladinu cholesterolu a chrániť mozgové bunky. Vedci preto skúmajú ich využitie pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby.

V červenej kapuste sa nachádza 36 druhov rastlinných pigmentov, pričom 8 z nich nenájdeme v žiadnej inej rastlinnej potrave. Výskumy potvrdili, že stačí zjesť 1 porciu kapusty za týždeň, aby sa znížilo riziko rakoviny žalúdka, hrubého čreva, pečene, pľúc a prsníka.

Čítajte tiež: Paprika, kel, kaleráb, kapusta. Nemoderná zelenina?

Proti páleniu záhy a zápalu žalúdka sa odporúča čerstvo vylisovaná šťava, ktorá je známa ako liek na žalúdočné a črevné vredy. Pri kapustovej diéte sa, dokonca, poškodené časti črevných slizníc dokážu za niekoľko dní zregenerovať.

Varená či dusená? Najzdravšia je kvasená

Z kapusty sa dá vytvoriť množstvo chutných pokrmov. Hodí sa ako príloha k mäsovým jedlám, ale aj ako samostatné hlavné jedlo. Jej listy sú také pevné, že ich môžete variť, dusiť, zapekať aj plniť. Varením sa ale veľa účinných látok stráca.

Preto vyskúšajte pripraviť kapustu v pare. Zostane chrumkavá a plná antioxidantov. Alebo ju pokrájajte na rezančeky a podávajte ako šalát. Konzumáciou kvasenej kapusty môžete však svojmu zdraviu dopriať niečo navyše. Kvasená kapusta je ešte zdravšia ako jej surová podoba.

Mohlo by vás zaujímať: TIP pre vás na celodenné menu

Baktérie kyseliny mliečnej zbavujú telo škodlivých látok, znižujú hladinu cholesterolu a krvný tlak. Podporujú látkovú premenu, zlepšujú črevnú flóru, a tým zvyšujú odolnosť imunitného systému proti vírusom či infekciám (prechladnutie, chrípka).

Pri fermentácii sa v kapuste tvorí vitamín B12, ktorý sa takmer výlučne vyskytuje v živočíšnych produktoch. Pre vegetariánov je kvasená kapusta jediný rastlinný zdroj tohto vitamínu. Blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a mozog. Zároveň je dôležitý pre svaly, kosti a pri tvorbe červených krviniek.

Výskumy potvrdzujú, že kyslá kapusta má silnejšie protirakovinové účinky ako surová. Obsahuje niekoľkonásobne viac antioxidačných látok, obzvlášť vitamínu C. Už 200 g surovej kyslej kapusty doplní potrebnú dennú dávku a dodá telu viac laktobacilov ako porcia bieleho jogurtu.

Čítajte tiež: 6 CHÝB, ktorých sa mnohí vegetariáni dopúšťajú