Zbavte sa nesprávneho dýchania nosom alebo ústami.

redakcia FIT štýl | 11. august 2017
Zbavte sa nesprávneho dýchania nosom alebo ústami.

Často sa s nesprávnym dýchaním stretávajú začiatočníci – bežci, ktorí si na ramená dali viac, ako ustrážia. Ale objavuje sa aj pri mnohých dynamických športoch.

Nosom alebo ústami?

Dýchanie ústami patrí k častým chybám. Najmä pri nádychu slúži nos ako filter baktérií a vírusov. Dýchanie ústami volí telo najmä v situáciách, keď už nestačí s „dychom“.

Prečítajte si: DÝCHANIE: ako ovplyvňuje váš výkon a dosahovanie športových cieľov?

Často sa s ním stretávajú začiatočníci – bežci, ktorí si na ramená dali viac, ako ustrážia. Ale objavuje sa aj pri mnohých dynamických športoch.

Okysličenie tela je pri nadýchnutí ústami nedostatočné, dôležité je zo začiatku zvoliť si také tempo a cieľ, aby ste ho dokázali ustáť pomocou pravidelného dýchania nosom.

Čítajte: Tip na tréning správneho hlbokého dýchania

Posilnite bránicové dýchanie

Najlepším spôsobom, ako posilniť bránicové (klesá a zdvíha sa brušná stena) a bránicovo-hrudné dýchanie (hrudník sa rozširuje a zužuje v dolnej časti na strany a CORE ostáva po celý čas pevné), je trénovať ho nielen doma, ale aj pri športovej aktivite.

Veľmi vhodnou je zo začiatku chôdza, alebo nordic walking, ktorý rozvíja hrudník a posilňuje medzirebrové svalstvo.

Čítajte tiež: Nordic walking, pre mladých aj starých. Efekt vysoký, riziko minimálne.

Výbornou voľbou je zvoliť si popri svojej obľúbenej športovej aktivite aj sofistikovaný tréning ako Pilates, joga, či bodybalance, ktoré sú určené nielen na posilnenie tela, zväčšenie rozsahu pohybu a zlepšenie stability a funkčného CORE (hlbokého stabilizačného systému), ale učia vás aj správnemu dýchaniu, ktoré potom môžete využívať pri ďalších druhoch športu i v bežnom živote.

Čítajte tiež: Zamerané na CORE. Žiaden fenomén ale sofistikovaný systém!