Ako správne cvičiť podľa videí doma?

redakcia FIT štýl | 4. august 2017
Ako správne cvičiť podľa videí doma?

Väčšina z týchto nami navrhnutých cvičení trvá IBA 30 minút (vrátane zahriatia a záverečného strečingu), a to naozaj nie je veľa. Nikto nemôže povedať, že na toto nemá čas.

Tu nájdete:
Cvičenie pre dámy v „rokoch“. Pustite sa do toho!
Cvičte doma! Pre ĽUDÍ S VYŠŠOU NADVÁHOU (mužov i ženy)

Niektoré z týchto cvičení majú niekoľko levelov – začnete najnižším a pri dennodennom cvičení môžete prejsť o 7-14 dní na vyšší level.

Pokiaľ vám cvičenie v danom leveli až tak moc nejde, pokojne zostaňte v danom leveli, ako dlho chcete a na vyšší prejdite, keď budete mať chuť. Nemajte obavy, zvyšovanie náročnosti je naozaj postupné.

Mohlo by vás zaujímať: Tipy pre vás, ako si obľúbiť cvičenie.

Ako často cvičiť?

Ideálne 5 až 6-krát týždenne, toto cvičenie vám naozaj nezaberie veľa času. Pokiaľ vám to naozaj nevyhovuje, tak aspoň 3 – 4-krát týždenne – ak chcete schudnúť.

2x týždenne stačí pre zdravie, pokiaľ chudnúť nepotrebujete. Ak necvičíte aspoň 6x týždenne, zostaňte dlhšie v jednom leveli.

SKúste toto: Cvičte doma - 7 cvikov pre nohy ako vymodelované

Ako to zvládať podľa videí?

Videá sú v angličtine – a ak viete aspoň trochu po anglicky, okrem toho, že si dobre zacvičíte, ako bonus zdokonalíte svoje jazykové znalosti neustálym počúvaním pokynov (a títo cvičitelia rozprávajú počas cvičenia dosť). Pokiaľ anglicky vôbec neviete, nevadí, budete len pozorne sledovať, čo robia cvičenci.

Vo väčšine cvičení je aspoň jeden cvičenec, ktorý vykonáva zjednodušenú verziu cvikov – napr. ak ostatní budú všetci cvičiť klasické kľuky, on bude cvičiť tzv. „ženské kľuky“. Ak ste začiatočník alebo je vám cvičenie moc náročné, cvičte podľa neho.

Zasmejte sa: Najčastejšie výhovorky, PREČO NECVIČIŤ. Pobavte sa!

Ak ste necvičili alebo máte slabšiu kondíciu, pravdepodobne pri niektorých cvikoch neodcvičíte všetky opakovania. To vôbec nevadí. Odcvičte koľko vládzete, urobte si krátku pauzu a znovu pokračujte.

Uvidíte, že kondíciu budete získavať veľmi rýchlo – oveľa rýchlejšie ako si viete teraz predstaviť. Dobrým príkladom sú kľuky (či už klasické alebo ženské). Ak aj v prvý deň zvládnete 2 polovičné, uvidíte, že po týždni pravidelného cvičenia ich urobíte niekoľkonásobne viac a hrudníkom stále bližšie k zemi. Budete mať radosť z novej sily a kondície.

Pokiaľ ste už v cvičení pokročilí s dobrou kondíciou, pravdepodobne vám pri levelových cvičeniach bude vyhovovať začať až od 2., príp. 3. levelu. Cvičenia v 1. leveli sú určené hlavne pre ľudí, ktorí doposiaľ alebo dlho necvičili.

Nezabudnite si pred cvičením pripraviť fľašu alebo pohár s vodou a dopĺňať tekutiny!

Ako správne cvičiť?

  • Veľa z týchto cvičení vyžaduje tenisky, aby ste predišli zraneniu a cvičilo sa vám ľahšie.
  • Pri drepoch idete zadkom k zemi tak, ako keby ste si sadali na stoličku a len do tej polohy, aby stehná boli rovnobežne so zemou. Váha je celý čas na pätách. Zároveň lýtka a stehná tvoria 90-stupňový uhol. Na začiatku nie je potrebné dosiahnuť až túto pozíciu. Dopracujete sa k nej postupne pravidelným a systematickým cvičením.
  • Pri výpadoch je najdôležitejšou zásadou, aby bolo koleno pri výpade zohnuté do pravého uhla a zarovno s členkom. Trup je stále rovno, žiadne predkláňanie ani zakláňanie.
  • Pozorne sledujte, ako cvičia cvičitelia a ostatní cvičenci na videách. 

Na záver:

Ak ste nikdy necvičili, vyskúšajte. Aj cvičením doma sa dá krásne schudnúť či tvarovať postava, navyše ušetríte čas aj peniaze. A zistíte, že málo pozitívnych pocitov sa vyrovná pocitu, keď si po dobrom cvičení budete dávať sprchu.