Cvičte Antigravity pre vypracované a pružné telo

Redakcia | 3. marec 2018
Cvičte Antigravity pre vypracované a pružné telo

Viete, prečo sa tréningy antigravity stretli s obrovským úspechom? Okrem toho, že vám perfektne vytvarujú a posilnia celé telo, zažijete aj veľké dobrodružstvo. A keď je benefitom zábava, cvičenie má bod navyše.

Čo je antigravity?

Tento moderný komplexný cvičebný systém sa od iných odlišuje najmä tým, že ako pomôcku využíva špeciálnu „húpaciu“ sieť. Preto samotný názov antigravity. Sieť sa využíva ako pomôcka pri bezbolestnom strečingu, oddychu v sede, či v ľahu, ale vynikajúce výsledky má aj jej použitie pri posilňovacích cvikoch. Stačí si do nej zavinúť zápästie, členky, či iné časti tela podľa návodu inštruktorky a spevňovanie môže začať.

Cvičí sa však nielen vo vzduchu a dole hlavou, ako sa o tréningoch niekedy nespravodlivo vravieva, pre klientov je pripravený rozsiahly program, využívajúci podložku i samotnú sieť. Ak ste predtým antigravity nevyskúšali, možno vás obrázky trochu zneistia. Zvládnem to? Nebude to príliš náročné?

Ale obavy nie sú namieste. Lektori hovoria, že cvičenie zvládne každý, dieťa, fyzicky zdatný športovec i absolútny nováčik. Špeciálne navrhnuté siete tiež udržia aj ťažšie hmotnosti, preto je antigravity vhodné i pre ne.

Samotné cvičenie vzniklo v Amerike z jednej akrobatickej šou. Záujem, ktorý vyvolala v divákoch, prinútil trénerov pretvoriť samotný program tak, aby si ho mohli vyskúšať aj netrénovaní. Za objaviteľa sa považuje istý gymnasta Christopher Harrison, ktorý vniesol do systému prvky jogy, Pilates, tanca a gymnastiky a vytvoril tak funkčný a komplexný program pre všetkých budúcich cvičencov.

 

 

Antigravity? Ideme na to!

Veľkou výhodou antigravity je fakt, že prináša impulzy nielen pre telo, ale aj myseľ. Cvičenie v sieťach vyvoláva tvorbu adrenalínu i edorfínov a je mimoriadne vzrušujúce. Viacerí, ktorí tréning navštívili, popisujú prvý kontakt s ním ako návrat do bezstarostných detských čias. Vďaka sústredeniu, ktoré vyžaduje, sa ľahko odbúra stres a uvoľní napätie. Pri cvičení nad zemou je potrebné zapojiť všetky veľké svalové skupiny, čím antigravity efektívne vyrovnáva svalovú nerovnováhu.

Vychádzajúc z princípu Pilates a jógy vás naučí, že pohyb by mal vychádzať najmä z brušného svalstva, kde máme ukotvené centrum našej energie. Na sieti môžeme ležať, sedieť, visieť i stáť. Natiahneme skrátené šľachy, uvoľníme svalové napätie i bolestivý chrbát. A najmä zažijete zábavu a dobrodružstvo. Veď si len predstavte pohybovať sa celkom slobodne v 3D priestore, užívať si hojdanie a bezbolestný strečing. Kto to skúsil, vie, že antigravity predstavuje jedinečný program.

Na Slovensko prišlo cvičenie z Milána, kde už dlhšie zaznamenávalo veľký úspech. Obavy z toho, či zaujme aj opatrných Slovákov, rýchlo zmizli. Zábava na sieťach chytí každú dobrodružnejšiu povahu a pohľad na vyrysované postavy certifikovaných inštruktoriek vo vás vzbudí túžbu prekonať svoj limit. A aj to je jedna z výhod tréningov. Závesné siete efektívne zoštíhlia a spevnia svalstvo a ukážu vám netušené možnosti vášho tela.

Hodina antigravity

Pri vstupe do miestnosti, kde zo stropu visia siete ako u babky v záhrade, možno pocítite zvláštne šteklenie v bruchu. Skutočne ma to udrží, je to bezpečné? Ale nemajte strach, siete sú skonštruované tak, aby udržali váhu do 500 kilogramov. Z videí a obrázkov môžu niektoré cviky pôsobiť neuveriteľne krkolomne, no opora, ktorú vám sieť poskytne, vás ihneď zbaví pocitu neistoty.

Hodina trvá zväčša tradičných 60 minút a je zložená z niekoľkých na seba nadväzujúcich častí. Relax, masáž, posilňovanie a strečing sa striedajú podľa kondičnej úrovne klientov. Správna inštruktorka sa vás vopred spýta, či ste nováčik, či pravidelne cvičíte a máte už predchádzajúce skúsenosti s antigravity.

Podľa informácií prispôsobí hodinu vašim možnostiam. Pripravte sa na to, že hodina antigravity je finančne náročnejšia, cena za jeden tréning sa zväčša pohybuje od 6 do 10 eur. Nakoľko ide o nový typ cvičenia, ktorý vyžaduje investíciu centra do špeciálnych sietí, na Slovensku ešte antigravity štúdií nie je veľa. Výhodou je, že každá hodina je iná a tak sa vám nestane, že už po prvých tréningoch zhruba viete, ako bude ďalší prebiehať.

Lektori majú skúsenosť, že až 90 percent nováčikov sa po prvej hodine vráti a v antigravity chce ďalej pokračovať. A to je skutočne dobrá vizitka.

Pri antigravity pozor na...

Cvičenie má aj svoje obmedzenie. Nezabúdajte, že aspoň hodinu pred cvičením nie je vhodné nič jesť, aby bol pohyb efektívny a nezaťažovali ste pri ňom tráviaci systém. Dôležité je dodržiavanie pitného režimu, v beztiažovom stave by vám však „bublajúce brucho“ mohlo prekážať, takže to počas hodiny s prísunom tekutín netreba preháňať. Pred tréningom radšej odložte všetky prstene, náramky a náušnice. Predídete tak zbytočným zamotaniam, či škrabancom. Vyberte si pohodlné oblečenie z nešmykľavého materiálu a na prvú hodinu zvoľte tričko i bavlnené.