Dobite sa! Body & mind cvičenia

Diana Mašlejová | 21. jún 2019
body and mind, fitastyl.sk, fitstyl, bodyart, joga, bodybalance, pilates, cvičenie, doma, skupinové cvičenie, telo, myseľ, duch, zdravie, rovnováha, myslenie, relax, wellness, fitness, fitko

Body and mind – telo a myseľ. Správna kombinácia, len čo je pravda. Keď nefunguje jedno, pokrivkáva aj to druhé. Našťastie, s komplexnými cvičeniami s rovnomenným názvom body and mind precvičíte, posilníte a uvoľníte váš organizmus aj psychiku.

PortDeBras

O čo ide?

Ladné, vizuálne krásne a funkčné cvičenie vzniklo ako kombinácia baletu, strečingu, moderného tanca a pilatesu. Autorom je ruský tanečník a choreograf Vladimir Snezhik a celosvetový úspech jeho konceptu je dôkazom, že vytvoril skvelé a účinné skupinové cvičenie. PortDeBras je podnetné pre zmysly – hudba je rytmická a relaxačná a uvoľní vašu myseľ. Dôležitá je plná koncentrácia pri učení sa jednotlivých sekvencií, ktoré sa v rámci hodiny opakujú a ku ktorým sa pridávajú nové.

Samotné cviky (prvky) sú konštruované komplexne. Znamená to, že pri každom pohybe zapájate viaceré svalové skupiny naraz. Ďalšou výhodou cvičenia je akási univerzálnosť samotných pohybov, pri ktorých zároveň posilňujete, ale súčasne aj strečujete. Telo po čase pravidelného navštevovania získava lepší rozsah pohybov. Budete mať lepší postoj tela (takže možno mierne podrastiete).

Vďaka tepovej frekvencii, v ktorej cvičenie prebieha, sa svalstvo spevňuje, ale aj zoštíhľuje, takže PortDeBras vás krásne vyformuje do ladných kriviek.

Čo očakávať?

Hodina prebieha v pomerne ustálenom tempe, pričom dôležitá je hudba, na ktorú sa sekvencie cvičia. Tie prebiehajú s akcentom na nadväznosť a previazanosť. Kondične patrí PortDeBras k zvládnuteľným typom aj pre nováčikov. Väčšie nároky však systém kladie na váš rytmus. Keď viete tancovať a cítite tempo, bude pre PortDeBras to pravé.

Inštruktori tohto cvičenia nemajú radi slovo choreografia, ale pozornosti bežného laika určite neujde, že jednotlivé sekvencie, ktoré počas hodiny nacvičuje/cvičí, sa následne spoja do uceleného celku, ktorý na záver opakuje. Hudba aj celkový ráz skupinovky má relaxačné účinky.

PortDeBras vás naučí lepšie vnímať vaše telo, uvedomovať si pohyby. Pamätanie si jednotlivých prvkov a ich následnosť vám dovolí zabudnúť na starosti všedného dňa.

Pilates

O čo ide?

Joseph Hubertus Pilates bol v podstate génius. Jeho prepracovaný cvičebný systém vyrobí z vášho tela celkom iné telo. Nejde len o vyrysovanejšiu figúru (ktorá je, samozrejme, neoceniteľným bonusom). Pilates je jedným z najúčinnejších prostriedkov, ako vybudovať silný core – hlboký stabilizačný systém tela, ktorý podrží váš chrbát i vnútorné orgány.

Systém je navyše zameraný aj na efektívne bránicové dýchanie, ktoré tvorí pevnú súčasť každého cviku. Pilates kombinuje strečingové cviky s tými posilňovacími. Pri pravidelnom navštevovaní predĺžite život svojmu kostro-svalovému aparátu a konečne sa zbavíte nadbytočného podkožného tuku. Pevný stred tela je základom, z ktorého vychádzajú stovky pilates cvikov.

Čo očakávať?

Pilates nie je len jeden. V slovenských centrách sa stretnete s medical verziou (ktorá je zameraná viac na strečing a zdravý chrbát), ale môžete natrafiť aj na power pilates, alebo pilates reformer. Všetko závisí od úrovne klientov na hodine. Náročnejší variant pilatesu je skvelým spôsobom, ako rýchlo, efektívne a trvalo udržateľne vybudovať pevné a vyformované svalstvo a zlepšiť pritom svoj zdravotný profil.

Zdravotné – rehabilitačné stupne pilatesu sú zase vynikajúcou cestou, ako svoje telo udržiavať vo forme popri iných športoch, alebo sa dostať opätovne do kondície a k zdravému chrbtu po operácii, či prekonanom zdravotnom probléme.

Joga

O čo ide?

Telo, myseľ a duch. Tri zložky, ktoré podľa známej východnej filozofie vytvárajú harmóniu. Tradičná joga nie je len o cvičení a relaxačných technikách, ide o spôsob života, myslenia, prístupu. Tradičná joga je teda filozofiou. Ak nie ste zástancovia meditácie, vyberte sa radšej na power jogu, či hot jogu, ktoré sa viac sústreďujú na samotný pohyb. Hatha či rádža joga tvorí základný pilier systému, ktorý obsahuje tisíce cvikov a pozícií.

Vraví sa, že každý pohyb už bol v joge zaznamenaný. Toto cvičenie alebo smer treba brať vážne. Nijaký iný druh vám nezaručí taký rozsah pohybov ako práve joga. Vaše telo sa stane elastickejším a pružnejším. Získate nejaké tie roky kostro-svalového aparátu naviac a navyše sa po čase zbavíte bolestí. Konzultovať pravidelnú návštevu jogy by mali hypermobilní jedinci, pre ktorých môžu byť jednotlivé pozície kontraproduktívne.

Čo očakávať?

Podobne ako v pilatese, všetko závisí od inštruktora a typu jogy, ktorý prináša. Tradičnejšie formy sú zamerané aj na filozofiu a duchovnú stránku a ich účelom je rozvíjať telo ruka v ruke s duchom a mysľou. Kreativ joga, power joga, hot joga, a iné – modernejšie typy, sú už prispôsobené západnému človeku, ktorý si chce jednoducho zacvičiť. Využijete tak to najlepšie z pohybového systému, a to všetko prispôsobuje tréner tempu a úrovni lekcie.

Bodyart

O čo ide?

Bodyart patrí k pomerne novým druhom cvičenia a podobne ako predchádzajúce typy body and mind cvičení, vníma aj bodyart človeka ako funkčný celok, a teda telo a myseľ. Bodyart by sme mohli prirovnať k PortdeBras, avšak ide o menej „tanečné“ cvičenie. Kombinuje však prvky z jogy, pilatesu, funkčných tréningov i strečingových a rehabilitačných pozícií a spoluvytvára harmonický celok.

Nepotrebujete ovládať rytmus – naučíte sa vnímať jednotlivé sekvencie a svoje vlastné tempo. Všetko pritom vychádza z kombinácie Jin a Yang: sila a relaxácia, nádych a výdych, napätie a uvoľnenie. Aby ste docielili harmóniu, je podľa bodyart nutné rešpektovať a prijať tieto dve strany jednej mince. Nemenej dôležitá je aj technika dýchania, ktorá vám lepšie prekysličí telo a dovolí zbaviť sa škodlivín.

Čo očakávať?

V prvom rade harmóniu. Bodyart je skvelý pre tých, ktorí inklinujú k tancu, ale portdebras je pre nich možno až príliš „tanečné“. Ocenia ho aj tí, ktorí milujú poriadne „posilňovačky“, ale už ich nebaví cvičiť ich izolovane.

Skvelé na bodyarte je to, že jednotlivé sekvencie si nasledujúci týždeň môžete cvičiť aj doma.

Pokiaľ si ich, samozrejme, zapamätáte (čo je však omnoho pravdepodobnejšie, ako keď na hodine odcvičíte 50 cvikov bez nadväznosti). Tempo je príjemné a hudba rytmická ale nerušivá. Výsledkom je relax mysle, ale tiež vyrovnanie svalového disbalansu, napravenie posturálneho systému a lepší rozsah pohybov.

Bodybalance

O čo ide?

Bodybalance je v mnohom podobný ako bodyart. Celá lekcia je zložená z previazaných – na seba nadväzujúcich cvikov – pohybov, ktoré dohromady vytvárajú jeden celok. Cieľom je uvoľniť psychické napätie a pripraviť tak telo na ten správny výkon. Pravidelným cvičením získavate lepšiu vitalitu, rozsah pohybov, ovládanie svojho tela a mysle.

Bodybalance je obdobou modernej jogy, využíva mnohé z jej pozícií. Na rozdiel od bodyartu, ktorý vie byť poriadnou „makačkou“, prebieha bodybalance v príjemnom, skôr pomalšom tempe a jeho cieľom nie je výrazne zvyšovať vašu tepovú frekvenciu. Ako každé z body and mind cvičení využíva komplexné cviky, pri ktorých sa naraz zapája viacero svalových skupín a kombinuje ich so strečingovými pozíciami.

Čo očakávať?

Na hodine pracujete výhradne s hmotnosťou vlastného tela. Pokiaľ ste niekedy cvičili systém Pozdrav slnku, bodybalance vám ho pripomenie. Celá lekcia je vlastne jeden inovatívny, na cviky a ladnosť bohatý, Pozdrav slnku.

Bodybalance využíva pozície a cviky z jogy, pilatesu, ale aj z východného smeru tai-chi. Osvojená technika dýchania vám pomôže dostať sa zo stresových situácií aj v bežnom živote.

Antigravity alebo flyfit

O čo ide?

V skratke? Ide o cvičenie na sieti – presnejšie povedané, s pomocou špeciálnych závesných a pevne ukotvených hojdacích sietí. Siete sú skvelou pomôckou pre efektívny strečing, aj pre celkovú relaxáciu svalstva. Telo naťahujú, ale cviky z antigravity vám zároveň umožnia ho funkčne a pomerne rýchlo posilňovať. Treba povedať, že pokiaľ antigravity prepadnete, asi sa tak skoro „neodľúbite“.

Všetko závisí aj od toho, ako zvládate premet na sieti, či máte sklon k závratom a či vás cvičenie bude baviť.

Cviky sú opäť komplexné a zapojíte pri nich aj svaly, o ktorých ste predtým netušili, že ich máte. Musíte sa predsa poriadne „držať“, a navyše od vás cviky chcú aktivizovať váš core. Dávať si pozor treba na správny postoj chrbta, nakoľko siete mierne zvádzajú k hyperlordóze (prehybu v krížovej časti).

Čo očakávať?

Veľkú zábavu. V prípade, že sa vám príliš nezatočí hlava. Cvičenie so sieťami podporuje vyplavovanie endorfínov, čím sa citeľne psychicky uvoľníte. Základom je pevný stred tela a jeho funkčné budovanie. Skupinovka vám po čase vyčarí skutočne krásne ženské krivky. Zlepší sa aj činnosť orgánov v brušnej dutine a zaktivizuje sa lymfatický systém.

Podobne ako ostatné druhy body and mind, čerpá aj antigravity z jogy a pilatesu, ale na pomoc si berie aj štipku s artistického umenia a baletu.