Namasté - Ako ovplyvní joga náš život?

Zuzana Paprskárová | 12. január 2022
joga, meditácia, namasté

Vaše šťastie je vo vašich rukách. Navonok plytko znejúca fráza je v skutočnosti hlboká pravda. Hľadajúc si miesto na tomto svete, v zajatí vnemov, informácií, očakávaní, predsudkov, negatívnej energie, sa necháme unášať v bubline, v ktorej byť v skutočnosti nechceme.

Pokoj v duši

Dosiahnuť tento stav je výzva. Zmierenie, nadhľad, pocit šťastia - to všetko obsiahne toto jednoduché slovné spojenie. Práca, deti, rodina, hypotéka, starnúci rodičia, tlak zo všetkých strán nás núti do uspokojenia sa so životom, ktorý vedieme. No možno sme si ho predstavovali inak.

Túžime po rovnováhe, pokoji, zmierení samých so sebou a so svetom

Čas pre seba a čas so sebou samým je vzácnosť. Ak sú  tieto pocity súčasťou vášho života, vyberte sa na uzdravujúcu cestu k sebe samému. Môže vám chýbať kondícia, vôľa, energia, no stojí za to sa prekonať a dať JOGE šancu. Joga je spôsob, ako sa cítiť lepšie, joga je životný štýl.

Zamilujte si jogu!

Joga je tréning o trpezlivosti a vytrvalosti. Možno ju cvičiť bez ohľadu na vek a väčšinou sa dá prispôsobiť aj zdravotnému stavu. Je vhodná aj pre seniorov a deti. Napomáha regenerácii organizmu, prekrveniu, zlepšeniu trávenia, má pozitívny vplyv na mozog, na dych, kreativitu. A čo je najdôležitejšie, uvoľnuje stres a učí nás relaxovať!

Vďaka joge zmeníte postoj k životu, vykročíte cestou zdravého životného štýlu, naučíte sa správne dýchať, meditovať, relaxovať. Spoznáte luxus harmónie svojho tela a duše. Pravdepodobne prirodzene upravíte aj svoj jedálny lístok. Väčšinou stačí počúvať svoje telo a ponúkať mu to, čo si žiada a po čom sa cíti dobre. Jogou si detoxikujete organizmus zdravou cestou.

Vedeli ste, že podľa ajurvédy by mali byť raňajky teplé?

Aké prínosy má pre nás joga?

  • regeneruje organizmus,
  • zmierňuje bolesti chrbtice,
  • posilňuje svalstvo a fyzickú silu,
  • normalizuje trávenie,
  • znižuje stres a úzkostné stavy,
  • zlepšuje činnosť mozgu,
  • zvyšuje kapacitu pľúc,
  • zvyšuje uvedomenie si svojho tela,
  • znižuje zápaly,

V joge je dôležité dodržiavať správne dýchanie. Pri väčšine cvikov je dôležité dodržiavať rovnaký počet nádychov a výdychov.

Dych a život v tele tvoria jednotu - PRÁNAJÁMA

Pránájáma je ovládanie dychu. Pri samovoľnom dýchaní sa jeho hĺbka a rýchlosť mení automaticky podľa okolností. Inak dýchame pri telesnej námahe, inak v stave vzrušenia, v spánku, v chorobe, vo veľkých výškach, inak pri úzkosti a strese. Zjednodušene povedané, ak do procesu dýchania zasiahneme vedome, ide o pránajámu.

Pránájáma sa považuje za najmocnejší nástroj jogy

Pránajáma priaznivo pôsobí na trávenie, vstrebávanie potravy a vylučovanie. Zlepšuje krvný obeh, posilňuje srdce a dýchací systém. Pomáha rozvádzať výživu, hormóny a ďalšie látky do celého organizmu. Má výborný vplyv na celý organizmus, aj na psychiku. Pránájáma čistí telo aj myseľ. Základom pri cvičení jogy je udržanie rovnováhy. Koncentrácia na jeden bod s udržaním tela v rovnovážnej polohe prináša vyššiu úroveň sústredenia. Vedeli ste, že majstri jogy tvrdili, že pri narodení dostávame do vienka určitý počet dychov a dĺžka života závisí na tom, ako rýchlo si túto zásobu vyčerpáme?

Namasté

Tradičný pozdrav, ktorý sa používa v Ázii. V jednoduchom preklade znamená Vitajte. V skutočnosti má však oveľa hlbší význam. Tento pozdrav zdraví nielen človeka, ale aj jeho dušu. Pri geste Namasté spájame ruky v oblasti srdca alebo na čele v oblasti tretieho oka a jemne sa ukloníme hlavou. Je to tá najvyššia forma prejavu úcty človeka voči inému človeku.

„Skláňam sa pred dokonalosťou v tebe.“