Keď športovanie znepríjemňuje alergia. Je vhodné popri alergii športovať?

redakcia FIT štýl | 26. apríl 2022
alergia, alergická nádcha, alergia a šport

Znepríjemňuje život zvyčajne sezónne, hoci výnimkou nebýva ani celoročná alergická nádcha. Je vôbec vhodné popri alergii športovať? Určite áno, aj keď...

1. Alergiu treba najprv liečiť

Na liečbu alergickej sezónnej nádchy sa podávajú antihistaminiká vo forme tabliet alebo nosových sprejov, či očných kvapiek. V niektorých prípadoch účinne pôsobia aj nízkodávkované nosové kortikoidy.

Ďalej sa vykonáva aj alergénová imunoterapia, pri ktorej sa vpravujú do organizmu alergény v upravených a postupne sa zvyšujúcich koncentráciách s cieľom navodiť toleranciu organizmu voči nim.Ak do dvoch rokov nie je badateľný efekt, je zbytočné v tomto druhu liečby pokračovať. Liečba akéhokoľvek prejavu alergie patrí do rúk odborníka, v žiadnom prípade sa nesnažte liečiť sami, hoci máte rovnaké príznaky ako váš kolega v práci, alergiológ vám „ušije lieky na mieru“.

Správne nastavená liečba dokáže alergiu udržať na uzde a vám sa nielen uľaví, ale sa tiež budete môcť venovať aktivitám, ktoré vám sezónna alergia nedovolila.

alergia, alergická nádcha, alergia a šport

Alergikom prospieva nielen zmena prostredia, ale aj pohyb.

2. Žiť zdravo, aj keď už sezónnu nádchu máte

Klimatické pobyty sú dobrou alternatívou, najmä ak máte možnosť odcestovať v čase, keď viete, že mávate napr. v máji príznaky sezónnej nádchy. V máji sa zmenou prostredia, pobytom pri mori, alebo v určitej nadmorskej výške vyhnete alergénom.

Približnú dobu výskytu peľov si určite pomocou peľového kalendára, sledujte ho prostredníctvom dennej tlače, teletextu či internetu a podľa toho si naplánujte zmenu prostredia. Vyhýbať sa alergénom je dôležitá a zmysluplná súčasť liečby.

Alergikom prospieva nielen zmena prostredia, ale aj pohyb. Hýbte sa či už na túrach v horách alebo plávajte v mori. Všeobecne prímorská klíma – vlhký a soľou „nabitý“ vzduch pôsobí blahodarne na všetky dýchacie cesty, nielen na tie alergické.

Alergia na chlad nie je výmysel
Prečítajte si tiež:

Alergia na chlad nie je výmysel

3. Športovať môžu aj alergici

Viesť zdravý životný štýl môžu aj alergici, šport k zdravému životnému štýlu jednoducho patrí a ak športovaniu prepadnete a popri tom vás súčasne trápia prejavy niektorého druhu alergie, dobrou správou je, že športovania sa nemusíte vzdať ani počas „alergickej sezóny“.

 Alergikom prospieva nielen zmena prostredia, ale aj pohyb. Hýbte sa či už na túrach v horách alebo plávajte v mori. Všeobecne prímorská klíma – vlhký a soľou „nabitý“ vzduch pôsobí blahodarne na všetky dýchacie cesty, nielen na tie alergické.

Dôležité však je dodržať niekoľko pravidiel, aby ste si športovanie vychutnali a pritom alergiu udržali na „uzde“:

  • Snažte sa pridržiavať zásady – v čo najvyššej možnej miere sa vyhnúť priamemu styku s peľom.
  • Sledujte peľový kalendár a približne 14-28 dní pred predpokladaným kvitnutím rastlín, na ktoré reagujete alergicky, začnite užívať každodennú preventívnu liečbu. Počas kvitnutia alergénu sa snažte pobyt vo voľnej prírode obmedziť na minimum, športujte v lese alebo v telocvični.
  • Nezabudnite na vhodné, priedušné oblečenie, ktoré eliminuje pôsobenie potu nielen na zdravú, ale aj na ekzematickú pokožku. Aj keď beháte v lese, nezabudnite na pokrývku hlavy a okuliare, ktoré pred peľom pomáhajú chrániť sliznicu oka.
  • Po príchode domov vždy realizujte tzv. „zdravotný filter“ – osprchovať sa a opláchnuť aj vlasy, potom sa prezlečte do domáceho odevu. Oblečenie, ktoré ste mali oblečené vonku, v žiadnom prípade neskladujte v miestnosti, v ktorej sa učíte, relaxujete, pracujete alebo spíte.
  • V čase kvitnutia peľov v žiadnom prípade nevetrajte ráno. Ráno býva totiž najvyššia koncentrácia peľov v ovzduší. Najlepšie je vetrať miestnosť po daždi, prípadne večer, kedy je koncentrácia peľov v ovzduší najnižšia.
  • V čase prejavov alergickej nádchy podľa druhu alergénu nekonzumujte niektoré druhy potravín príbuzné s peľom rastlín. Ak ste alergickí na peľ brezy – môžete alergicky reagovať na jablká, hrušky, broskyne, slivky. Alergici na kvitnúce trávy by sa mali vyhnúť konzumácii paradajok, zemiakov a arašidov. Tí, ktorých trápi alergia na kvitnúce buriny ako je napr. palina, môžu mať problémy s korením, paprikou či slnečnicovým olejom. 
  • Hoci je med neuveriteľne zdravý, zvážte jeho konzumáciu, pretože vo všeobecnosti pre alergikov nie je vhodný práve z dôvodu obsahu peľov.