Čo je to glykemický index potravín a ako pomôže pri chudnutí?

Mgr. Alena Pethoova | 29. august 2017
Čo je to glykemický index potravín a ako pomôže pri chudnutí?

Zastihne vás vlčí hlad. Zrazu vybuchnete. Reagujete nervózne. Alebo máte neprekonateľnú chuť na sladké, a to spôsobom, že keď to okamžite nebudete mať, tak máte pocit, že sa vám niečo stane. Glykemický index potravín je pojem, ktorý si pýta stále viac pozornosti.

Odpoveď môže byť: Kolíše vám cukor v krvi, a to vďaka cukru v potravine, ktorú ste zjedli pred 30 minútami až 3 hodinami.

Každá potravina, ktorú skonzumujeme, ovplyvňuje našu hladinu cukru v krvi. To, čo práve skonzumujeme má vplyv na to, či bude táto hladina v norme, bude pokyvkávať, alebo vyskakovať do závratných výšok, mimo krivku normálu. A vy to pocítite.

Čítajte tiež: Aké sú najčastejšie chyby pri chudnutí?

Áno, celé sa to točí okolo hladiny cukru v krvi. Toto je základný súvis s pojmom glykemický index potravín. A sú za tým hlavne SACHARIDY. Tie ovplyvňujú hladinu cukru v krvi najviac (pečivo, cestoviny, sladkosti, ryža,...)

„Glykemický index potraviny je číslo od 0 do 100, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.“

Podľa glykemického indexu sa potraviny delia na potraviny:

  • s nízkym glykemickým indexom (< 55) Zelenina surová, varená, dusená
  • so stredným glykemickým indexom (56 – 69) Čerstvé ovocie, hrubá celozrnná múka, vločky, krupica
  • s vysokým glykemickým indexom (> 70) Sušené ovocie, cestoviny, pufované výrobky, hladká múka, biele pečivo a chlieb, sladkosti, sirupy, limonády, pivo 
Mohlo by vás tiež zaujímať: Chcete behaním schudnúť? Sledujte pulzovú frekvenciu

Potraviny s vysokým GI sú tie, ktoré nám spôsobujú najviac problémov, pretože vystrelia cukor v krvi do závratných výšok a inzulín má čo robiť, aby tento cukor upratal, a následne začne cukor prudko klesať.

Čím rýchlejšie a vyššie táto krivka vystrelí, o to rýchlejšie padne hlboko pod krivku normálu a nastane hypoglykémia. To je ten stav vlčieho hladu, nervozity alebo len neustálej chuti na „niečo“.

Pri potravinách s nízkym GI takýto výrazný problém nenastane, tie sa vstrebávajú pomalšie, a teda aj hladina cukru v krvi ostáva v pokoji.

Glykemický index má vplyv na naše chudnutie.

  • Čím je vyššia a častejšia konzumácia potravín s vysokým GI, tým vyššia je tvorba tuku z nadbytočne prijatých cukrov.
  • Bielkoviny a tuky neovplyvňujú vylučovanie inzulínu (len cukry).

To, aby bola hladina krvného cukru v norme je pre nás veľmi dôležité. Preto by sme mali problematiku GI chápať, najmä keď si chcem strážiť ručičku na váhe.

Inšpirujte sa: Ľahký ukážkový jedálniček na jeden deň

Ingrediencie na zníženie GI

GI ovplyvňuje aj spracovanie potraviny

  • Cestoviny al dente majú nižší GI ako úplne domäkka uvarené
  • Horúci zemiak má vyšší GI ako vychladený
  • Hranolčeky majú vyšší GI ako ako varené zemiaky
  • Čím prezretejšie ovocie, tým vyšší GI 


Ochutnajte

A teraz trochu prakticky:

Na raňajky si dáte vašu obľúbenú kašu, napríklad ovsené vločky so strúhaným jablkom, alebo roztlačeným banánom. Sacharidové jedlo, ktorého GI je pomerne vysoký. Čo pomôže?

Do kaše si pridajte:

  • trochu strúhaného kokosu
  • malú hrsť orechov
  • lyžičku masla
  • lyžičku jablčnej vlákniny alebo ovsených otrúb 

Týmito ingredienciami sme sa GI pokrmu znížili a ušetrili naše telo od nadmernej produkcie inzulínu, aby upratal cukor.

Čítajte tiež: Čo je najčastejšou príčinou priberania?