Vyrobte si LAK na VLASY: Šetrný k vlasom aj k životnému prostrediu

Zuzana Horvath | 15. apríl 2022
vlasy, umývanie vlasov, lak na vlasy, životné prostredie, DIY, tuhý šapón, ako často si umývať vlasy

Bežné šampóny a kondicionéry obsahujú toxické látky ako sulfáty, parabény či polyetylénglykoly. Chémia nanášaná na naše vlasy nás poznačí a rovnako sa nevyparí ani zo životného prostredia.

Vyrobte si ich sami

To sa mi fakt nechce!“ povie si zrejme väčšina z vás, a pritom pečenie, varenie a následné umývanie trvá dlhšie ako výroba domáceho šampónu.

Domáci šetrný šampón na vlasy

Potrebujete:

  • 2 lyžice sušených byliniek
  • 1 šálku horúcej vody
  • 1/8 šálky tekutého kastílskeho mydla
  • 5 kvapiek oleja z vitamínu E alebo jojobového oleja

Postup:

Dajte zovrieť vodu, kým nezačne jemne vrieť, následne ňou prelejte sušené bylinky v pohári a prikryte. Nechajte hodinu lúhovať. Odstráňte bylinky a vodu nalejte do fľaše (napríklad do prázdnej fľaše od šampónu). Pridajte tekuté kastílske mydlo, kvapky oleja a jemne premiešajte.

vlasy, umývanie vlasov, lak na vlasy, životné prostredie, DIY, tuhý šapón, ako často si umývať vlasy

Výroba šampónu je neskutočne jednoduchá a okrem toho – vy si zvolíte, ktorými bylinkami vyživíte svoje vlasy.

Zvoľte nechtík lekársky a dodáte im kolagén, levanduľa je skvelá pre všetky typy pokožky a vlasov, a ak si vyrobíte šampón s pomocou šalvie, zbavíte sa kožných problémov, kvôli ktorým vám prestali rásť vlasy.

Prírodný lak na vlasy

Poznáme to všetky, niekedy sú veľmi neposedné, prípadne vám rastie veľa detských vláskov okolo čela a vy ich chcete trošku skrotiť. Ani toto ale nie je dôvod, pre ktorý siahať po chemickom laku na vlasy, ktorého obal je pod tlakom a tvorí ho kombinácia plastu a kovu.

Recept: Citrónový lak na vlasy

Domáci lak na vlasy si pripravíte tak, že dva citróny uvaríte v dvoch šálkach vody. Citróny by mali byť na začiatku celé namočené. Keď sa z vody odparí polovica, odvar prelejte do rozprašovača a krásne voňavý lak na vlasy je na svete. Nie je ho zbytočne veľa a odporúčame ho skladovať v chladničke.

„Laky na vlasy znečisťujú životné prostredie rovnako ako emisie automobilov.“

Farbenie vlasov

Sú farby na vlasy, ktorých obal dostal certifikát FSC, a teda pochádza z eticky obhospodarovaných lesov. Nenachádza sa v ňom šialene veľa plastových nádobiek a namiesto peroxidu či amoniaku pochádza výlučne z prírodných a rastlinných zložiek. Sú vegánske farby na vlasy i také, ktoré neboli testované na zvieratách. I keď, položme si ruku na srdce, najekologickejšia cesta je nefarbiť si ich vôbec.

Prijať svoj odtieň vlasov, ktorý nám bol daný i čas, odkedy máme šediny. Ak je takéto rozhodnutie pre vás ale ešte veľmi vzdialenou predstavou, nakupujte, prosím, rozvážne. Voľte firmu, ktorá dodržiava etické praktiky, netestuje žiadnu zložku na zvieratách, neporušuje pravidlá pri výrobe ani pri preprave. Existujú transparentné firmy, nebojte sa. Na začiatku vás to možno bude stáť viac hľadania, ale keď si nájdete svojho favorita, zvíťazíte!