Pozitívne s Dianou Klamovou: HAKUNA MATATA!

Diana Klamová | 4. apríl 2022
Diana Klamová, pozitívne s Dianou Klamovou
foto: archív D.K.

Hakuna matata – túto hlášku si možno niektorí pamätáte z nesmrteľného filmu Leví kráľ. Po mojej návšteve Zanzibaru nabrala úplne nový rozmer.

V preklade znamená „žiadne starosti” a za deň som ju tam počula minimálne 20 x. Miestni si to hovoria stále, keď sa niečo podarí, nepodarí, keď s vami súhlasia, alebo nesúhlasia. Hlavné je, že je všetko v pohode.

Druhé najčastejšie používané slovo je „pole pole”, čo znamená pomaly. Už tieto dve hlášky nám prezrádzajú, aký spôsob života tam ľudia žijú a aké sú ich priority. Väčšina z nich má svoje vlastné podnikanie (turistické agentúry alebo malé obchodíky so zmiešaným tovarom) a priemerná mesačná mzda je len cca 150eur. Bývajú v malých chatrčiach bez omietky, zbytočného nábytku a väčšinou aj bez tečúcej vody.

Hakuna matata, Diana Klamová, pozitívne s Dianou Klamovou

Takmer nikto nevlastní auto, najčastejšie sa vozia na motorkách, čo je pre nich aj praktickejšie, no keď som videla na jednej muža vezúceho ženu, ktorá mala v jednej ruke tašky s nákupom a v druhej dieťa, nebolo mi všetko jedno. Oblečenia určite nemajú prebytok a kozmetických prípravkov už vôbec nie.

Napriek všetkým týmto okolnostiam sú šťastní, pozitívni, milí a veselí.

Nedá mi to neporovnať ich s nami a naším životom tu na Slovensku. Aké sú naše priority? Prečo poznáme toľko značiek, porovnávame sa s ostatnými a máme potrebu ukazovať, čo všetko máme? Robí nás to šťastnými? Nehovorím, že sme takí všetci, ale napríklad ja sa niekedy pristihnem, ako rozmýšľam, ktorý nepotrebný druh topánok ešte nevlastním a už hľadám, kde ich majú za najlepšiu cenu.

Hakuna matata, Diana Klamová, pozitívne s Dianou Klamovou

Tento výlet ma prinútil zamyslieť sa nad tým, čo je v živote dôležité. Zdravie, láska, ľudia, ktorými sa obklopujeme, pozitívne myslenie, dobro...Takéto uvedomenie želám každému a ja dúfam, že si to čo najdlhšie zapamätám.

Hakuna matata, Diana Klamová, pozitívne s Dianou Klamovou

VÝZVA na apríl: Upravený šatník

Prišla jar a k nej patrí každoročné jarné upratovanie. My sa však zameriame hlavne na šatník. Nielenže zimné veci odložíme na vrchné/zadné poličky, ale skúsme sa úprimne zamyslieť, ktoré z tých vecí sme mali aspoň raz na sebe. Tie nepoužívané posuňme ďalej, či už rodine, kamarátom, alebo organizáciám, ktoré ich podarujú ľuďom v núdzi. Aj v mojej skrini sa nájdu veci, ktoré momentálne nenosím, ale verím, že raz príde ich čas. Tie dám na dobu neurčitú do vákuového vrecka a odpracem niekam ďaleko, aby nezaberali miesto a aby som sa na ne nemusela každý deň pozerať, pretože to ešte viac znižuje ich šancu na úspech. Nosené veci pekne poukladajme a takto úhľadne upravený šatník nám nielenže ráno urýchli obliekanie, ale budeme sa v oblečení cítiť lepšie a čistejšie.

TIP: Zober mamu do fitka!

Na začiatku roka sme všetci namotivovaní, či už zdravšie jesť, nepiť alkohol, cvičiť...No postupne táto motivácia opadáva a vydržia len tí, ktorí to naozaj chcú. Veľakrát som sa stretla s ľuďmi, ktorí by aj chceli cvičiť, ale nemajú s kým. Úprimne, tiež ma to samu až tak nebaví, hlavne tá posilka. Preto chodím každý týždeň cvičiť s mamou. Je to super, spolu sa nám maká ľahšie, za odmenu ideme na obed, pokecáme, čo má kto nové a, čo je najdôležitejšie, trávime spolu čas, ktorý nám pribúdajúcim vekom ubúda.

Hakuna matata, Diana Klamová, pozitívne s Dianou Klamovou

Takže skúste zobrať svojich rodičov do fitka alebo na nejaké skupinové cvičenie a verím, že sa vám to zapáči a stane sa z toho milá, zdravá tradícia.