Emočné jedenie: Identifikujte problém

Lucia Gáborová | 3. jún 2022
emočné jedenie, jedenie, obžertsvo, bulímia, 5xP, zbavte sa emočného jedenia, emočný jedák

Patríte medzi emočných jedákov? Tí siahajú po jedle nielen kvôli hladu, ale veľmi často aj vo chvíľach, keď sa potrebujú upokojiť a potlačiť negatívne pocity. Po emočnom jedení veľmi často pociťujú vinu alebo hanbu, čo ich opäť núti siahať po jedle, aby sa pomocou neho emočne stabilizovali. To ich vháňa do začarovaného kruhu, k neželaným hmotnostným prírastkom a veľmi často aj k poruchám príjmu potravy. Spoznávate sa? Čítajte ďalej.

Čo je to emočné jedenie?

Bežne jeme preto, aby sme prežili, zahnali hlad a dopriali svojmu telu živiny. Realita dnešného sveta je však úplne iná. Sadáme si k televízoru s misou pukancov alebo čipsov, bezmyšlienkovite sa napchávame čokoládou za monitorom počítača, tečú nám slzy smútku a my ich zajedáme zmrzlinou. Definícia emočného jedenia je konzumovanie potravín za účelom otupenia našich pocitov alebo úniku od nich, prípadne odmeňovanie sa jedlom.Ide o  jedenie v čase nudy, stresu, úzkosti, nie v čase hladu. Väčšinou sa v takom čase obraciame na sladkosti, zmrzlinu, slané pochutiny, pizzu, hranolčeky a podobne. Málokedy je výsledkom emočného jedenia zeleninový šalát.

V skutočnosti naozaj existuje biologické prepojenie medzi emocionálnym jedením a stresom – konkrétne v tom, že náš organizmus začne produkovať hormón kortizol vždy, keď sa cítime znepokojení alebo rozrušení. Kortizol nás núti siahať po sladkých, slaných alebo mastných jedlách.

Tento jav pochádza ešte z čias, kedy naši dávni predkovia mali na výber len dve možnosti: bojovať alebo utiecť a v obidvoch prípadoch sa ocitli v stresovej reakcii pripravujúcej telo na nebezpečenstvo. Dnes bojujeme alebo bránime sa napríklad aj prostredníctvom jedla. Ďalším aspektom v probléme emočného jedenia je, že jedlo máme dnes k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni, môžeme po ňom teda siahnuť kedykoľvek počas dňa a vždy, keď sa necítime dobre.

Emočné jedenie je iba záplata

Pravda je, žiaľ, taká, že emočné jedenie nerieši naše emočné problémy. Je to len dočasná záplata. Siahnuť v čase emočnej nepohody po jedle je ako nalepiť si na odreninu plnú kamienkov a prachu náplasť bez toho, aby sme ranu vopred očistili. Ranu pod náplasťou síce nevidno, no v skutočnosti pod ňou mokvá a jej stav sa bude bez dôkladného riešenia v podobe dezinfekcie časom ešte viac zhoršovať. Tak je to aj so stavom našej duše. Ak jej denne dopriavame záplaty v podobe návalov (nezdravého) jedla, v skutočnosti vôbec neriešime podstatu, ale len dôsledok nášho trápenia.

emočné jedenie, jedenie, obžertsvo, bulímia, 5xP, zbavte sa emočného jedenia, emočný jedák

Identifikujte spúšťače emočného jedenia

Každému z nás spúšťa emočné jedenie niečo iné. Medzi najčastejšie spúšťače patrí:

Stres

Keď sa ocitáte v situáciách s vysokou stresovou záťažou, vaše telo začne produkovať vysoké hladiny kortizolu. Čím viac nekontrolovaného stresu vo svojom živote máte, tým je pravdepodobnejšie, že sa obraciate na jedlo, aby ste si uľavili.

Úzkosť

Zatiaľ čo niekto sa v stavoch úzkosti zvykne prejedať, iný vtedy na jedlo vôbec nemá chuť. Stiahne sa mu žalúdok v dôsledku čoho nedokáže prijímať potravu. Aj táto emočná situácia je nebezpečná, pretože prijímanie živín zo stravy k životu potrebujeme.

Diéty

Skúsenosť s diétami v ktorejkoľvek fáze vášho života veľmi často vedie k emočnému jedeniu neskôr, keď sa ocitnete v životnej kríze. Vaše telo si experimentovanie s jedlom veľmi dobre pamätá. V skutočnosti sú zákazy a príkazy, ktoré si v súvislosti s jedlom dávate, jedným z najčastejších spúšťačov emočného jedenia.

Zvyky z detstva

Pochádzate z rodiny, kde sa vždy pri večernom sledovaní televízie nasypali na stôl chrumky, čipsy, slané krekry či rozbalila čokoláda? Už viete, kde je dnes pri sledovaní seriálu u vás chyba v prípade, že ho nedokážete sledovať bez neustáleho chrumkania niečoho dobrého.

Ak sa zvyknete jedlom odmeňovať, je to možno aj práve preto, že vás rodičia v detstve po dobrom výkone v škole vzali na pizzu alebo zmrzlinu, prípadne ste dostali za vysvedčenie čokoládu či inú obľúbenú sladkosť. Presne tieto návyky ste si časom preniesli aj do dospelosti.

Možno sa tiež snažíte navodiť si príjemný pocit harmónie a rodiny z detstva a robíte to tak, že si doprajete jedlo, ktoré vám pre potešenie varievala vaša mama či starká.

Nuda a pocit prázdnoty

Jete občas preto, aby ste zaplnili dieru vo svojom živote, pocit prázdnoty alebo sa len jednoducho nudíte? Práve vtedy môže byť jedlo pre vás cesta, ako si zamestnať ruky, ústa a zabiť čas. Vedie však k odpútaniu pozornosti od skutočného problému, ktorý vám v živote spomínané prázdno a pocit osamelosti. Práve ten treba objaviť.

Zajedanie emócií

Jedenie môže byť spôsob, ako dočasne umlčať alebo utlmiť nepríjemné emócie, vrátane hnevu, strachu, smútku, úzkosti, osamelosti, ľútosti, odporu a hanby. Otupenie sa jedlom je pre niekoho cesta, ako sa vyhnúť ťažkým emóciám, ktoré by radšej necítil.

Spoločnosť

V prípade, že ste na návšteve a jedia všetci okolo vás, je viac než pravdepodobné, že sa k nim skôr či neskôr pripojíte a budete jesť zároveň s nimi. Pretože tak to už v živote chodí, že robíme to, čo robia ľudia okolo nás.