Jedlé gaštany z „chlebového“ stromu

Vôňa pečených gaštanov nám pripomína zimu, priateľské stretnutia na rozsvietenom námestí pri pohári vareného vína či len tak, pri prechádzke zimným mestom. Práve vonku, v tej hroznej zime nie je nič príjemnejšie, ako zahriať si ruky kornútom plným tejto dobroty, ktorá vie aj dobre zasýtiť.
Gaštan jedlý (Gaštan siaty - Castaneasativa) patrí medzi najstaršie dreviny. Jeho domovom je oblasť Blízkeho východu, severnej Afriky a Stredomoria. Gaštany rastú aj na úbočiach Álp vo Švajčiarsku, Francúzsku a aj na Sicílii. Do Európy sa gaštan dostal vďaka starým Rimanom a ich vojnovým výpravám, ktoré Rimania podnikali do Germánie a Veľkej Británie pred mnohými storočiami. Dožíva sa veku 500 až 600 rokov, v strednej Európe okolo 200 rokov, v západnej Ázii sa môže dožiť až 1000 rokov. Na Slovensku sa mu najlepšie darí na teplých svahoch vo vinárskych oblastiach. Jeho drevo je ťažké, pevné, tvrdé, pružné a húževnaté.
Gaštan jedlý dorastá do výšky 20–25 m a má širokú vajcovitú korunu. Hrúbka jeho kmeňa niekedy presahuje až 2 m. Kvitne v máji a v júni. Rodiť začína v 8 až 10 veku života.Lepšie plodí, pokiaľ je v okolí dva a viac stromov. Plody sú nažky–gaštany alebo maróny, po 2–3 v pichľavom obale, ktorý puká štyrmi švami. Sú lesklé, tmavohnedé a dozrievajú v septembri až v októbri. Zbierame ich do vedra či košíka a neskladujeme ich uzatvorené v igelitovom vrecku, aby neplesniveli.
Býva označovaný aj ako „chlebový“ strom. V čase neúrody sa jeho plody používali ako hlavná náhrada obilnín. Z rozomletých gaštanov sa pripravoval chlieb, placky, koláče a poslúžili aj ako sýta príloha k mäsovým jedlám.
Gaštany poznali už starí Číňania
Vieme, že tradičná čínska medicína bola úzko spojená s duchovnom, a preto aj gaštany považovali za významný zdroj životodarnej energie. Vláknina v kombinácii s antioxidantmi čistí črevá a prispieva k správnemu tráveniu a vyprázdňovaniu. Gaštany pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene.Napomáhajú správnej funkcii mozgu a eliminujú migrény. Vďaka prítomnosti mastných kyselín znižujú hladinu zlého cholesterolu a z dlhodobého hľadiska vedia upraviť aj vysoký krvný tlak. Železo prítomné v gaštanoch pomáha tvorbe červených krviniek. Môžete ich jesť pre úľavu kĺbov aj pri liečbe reumatických ťažkostí. Málokto však vie, že gaštany v sebe sústreďujú toľko vitamínu C ako citrón. Žiaľ po tepelnom spracovaní gaštanov klesá množstvo vitamínu, no vďaka kombinácii s minerálmi, vlákninou a vitamínmi A a E podporujú imunitný systém a normalizujú hodnotu cukru v krvi. Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch vitamíny skupiny B a E, ktoré osviežia vlasy aj pokožku. Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi.
Alergici pozor!
Nevýhodou Gaštanu siateho je, že patrí medzi silné alergény. Nemal by byť preto vysádzaný v blízkosti obydlia, ale skôr v sadoch, hájoch a lesoch. Deti by sa pod kvitnúcim gaštanom nemali hrať. Gaštany sú však vhodnou potravinou pre celiatikov, diabetikov a tehotné či dojčiace ženy.
Gaštany v kuchyni
Využitie gaštanov pri príprave pokrmov je mnohostranné. Určite sa neobmedzuje iba na pečenie, aj keď to je asi najznámejší spôsob ich úpravy. Vyrába sa z nich pyré, ktoré je základom mnohých múčnikov a zákuskov. Gaštany sa používajú pri výrobe plniek k mäsám – najznámejšou plnkou z jedlých gaštanov je tá na prípravu slávnostnej morky na Deň vďakyvzdania. Gaštany sa používajú na výrobu pudingov, polievok, prívarkov, omáčok, rizota, likérov, krémov, sirupov, palaciniek, sušienok a sladkých plniek alebo príloh k divine. Vo francúzskom Lyone sa z jedlých gaštanov, karamelu a medu vyrábal prvý známy a preslávený nugát – marrousiglucés.
Gaštanová polievka s pečeným chlebom
Tipy na pečenie gaštanov
Pred pečením treba gaštany na niekoľko hodín nechať vo vode, aby zmäkli. Potom ich narežeme, vďaka čomu počas pečenia nestrieľajú. Vhodný je rez do kríža. Gaštan sa krásne prepečie a šupa sa uvoľní, roztvorí, vďaka čomu ju ľahko odstránime. Pred pečením môžeme gaštany aj povariť približne 15 minút. Potom vodu vylejeme a narezané gaštany umiestnime na plech. Pečieme pri teplote 210 - 220 °C za občasného prehodenia. Po 45 až 60 minútach by mali byť hotové.
Gaštanová bábovka s višňami
Pečené gaštany – nutričné zloženie v 100g
Gaštany obsahujú vitamíny: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, minerály: vápnik, sodík, draslík, meď, železo, zinok, mangán, horčík, vápnik, fosfor, selén a tiež omega-3 a -6 mastné kyseliny.
Energetická hodnota v 100 g gaštanov je 263 kcal /1100 KJ. Uvedené množstvo obsahuje 3 g bielkovín, 3 g tukov, 53 g sacharidov a 5 g vlákniny.