Degustácia čokolády. A jedno sladké prekvapenie: Cheesecake z bielej čokolády
foto: istockphoto.com
Už ste to niekedy robili? Najskôr s vínom alebo whisky, či ako vzácnosť s olivovým olejom. Čokoláda ale medzi túto špičku labužníckych ingrediencií a nápojov bez pochýb patrí.
Jej degustácia je niečo ako rozprávka, už s prvými sústami sa prepadnete do čokoládového kráľovstva, kde o tajomstvo nie je núdza.
Prečítajte si tiež:
Čokoláda a víno? Spoznajte tie správne kombinácie a prekvapte hostí
Degustujte čokoládu
Pozrime sa na pravidlá, s ktorými sa môžete prejsť vybranými vzorkami špičkovej čokolády až do čoko neba:
- Ústa pripravte na degustáciu. Vypláchnite ich vodou, prípadne zjedzte kúsok chleba či jablka.
- Rozbaľte tabuľku čokolády a privoňajte. Kvalitná čokoláda príjemne vonia po ovocí, kvetoch, korení či aromatickom dreve.
- Povrch čokolády musí byť lesklý a hladký, bez šedivého povlaku, ktorý svedčí o tepelnom šoku. Kvalita išla síce dole, avšak, chuť nebýva príliš poznamenaná.
- Odlomte asi päťcentimetrový kúsok – zlom musí byť čistý. A znova ovoniavajte.
- Čokoládu vložte na jazyk, nechajte ju rozohriať na teplotu tela a povoliť, potom ju chvíľu pogúľajte v ústach a nakoniec sústredene rozhryzte. Po celú dobu vás musia sprevádzať príjemné pocity. Dobrá čokoláda má jemnú, hladkú textúru, teda nesmiete cítiť žiadnu zrnitosť.
- Kvalitné čokolády neprekypujú cukrom, preto si všímajte hlavný chuťový dojem pri koreni jazyka. Správna je horká.
Cheesecake z bielej čokolády s ovocím
foto: istockphoto.com