Domáca lekárnička: Badián a sladké drievko prinesú úľavu pri žalúdočných kŕčoch

Redakcia | 23. február 2022
badián, badian, sladké drievko, pelendrek

Prevoňajú koláče i kuchyňu, odvďačia sa v čaji či varenom víne, poslúžia ako voňavá dekorácia, no potenciál majú oveľa väčší. Ukončite zimné mesiace magicky. Vydolujte z voňavých korenín maximum a spoznajte ich priaznivé účinky na organizmus a zdravie.

Badián – romantická hviezda nielen na okrasu

Badián, hviezdicový aníz alebo inak čínsky aníz je sušené aromatické ovocie stálozeleného stromu anízovca pravého (Illicium verum). Má tvar hviezdice a vôňou pripomína aníz. Hoci majú podobnú chuť i vôňu, ide o dve rozdielne rastliny. Badián má korenistú chuť sladkého drievka, ktorá je dokonca omnoho intenzívnejšia ako u anízu.

Do Európy sa badián dostal z Filipín v roku 1588. Už v 17. storočí ho používali v ovocných sirupoch a džemoch. Používa sa ako korenie do sladkého pečiva, kompótov, lekváru ale aj do orientálnych pokrmov z mäsa, rýb, zeleniny a do omáčok. Badián je jedno z korení čínskej kuchyne, ktoré u nás zdomácnelo. V slovenskej kuchyni sa používa najmä do perníka, sušienok, slivkového lekváru, hruškového kompótu aj aromatických čajov.

Liečivé účinky badiánu:

•    pomáha bojovať proti chrípke
•    pôsobí proti zápche, upravuje trávenie
•    uvoľňuje žalúdočné kŕče
•    je bohatý na antioxidanty
•    ničí patogénne baktérie
•    pôsobí antimykoticky
•    pomáha pri reumatizme
•    tlmí kašeľ
•    potláča plachosť a strach z ľudí

badián, klinčeky, aníz, citrón

SLADKÉ DRIEVKO alebo pelendrek?

Sladké drievko vyzerá ako konárik, no v skutočnosti je to koreň rastliny sladovka hladkoplodá (Glycyrhiza Glabra). Ide o strukovinu pochádzajúcu z Ázie a južnej Európy.

Sladké drievko sa zvykne spájať aj s pelendrekom, kvôli svojej typickej chuti. Čierny pelendrek je vyrobený z koreňového extraktu zo sladkého drievka.

Sladké drievko zvyšuje účinok mnohých liekov a urýchľuje ich vstrebávanie z čriev. Používa sa na zdravotné účely v rôznych formách. Podporuje odstraňovanie hnisavých hlienov, regeneruje sliznice a podporuje imunitu. Okrem ochorení pľúc a hrdla je vhodné aj pri žalúdočných problémoch.
Sladké drievko sa využíva v čerstvej alebo sušenej podobe na čaj, v podobe kloktadla alebo cukríkov proti kašľu.

Benefity sladkého drievka:

•    má antibakteriálne vlastnosti
•    pôsobí antivírusovo, pomôže pri vykašliavaní hlienov
•    upokojuje žalúdok, zmierňuje bolesť pri vredoch
•    poslúži ako kloktadlo
•    odstraňuje zubný povlak

Recept: Liečivý čaj zo sladkého drievka

Dve lyžičky čaju z koreňa sladkého drievka zalejte 2,5 dcl vody. Priveďte k bodu varu a na miernom ohni varte 10 - 15 minút. Čaj sceďte a teplý vypite.

Pozor! Prípravky zo sladkého drievka by nemali užívať tehotné ženy a ľudia s hypertenziou.