Domáca lekárnička: Badián a sladké drievko prinesú úľavu pri žalúdočných kŕčoch
Prevoňajú koláče i kuchyňu, odvďačia sa v čaji či varenom víne, poslúžia ako voňavá dekorácia, no potenciál majú oveľa väčší. Ukončite zimné mesiace magicky. Vydolujte z voňavých korenín maximum a spoznajte ich priaznivé účinky na organizmus a zdravie.
Badián – romantická hviezda nielen na okrasu
Badián, hviezdicový aníz alebo inak čínsky aníz je sušené aromatické ovocie stálozeleného stromu anízovca pravého (Illicium verum). Má tvar hviezdice a vôňou pripomína aníz. Hoci majú podobnú chuť i vôňu, ide o dve rozdielne rastliny. Badián má korenistú chuť sladkého drievka, ktorá je dokonca omnoho intenzívnejšia ako u anízu.
Do Európy sa badián dostal z Filipín v roku 1588. Už v 17. storočí ho používali v ovocných sirupoch a džemoch. Používa sa ako korenie do sladkého pečiva, kompótov, lekváru ale aj do orientálnych pokrmov z mäsa, rýb, zeleniny a do omáčok. Badián je jedno z korení čínskej kuchyne, ktoré u nás zdomácnelo. V slovenskej kuchyni sa používa najmä do perníka, sušienok, slivkového lekváru, hruškového kompótu aj aromatických čajov.
Domáca lekárnička: Propolis zvýši imunitu
Liečivé účinky badiánu:
• pomáha bojovať proti chrípke
• pôsobí proti zápche, upravuje trávenie
• uvoľňuje žalúdočné kŕče
• je bohatý na antioxidanty
• ničí patogénne baktérie
• pôsobí antimykoticky
• pomáha pri reumatizme
• tlmí kašeľ
• potláča plachosť a strach z ľudí
SLADKÉ DRIEVKO alebo pelendrek?
Sladké drievko vyzerá ako konárik, no v skutočnosti je to koreň rastliny sladovka hladkoplodá (Glycyrhiza Glabra). Ide o strukovinu pochádzajúcu z Ázie a južnej Európy.
Sladké drievko sa zvykne spájať aj s pelendrekom, kvôli svojej typickej chuti. Čierny pelendrek je vyrobený z koreňového extraktu zo sladkého drievka.
Sladké drievko zvyšuje účinok mnohých liekov a urýchľuje ich vstrebávanie z čriev. Používa sa na zdravotné účely v rôznych formách. Podporuje odstraňovanie hnisavých hlienov, regeneruje sliznice a podporuje imunitu. Okrem ochorení pľúc a hrdla je vhodné aj pri žalúdočných problémoch.
Sladké drievko sa využíva v čerstvej alebo sušenej podobe na čaj, v podobe kloktadla alebo cukríkov proti kašľu.
Vitamín C: Aká je pravda o jeho skoro zázračných vlastnostiach?
Benefity sladkého drievka:
• má antibakteriálne vlastnosti
• pôsobí antivírusovo, pomôže pri vykašliavaní hlienov
• upokojuje žalúdok, zmierňuje bolesť pri vredoch
• poslúži ako kloktadlo
• odstraňuje zubný povlak
Recept: Liečivý čaj zo sladkého drievka
Dve lyžičky čaju z koreňa sladkého drievka zalejte 2,5 dcl vody. Priveďte k bodu varu a na miernom ohni varte 10 - 15 minút. Čaj sceďte a teplý vypite.
Pozor! Prípravky zo sladkého drievka by nemali užívať tehotné ženy a ľudia s hypertenziou.