Grilovanie - zdraviu škodlivá zábava?

Dominika Bleščáková | 23. jún 2010
Grilovanie - zdraviu škodlivá zábava?

Máme tu obdobie plné slnka, tepla a dlhých večerov, ktoré neraz trávime v záhrade, na terasách či v reštaurácii. Okrem častejšej konzumácie ľahšieho alkoholu v podobe piva, vína, miešaných nápojov sa taktiež zvyšuje konzumácia jedla pripraveného na grile. Mnohí odborníci tvrdia, že tento spôsob prípravy mäsa je oveľa zdravší, pretože jedlo potom obsahuje menej nasýtených tukov. Pretože tuk pri grilovaní z jedla jednoducho odkvapká. No každá minca má dve strany a aj pri tejto príprave pokrmov je potrebné poukázať na časté chyby, ktorých sa neraz dopúšťame a tým si zaťažujeme, prípadne poškodzujeme naše telo.

Výhodou grilovania je, že sa pomerne jednoduchým spôsobom dá takto pripraviť veľa jedál, od zeleniny, hríbov, rýb, pečiva, morských plodov, údenín, syrov, až po všetky možné druhy mäsa. Záleží len na nás. Poslednú dobu vzrastá záujem o grilované plesnivé syry, baklažány, zemiaky či steaky.

Grilovanie sa môže zdať ako triviálna činnosť, ktorú zvládne skoro každý.  Ale aj pri tomto spôsobe prípravy jedál platia niektoré pravidlá, ktoré ak sa dodržiavajú, môžeme zabrániť celému radu prevažne zdravotných problémov.

Prvá grilovačka tejto sezóny
Prečítajte si tiež:

Prvá grilovačka tejto sezóny

Čo nám teda pri grilovaní hrozí?

Z hygienického hľadiska je najmenej bezpečnou prípravou pokrmov. Môže dochádzať ku kontaminácii už tepelne opracovaných surovín surovým mäsom, prípadne vlastná tepelná úprava nie je  dostatočná. Grilovanie je totiž úprava pokrmov sálavým teplom pri 250 – 300 °C, ale zároveň vo vnútri grilovaného mäsa by teplota nemala presiahnuť 100 °C.  Je teda veľmi jednoduché na povrchu mäso pripáliť a pritom ho mať vo vnútri polosurové. Aby sme sa uchránili riziku ochorenia spôsobeného bakteriálnymi nákazami, musí byť vo vnútri mäsa dosiahnutá teplota 72 °C minimálne 10 minút. Je teda lepšie grilovať menšie, tenšie kusy mäsa, aby sa lepšie prepiekli a taktiež byť trpezlivý a dopriať mäsu čas, aby sa dobre prepieklo, nie spálilo.

Problém môže byť taktiež v marináde. Mala by byť vždy čerstvá  a vzhľadom na vonkajšie teploty by mali byť všetky suroviny uchované v chlade a vyberať by sa mali tesne pred grilovaním.

Marinovanie stojí na týchto základných zložkách:

•    dobrej východiskovej potravine
•    kvalitnom oleji
•    soli
•    kvalitných koreninách (mletá paprika, rasca, čierne korenie, granulovaný cesnak, čili, granulovaná cibuľa, šalvia, karí, kajenské korenie, mletý bobkový list, mleté nové korenie…)
•    kyslej zložke, ktorou môže byť citrónová šťava, ocot, víno, kefír či jogurt

 

Zásady pre zdravé grilovanie

1.    Používať elektrický alebo plynový gril. V prípade využitia grilu na drevené uhlie je potrebné používať odkvapkávaciu misku s vodou.
2.    Ak máme doma gril na uhlie, kupujeme len kvalitné drevené uhlie, ktoré horí bez zvyškov.
3.    Uhlíky musia tlieť, nie z nich šľahať plamene. 
4.    Gril pred použitím je veľmi dôležité očistiť od starého oleja, rôznych pripečených kúskov.
5.    Gril musí byť vždy dobre rozpálený.
6.    Mäsové výrobky kupujeme kvalitné, s vysokým obsahom mäsa a nízkym obsahom tuku.
7.    Mäso a údeniny nedávame na gril ešte zmrazené.
8.    Marinády si vyrábame z kvalitných olejov a byliniek, ideálne doma.
9.    Ak niektoré časti pokrmu viac pripečieme, zuhoľnatené časti odstránime. 
10.    Poriadne si umývame ruky aj náradie na grilovanie.
11.    Dávame si pozor, aby nám surové mäso nekontaminovalo už tepelne opracované jedlo, prípadne  čerstvú zeleninu alebo pečivo.