Rajčinová nátierka
Urobte si rajčinovú nátierku už cez víkend a môžete ju vychutnávať po celý týždeň. Uskladnená v chladničke vydrží až 7 dní. Skvele doplní napríklad grilovanú rybu, kura alebo steak. Môžete ju tiež vmiešať pre zjemnenie do talianskeho rizota, alebo ju premiešať s cestovinami a už len ozdobiť strúhaným parmezánom a bazalkou.
Suroviny
• 300 g dobre vyzretých cherry rajčín
• hrsť sušených rajčín
• ½ lyžice tymiánu, najemno nakrájaného
• ½ lyžice rozmarínu, najemno
nakrájaného
• ¼ lyžičky soli
• ¼ lyžičky čerstve mletého čierneho korenia
• ½ šálky strúhaného parmezánu
alebo Grana Padano
• 230 g rastlinného tuku
Créme Bonjour jemne slané
Postup
Trúbu predhrejte na 230 °C. Rajčiny umyte, osušte a vložte do pekáča vystlaného papierom na pečenie. Pečte tak dlho, kým nezačnú púšťať šťavu a ich šupka nezhedne. Bude to trvať asi 8 minút. Rajčiny nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Do mixéru vložte pečené a sušené rajčiny, bylinky, soľ a korenie. Zmes rozmixujte, ale nie úplne dohladka. Potom pridajte na kocky nakrájané Créme Bonjour a strúhaný syr. Mixujte ešte 30 sekúnd, alebo pokým nebude nátierka hladká. Hotovú nátierku natrite na svoje obľúbené pečivo a ozdobte podľa chuti: šunkou, zeleninou či vajíčkom.