Ako vám rýchla chôdza pomôže schudnúť?

Diana Mašlejová | 30. marec 2022
chôdza, chudnutie, walking, power, kalórie

Chôdza lieči, upokojuje, nezaťažuje kĺby ani orgány, môže pomôcť pri sústredení, a navyše sa pri nej aj chudne.

Krok za krokom

Mnohí ľudia vnímajú chôdzu iba ako nutné zlo. V súčasnosti sa, najmä v mestách, obmedzuje presun z miesta na miesto len na použitie dopravných prostriedkov. Na Slovensku len malá časť ľudí nahrádza isté vzdialenosti zdravšou alternatívou – bicyklom alebo chôdzou.

Chôdza je pritom pre človeka najprirodzenejšou formou športovej aktivity a pokiaľ vám neostáva čas na iný pohyb, je ideálnou voľbou, ako ostať dlhodobo vo forme. Lekári prízvukujú, že dôležitá je pravidelnosť.

10-tisíc krokov denne, alebo 45 minút chôdze denne je optimum. Rýchlosť je síce vekom podmienená záležitosť, no zdravý človek by mal voliť rýchlejšiu chôdzu.

Chôdza pôsobí relaxačne, šetrí vaše kĺby, ale naštartuje aj metabolizmus, udržuje pohybový aparát vo fit forme, spaľuje kalórie a podporuje kondíciu. Zamedzuje tiež výskytu civilizačných chorôb a pôsobí ako prevencia pri kardiovaskulárnych ochoreniach.

A aká je tá správna rýchlosť chôdze?

6 km za hodinu je pre organizmus optimum, pričom prejsť by ste takto mali minimálne 45 minút denne, aspoň štyri dni v týždni a ideálne každý deň hodinku.

K aktívnej chôdzi potom možno priradiť akýkoľvek druh inej športovej aktivity. Odborníci vravia, že chodiť by sme mali v každom počasí.

Čerstvý vzduch pozitívne vplýva na mozgový potenciál, odbúrava stres a napätie. Najlepšie je, samozrejme, vydať sa do prírody a vyhľadávať čisté prostredie, no pokiaľ vám to časové možnosti nedovoľujú, pokojne si určite aj trasu v meste.

Svižnou, rýchlou chôdzou spálite počas hodiny až 420 kalórií, čo vôbec nie je na zahodenie. Vaše vnútorné nastavenie by však malo byť prísne a nemalo by podliehať poveternostným podmienkam.

Prechádzka počas slnečného počasia je, samozrejme, povzbudzujúca a príjemná, ale ani dážď či vietor nie sú prekážkou. Naopak, spálite viac kalórií, a navyše posilníte svoj imunitný systém.

4 tipy, ako sa udržať vo forme
Prečítajte si tiež:

4 tipy, ako sa udržať vo forme

3 mesiace pravidelnej chôdze

Aktívni chodci sa po troch mesiacoch pravidelných prechádzok môžu pýšiť zrýchleným metabolizmom, látkovou premenou a vyššou odolnosťou voči vírusovým ochoreniam a negatívnym psychickým faktorom.

Takíto ľudia ostávajú mobilní aj vo vyššom veku a významne u seba eliminujú výskyt problémov s pohybovým aparátom. Istotne ste už neraz počuli rady, ako zameniť svoje zaužívané stereotypy a vtesnať do bežného dňa chôdzu.

chôdza, kroky, tréning, kardio, hiit, turistika

Niekedy stačí málo

Z vybraných tipov sa najviac osvedčilo vystúpiť o pár zastávok skôr a prejsť danú trasu pešo, jednu z dvoch ciest do práce a z práce osviežiť prechádzkovou časťou, namiesto výťahu používať schody a aspoň raz do týždňa sa vybrať na dvojhodinovú prechádzku do prírody.

Ak potrebujete niesť nákup, rozložte si záťaž rovnomerne do oboch rúk, kabelku je v takom prípade najlepšie preložiť krížom cez hrudník a v polovici cesty vystriedať tašky s nákupom – ľavú do pravej ruky a naopak.

Užitočnou radou v prípade, že vlastníte klasický typ kabelky, je pravidelne si ju prekladať z jedného ramena na druhé a nezvyknúť si na stereotyp nosenia doplnku len na jednom z nich.