Aké sú najčastejšie chyby pri chudnutí?

Mgr. Alena Pethoova | 15. august 2017
Aké sú najčastejšie chyby pri chudnutí?

Stres, Dojedanie, jedenie pri telke... Čo ešte? Stále potrebujeme uveriť, že za seba nesieme zodpovednosť my sami?

Dokedy budeme experimentovať? Čo nás presvedčí, že robíme chybu?

1. Kalorická reštrikcia

Do tejto skupiny patria:

  • diéty
  • obmedzovanie množstva jedla na tanieri
  • jedenie jedného alebo dvoch jedál denne 
Inšpirujte sa: Ľahký ukážkový jedálniček na jeden deň

Každé usekávanie z množstva jedla na tanieri nie je úplne najlepším riešením, veď posúďte sami. Telo neoklamete, aj keď sa snažíte. A viete, prečo? Je múdrejšie ako vy, lebo jeho história siaha omnoho ďalej ako vašich 20, 30, či 40 rokov života. Koľkokoľvek máte. Chápete, kam mierim?

Každým vaším obmedzovaním sa mu vlastne vysielate signály, aby využilo svoju historickú múdrosť a bránilo sa, lebo je v ohrození. V ohrození hladomoru. Lebo tak to kedysi bolo.

A tak začne aktivovať tie historické „úsporné“ gény, ktoré si telo vybudovalo a ktoré nám pomohli prežiť v celom období evolúcie a v časoch už spomínaného hladomoru. 

Čítajte tiež: Ako maškrtiť bez výčitiek? Vyskúšajte to takto.

Diéty za účelom straty hmotnosti nikdy dlhodobo nefungovali, nefungujú, ani fungovať nebudú. Ak by to tak bolo, nebolo by ich toľko a nevznikali by stále nové. Už len to je fakt na zamyslenie.

Jesť raz alebo dvakrát za deň môže mať svoje opodstatnenie a fungovať u ľudí, najmä u športovcov, ktorí chápu celú problematiku a tomu prispôsobujú svoj životný štýl a tréningový program. Podotýkam, vedia, čo robia.

Pre bežných konzumentov, ľudí so sedavým spôsobom zamestnania, rekreačných športovcov to nie je úplne najvhodnejší spôsob, práve naopak, koledujú i o vyššie spomínané problémy.

2. Obmedzovanie tuku v strave

Nízkotučný mýtus je už hádam prekonaný, alebo? A keď už sme pri tuku, otázka pre vás: Uprednostňujete nízkotučné potraviny?

Tak znova. TUK je pre zdravie a aj chudnutie nevyhnutný! A žiadny nízkotučný jogurt váš problém s chudnutím nevyrieši. Napriek tomu trh s nízkotučnými potravinami prekvitá a neinformovanosť ich konzumentov takisto.

Odtučnené výrobky sú zbavené tuku a ten je v nich je nahrádzaný cukrami. Nenechajte sa oklamať. Vhodný pomer nasýtených a nenasýtených tukov by mal byť súčasťou vášho každodenného jedálnička.

Čítajte tiež: 9 tukových faktov

3. Strava s obmedzovaním sacharidov

Problém nie je v sacharidoch, ale v tom, že neviete, aké sacharidy a v akom množstve máte konzumovať. Tak zrazu urobíte sek a vylúčite ich úplne zo dňa na deň. Zvyčajne vás to aj tak doženie a po nejakom období sa ich nebudete vedieť „dojesť“ a vykompenzujete si aj to, čo ste nejedli.

Bude to jednoducho silnejšie ako vy. A koľkí z vás už túto skúsenosť majú? Nemusíte sa priznávať. Stáva sa to hlavne vtedy, ak neviete, ako pri obmedzení sacharidov správne vyvážiť jedálniček vhodnými potravinami a v akom pomere, aby ste sa z toho nezbláznili. Keď neviete, nechajte si poradiť a neriskujte.

Mohlo by vás zaujímať: Podkožný tuk na minimum! Sú sacharidové vlny riešením?

4. Nedostatočný pitný režim

Táto informácia je už ako pre školákov, ale napriek tomu s ňou dospeláci zápasia. Na konci dňa sa spamätajú, že takmer vôbec nepili a vinia nedostatok času, zhon v práci, z toho, že sa nenapili. To myslia vážne?

Je to jednoduchý návyk, ktorý si treba vytvoriť. A pocit smädu sa začne hlásiť sám. Je to tá najjednoduchšia vec, ktorú môžete pre seba a svoje zdravie aj postavu urobiť. Keď nezvládate tento úkon, tak sa vám bude ťažko pokračovať ďalej. Možno skúste vodou začať. Pozor na nadmerné prepíjanie sa vodou.

Čítajte: Pitný režim (nielen) pre športovcov. Vaše bunky potrebujú vodu!

5. Nejedzte pri pozeraní televízie ani pri počítači

Chcete pozerať telku alebo sa najesť? Inak. Chcete pozerať telku a pri tom nekontrolovane zjesť, čo by ste pri stole, sami a v tichu nezjedli? Dnes už je priam historické sedieť za stolom a v pokoji zjesť večeru, či už sami alebo v spoločnosti partnera, či rodiny.

6. Jedenie v strese

Ak sa práve cítite pod stresom a tlakom, tak počkajte s jedlom. V takomto rozpoložení nebude jedlo, ktoré zjete dobré strávené a koledujete si o žalúdočné problémy. Okrem toho je to stav, ktorý vo vás môže spúšťať nutkavý pocit jesť ďalej.

Bude vás tiež zaujímať: Stres? Tieto potraviny vám pomôžu dostať sa do psychickej pohody!

7. Dojedanie

Dojedanie, napríklad po deťoch, je často klamlivé a vyvoláva v nás pocit, že je to len trochu jedla. Opak je však pravdou. Je to jednoduchá rovnica. Všetko, čo zjete naviac sa naviac aj uloží.