Krásne nohy na leto? Pozor na správnu obuv

Zuzana Paprskárová | 16. jún 2022
nohy, leto, pedikúra, nechty, bolesť, koža, pokožka, starostlivosť, ako sa starať o nohy v lete, chodidlá, váha, ťažoba, masáž, care, sandále, obuv, na leto

Nohy podčiarkujú našu ženskosť. V čase blížiaceho sa leta ich stále viac a viac odhaľujeme. Túžime po pestovaných nohách v letných sandáloch, upravených nechtoch, hladkých pätách, jemnej opálenej pokožke. Ako na to jednoducho a príjemne v domácom prostredí?

Chodidlám by sme mali venovať dostatočnú pozornosť počas celého roka. Nohy si zaslúžia kvalitnú starostlivosť, a to rovnakú, ak nie väčšiu, ako iné časti tela. Nachodia s nami stovky kilometrov, postoja nekonečné hodiny, sú naším najekologickejším dopravným prostriedkom. Naše chodidlá nesú denne hmotnosť celého tela, a to už je riadna záťaž!

Vedeli ste, že... až štvrtina našich kostí patrí k nohám?

Nohy si pamätajú...

Upravené nohy a chodidlá by pre nás mali byť samozrejmosťou počas celého roka, no pravdou je, že na pedikúru dbáme viac v jarných a letných mesiacoch. Nejde však len o estetickú, ale aj o zdravotnú záležitosť. Mali by sme vedieť, že čo v zimnom období zanedbáme a skryjeme v ponožkách, s prvým obutím žabiek a sandálov už nezakamuflujeme. A nielen to.

Problémové časti chodidla podvedome odľahčujeme, pestujeme si návyk na nesprávne našľapovanie a chôdzu, zaťažujeme chrbticu a stimulujeme reflexné body, ktoré nám môžu spôsobiť rôzne, viac či menej závažné zdravotné problémy. Preto starostlivosť o nohy nie je len rozmar a nepatrí do kategórie povrchného a nepotrebného rozmaznávania.

Počnúc zdravou stravou, dodržiavaním pitného režimu, starostlivej hygieny, končiac správnou úpravou nechtov a hydratáciou, je starostlivosť a úcta k našim nohám tou najväčšou devízou.  

Najväčší problém – nevhodná obuv  

Zbožňujete vysoké podpätky? Potom vedzte, že vaše nohy nadmerne zaťažujete a potrebujú aj oddych. Práve nosenie vysokých topánok a príliš úzky strih obuvi má za dôsledok množstvo problémov. Otlaky, zhrubnutá koža, haluxy, padnutá klenba, zarastajúce nechty, bolesti nôh, no aj chrbtice vedia značne znížiť kvalitu života. Koža zhrubne práve na miestach, kde sa sústreďuje hmotnosť nášho tela.

Voľte obuv vhodnú pre váš typ chodidla

A myslite na to, že na topánkach sa neoplatí šetriť. Investujte radšej do kvalitného páru topánok ako do množstva módnych, no nekvalitných a lacných modelov. Táto investícia sa vám zaručene oplatí. Dobré topánky sú tie, v ktorých vieme hýbať všetkými prstami.

V súčasnosti je na trhu aj obuv s memory (pamäťovou) vložkou, ktorá tlmí nárazy pri chôdzi a prispôsobuje sa tvaru chodidla. Skvelé je, že už ju nenájdete iba v podobe športových topánok, ale aj v balerínkach či lodičkách. Doprajete tak svojim nohám pocit ľahkosti a luxusu.  

Tip pre vás... zvoľte radšej o pol čísla väčšie topánky a zmenšite si ich špeciálnou vložkou.

Nikdy si nekupujte tesné, či menšie topánky. Zvýšenú starostlivosť treba venovať aj nohám vystaveným záťaži pri športe. Zdrojom problémov môže byť aj nosenie uzavretých topánok naboso alebo nosenie siloniek. Nezabúdajme na to, že na každú príležitosť a aktivitu je určený iný typ obuvi! Šport, turistika, či dovolenka si zaslúžia na to určený typ topánok. To už je dôvod prevetrať letné výpredaje, či nie?