Ako mať dobrý pocit z každodenného života? 5-bodový manuál, ako sa cítiť fajn

Miroslava Suchárová | 5. august 2021
Lepší pocit zo života

Predstavte si, ako každý večer chodíte spať s tým, že máte za sebou pekný deň. Viete, čo je úžasné? Všetko máte vo svojich rukách a nemusíte zostať iba pri predstavách, pretože každý z nás môže dať zmysel „obyčajným“ dňom, prežiť ich naplno a s radosťou v srdci.

Spolu s koučkou Martou Němečkovou sme pre vás pripravili 5-bodový manuál, vďaka ktorému sa budete cítiť fajn, bez ohľadu na to, či vám momentálne praská diár vo švíkoch, alebo, naopak, ste bez práce a väčšinu času trávite doma. Bez ohľadu na to, či môžete, alebo nemôžete robiť veci, na ktoré ste boli bežne zvyknutí.

Francúzsky filozof Michel de Montaigne povedal: „Hodnota života nespočíva v počte jeho dní, ale v tom, ako s nimi naložíme. Či budeš so svojím životom spokojný, nezávisí od počtu tvojich rokov, ale od tvojej vôle.“

5 rád, ako sa cítiť každý deň fajn

Svoju pozornosť upriamte na to, čo máte

Možno máte tendenciu k tomu, že sa vo svojom živote zameriavate na to, čo nemôžete, či nemáte, ale chceli by ste. Sústreďujete sa na veci, ktoré sa v danom momente z vašej strany až tak veľmi ovplyvniť nedajú, z čoho pramení značná dávka frustrácie.

Do vášho vnútra sa vkrádajú nepríjemné pocity neraz zhoršované skutočnosťou, že iní majú, vlastnia, môžu… V dôsledku toho sa cítite mizerne, vnútorne sa opúšťate, svoju nespokojnosť a negatívne emócie si ventilujete na ľuďoch okolo, ohovárate, závidíte, nedoprajete…

Pritom jedným z kľúčov k tomu, aby ste sa každý deň cítili fajn, je zamerať sa na to, čo máte aktuálne k dispozícii a z čoho môžete čerpať čokoľvek pozitívne a prospešné pre seba i pre druhých. Vezmite si teda papier a pero a spíšte si takýto zoznam.

„U každého bude tento zoznam vyzerať inak. Všeobecne je najlepšie a pre myseľ najradostnejšie zamerať pozornosť na to,čo môžeme robiť a ovplyvniť, s kým môžeme komunikovať, na čom pracovať, ako sa zabávať, čo doma vylepšiť alebo urobiť pre svoje zdravie.

Je toho veľa, čo stále môžeme a možno predtým sme na to nemali čas či silu. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí, naopak, majú práce až nad hlavu, potom je dôležité zamerať sa nielen na priority a čo najlepšie naplánovanie najbližších dní, ale tiež na seba, svoj odpočinok, ktorý je dôležitý pre zachovanie zdravia a načerpanie energie,“ radí koučka Marta Němečková.

VĎAČNOSŤ ako životný ŠTÝL
Prečítajte si tiež:

VĎAČNOSŤ ako životný ŠTÝL

Do života si priťahujete veci, ktorým venujete najviac pozornosti

Väčšine z nás je dôverne známe príslovie, že každý je strojcom svojho šťastia. Nie všetci s tým súhlasia, pretože veria v osud. Ako to teda je? Áno, je pravda, že každý z nás príde do určitej rodiny a pomerov, dostane do vienka nejaký zdravotný stav, schopnosti či danosti.

Niektoré veci sa jednoducho zmeniť nedajú, alebo si ich nemôžeme vybrať, ako napríklad rodinu, do ktorej sa narodíme. Avšak potom prichádza na rad rozhodnutie – buď žiť vo viere, že osud je nemenný a s trpiteľským výrazom na tvári znášať jeho údery, alebo si svoju realitu vytvárať vlastnými myšlienkami a rozhodnutiami.

Ak veríte v osud, potom ste zrejme presvedčení, že vaša možnosť ovplyvňovať svoj život je nulová, že to, čo sa deje, je dané a vy s tým neurobíte nič. Tým sa však zbavujete zodpovednosti za svoj život. Čo je však najpodstatnejšie, takýmito myšlienkami si do života priťahujete  ľudí a situácie, ktoré vás v tom budú len a len utvrdzovať. Nadobudnete pocit, že ste bábkami, ktorými sa život pohráva, ako sa mu zachce.

Druhou možnosťou je „vziať osud do svojich rúk“ tak, že zmeníte spôsob myslenia. Je to o vašom rozhodnutí. Predstavte si, že prídete k veštici a tá vám predpovie budúcnosť. Môžete jej veriť, čiže vaše myšlienky sa stanú realitou, ktorú vám predpovedala. Alebo urobíte rozhodnutie, že to tak nebude, čím zmeníte tvorbu reality a jej veštba sa stane bezpredmetnou.

Upozorňuje na to aj koučka Marta Němečková. „Uvedomte si, že realitu si tvoríte sami. To je veľmi dôležité uvedomenie. Výsledky nášho myslenia, postojov i jednania, vidíme a vnímame dnes a denne nielen vo forme svojich pocitov, ale tiež ako hmatateľnú – hmotnú realitu. To si však mnohí neuvedomujú a myslia si, že ich životná realita sa utvára samovoľne, niekde mimo nich a oni za ňu nenesú zodpovednosť. Nie je to tak.

lepší pocit zo života

I keď sami nedokážete práve teraz zmeniť celý svet, máte zásadný vplyv na tvorbu vášho osobného sveta a na ľudí vo vašom okolí. Spôsob myslenia a z neho prameniace správanie je tvoriaca energia sveta každého z nás. Zmena veľkého celku musí začať od každého z nás a každý máme v tomto smere svoj malý dielik moci a možností. Už staré múdre učenia a teraz aj moderná kvantová fyzika potvrdzujú, že na čo zameriame svoju pozornosť, a kam nasmerujeme tok svojich myšlienok, to nám tzv. rastie.

Poďme spoločne tvoriť svet, v ktorom sa dobre žije, v ktorom sme zdraví, pokojní a s veselou mysľou. Háčik je v tom, že na takýto prístup k sebe, životu a svetu nie je väčšina ľudí zvyknutá. Pod vplyvom výchovy a často negatívneho a bojazlivého, slabého alebo agresívneho okolia, bežne pochybujeme o sebe, svojej sile, možnostiach, o samoliečebnej schopnosti nášho tela. Neveríme obrovskému vplyvu negatívneho, alebo pozitívneho myslenia na naše životy, na svet okolo nás, ktorý tak tvoríme spolu. Tak nás totiž často učili, neveriť si.

Rodičia, škola alebo dnes už zastaralé poňatie fyziky, tí všetci dlhé roky hovorili o tom, že okolitý svet môžeme len objavovať z role pozorovateľa a prípadne si naň dávať pozor. Avšak to je veľký omyl!“ upozorňuje skúsená koučka.

Žite TU a TERAZ

Ešte v novembri v roku 2010 bola na webovej stránke Sciencemag.org publikovaná štúdia dvoch psychológov z Harvardu, M. Killingswortha a D. Gilberta. Zapojili do nej 2 250 ľudí a zisťovali aj to, ako sa dokážu sústrediť na to, čo práve robia. Výsledky neboli príliš potešujúce, pretože účastníci štúdie až 47 percent času takmer vôbec nevenovali pozornosť aktuálnej činnosti. Ešte zaujímavejšie bolo, že ani keď mysleli na radostné veci, neboli spokojnejší.

 Aj táto štúdia teda potvrdila, že šťastný je človek vtedy, keď žije TU a TERAZ. „I keď vám hlava ponúka samovoľne myšlienky na negatívnu minulosť a tiež predstavy obáv z budúcnosti bez toho, aby ju o také myslenie niekto žiadal a navzdory tomu, že také myslenie ani nechcete, nemusí to tak byť. Hlava tu nie je preto, aby si robila, čo chce, kedy a ako ju to napadne a vy ste pri tom iba trpeli! Vaše nohy si takisto nejdú, kam chcú ony. Alebo snáď áno?

Háčik je v tom, že nohy riadite a pripadá vám to normálne a samozrejmé, ale riadiť vlastnú hlavu veľa ľudí nikdy nenapadlo a pripadá im, naopak, normálne byť jej celoživotnými obeťami. Potom sa ľudia dostávajú do stavu bezmocnosti z toho, ako žijú a čo cítia a to predsa nikto z nás nechce. Nepovažujme preto každú myšlienku za pravdivú a nevenujme každej pozornosť.

Nie každá myšlienka je skutočne taká dôležitá, ako sa tvári. Niektorá vás zaťahuje do minulosti, alebo do budúcnosti, do predstáv situácií a spomienok, na ktoré buď už, alebo ešte nemáte vplyv. Je dôležité si príchod takejto záludnej neužitočnej myšlienky čo najskôr uvedomiť a odmietnuť ju. Dobrý pocit môžete cítiť už teraz, v čistej prítomnosti a nad svojím myslením, jednaním a konaním v prítomnosti môžete mať plnú moc, keď budete chcieť a zostanete pozorní,“ hovorí odborníčka.

Ak je pre vás príliš náročné odolávať myšlienkam týkajúcim sa minulosti či budúcnosti, skúste sa vžiť do role ich pozorovateľa. Už vtedy sa stanete vedomejšími – samotné uvedomenie si, že nie ste mysľou v prítomnosti, vás robí prítomnými. To je prvý a veľmi dôležitý krok.

Problémy berte ako výzvy a dobrodružstvá

Problémy sú prirodzenou súčasťou života každého z nás. Nemáme ich radi, pretože ich riešenie väčšinou vyžaduje vystúpenie zo zóny komfortu, ktoré „bolí“. Avšak bude sa nám žiť oveľa ľahšie a veselšie, ak sa nám podarí prijať fakt, že nevyhnutnou súčasťou života sú zmeny.

Nuž a problémy sú vlastne výzvy či dobrodružstvá, ktoré nám ho okorenia a urobia nás lepšími a vnútorne silnejšími. Kľúčový je teda správny prístup a odvaha pasovať sa s problémami. Takisto by sme si mali uvedomiť, že je ľudské činiť chyby, a že sa vlastne nejedná o chyby, ale ponaučenia. „Viem, že je veľmi ťažké zostať v náročných situáciách v pokoji, ale práve zachovanie si chladnej hlavy je tým najcennejším pomocníkom.

Keď sa vám podarí problém, alebo novú nečakanú situáciu len chvíľu pozorovať, ste na dobrej ceste ju prijať a to je dôležitý začiatočný bod pre zorientovanie sa a hľadanie riešenia. Medzi prijatím a chuťou hľadať prvé možnosti, ako sa situácii postaviť čelom a čo s ňou urobiť, môže trvať dlhší i kratší čas. Záleží to od jej závažnosti. Doprajte si ho a počkajte, kým sa prebudí vaša chuť problém riešiť. Určite vám radi pomôžu i vaši blízki. Iní, nezaťažení vašimi emóciami, mávajú väčší nadhľad a komunikácia môže byť tak veľmi prospešná.

Sústreďte sa na hľadanie riešenia, ktoré vám dáva zmysel a s ktorým súhlasíte. Nepremáhajte sa, keď vám je ťažko, počúvajte svoj vnútorný hlas, svoju intuíciu. Pozor na sebaľútosť a zúfalstvo, tie situáciu nezlepšia a vám i okoliu bude ešte horšie. Preto sa snažte svoje myšlienky kontrolovať a viesť ich pozitívnym smerom, alebo si ešte dopriať čas.

Majte na pamäti, že pred svitaním býva najväčšia tma. I vaše slnko opäť vyjde nad obzor a bude lepšie. Každá životná skúsenosť má schopnosť posilniť nás, keď jej dáme šancu.“ radí Marta Němečková.

Pri riešení problémov je dôležité zamerať sa na ich skutočné riešenie, teda nechcieť sa zbaviť ťažkostí hneď a za každú cenu. To vedie k nedobrým riešeniam. Správne nie je ani upadnúť do stavu bezmocnosti, hádzať vinu na druhých, alebo informovať o svojich trampotách polovicu ulice. Samozrejme, máme právo poľutovať sa aj si poplakať, ale nemalo by to skĺznuť do stavu nemohúcnosti.

Tajomstvom ŠŤASTIA JE FLOW
Prečítajte si tiež:

Tajomstvom ŠŤASTIA JE FLOW

Starajte sa o seba

Možno sa to stáva aj vám – ste partnerkou, matkou, priateľkou, kamarátkou i zamestnankyňou, ktorá sa snaží rozdať na všetky strany. Napriek množstvu vykonanej práce a dobrých skutkov sa cítite pod psa, neraz ako na pokraji fyzického i psychického zrútenia. Prečo je to tak? Odpoveď je jednoduchá – zabúdate na seba!

Ak budete oddýchnutá a plná pozitívnej energie, potom sa to odzrkadlí nielen na vašom dobrom pocite, ale aj vo vašom okolí budú všetci šťastnejší.

lepší pocit zo života

Starajte sa o seba! Každý deň si nájdite čas iba pre seba, zacvičte si, na tanier si naservírujte zdravé a chutné jedlo, robte to, čo vás baví, meditujte, čítajte, vzdelávajte sa…

Neopomínajte ani svoj zovňajšok – nový účes či športová súprava na behanie vám dodajú sebavedomie a dobrý pocit. Doprajte si, pretože vy si to zaslúžite!