Láska (iba) na internete

Zuzana Horvath | 29. október 2023
láska na internete, sociálne siete, zamilované fotografie, zverejňovanie fotografií, internet, instagram, facebook, láska

Ako zistíte, že niekomu vo vzťahu chýba istota? Pozrite sa na to, ako často zverejňuje zamilované fotografie.

Žijeme v 21. storočí a o sociálnych sieťach sa nielen veľa ráz hovorí a trávime na nich veľa času, ale tak akosi žijeme náš život (aj) na nich. Dnešná téma ale nebude o tom, aby sme na ne míňali menej času a viac boli v prírode, pozrieme sa na partnerské záležitosti a na silu vzťahu, ktorý prežívame.

pokojného a vyrovnaného človeka fotka iného šťastného páru poteší, dopraje im to. Pristihli ste sa však niekedy pri myšlienke, či sú naozaj takí šťastní, ako sa tvária? Útržky z reality sa dostávajú aj do tej virtuálnej, no niekedy investujeme omnoho viac času a úsilia do budovania obrazu nášho vzťahu na internete, než do toho ozajstného doma s manželom. Podľa odborníkov je príliš hojné zverejňovanie zamilovaných fotiek varovným signálom. Práve po hádke či dokonca pred rozvodom, keď si jeden z dvojice nechce pripustiť, že je koniec, príde na rad publikovanie fotiek, na ktorých všetko vyzerá ideálne. Páry, ktoré si na sociálnych sieťach dokazujú lásku PREHNANE často, niečo maskujú. Austrálska expertka na vzťahy a sexuologička Nikki Goldstein tvrdí, že v ich vzťahu chýba istota.

Pozitívny aj negatívny vplyv

Sociálne siete bezpochyby zmenili spôsob, akým sa pozeráme na medziľudské vzťahy. Negatívny vplyv súvisiaci s neustálym porovnávaním sa s ostatnými je nám asi jasný. Nevera sa zo skutočného sveta preniesla aj do online podoby, pretože ani četovanie s kolegyňou po nociach nie je v poriadku. Priniesli však aj kopu dobrých a praktických výhod, veď si len spomeňte, ako ste vďaka nim mohli cez pandémiu komunikovať s rodinou na opačnej strane republiky. Moja kamarátka vďaka živému vysielaniu tzv. live stream premietala v reálnom čase na Facebooku svoju svadbu, ktorej sme nemohli byť osobne zúčastnení kvôli opatreniam. A tak sme tam boli, hoci netradične.

„Páry, ktoré si na sociálnych sieťach dokazujú lásku PREHNANE často, niečo maskujú.“

Je romantika mŕtva?

Nie je. Tento nárek nad moderným svetom býva rozšírený, ale ničím nepodložený. Síce sa časť populácie rozhodne ísť na rande vďaka internetovej „zoznamke“ a vám sa to môže zdať absolútne neromantické, prenesme sa spolu do minulosti, kedy bolo legálne priniesť potomstvo len v manželstve a jeho účelom bolo po stáročia nadviazať spojenectvo prospešné pre obe rodiny, či už to znamenalo získanie titulov, majetku, alebo vplyvných kontaktov nových svokrovcov. Páry vznikali tak, že o tom rozhodli ich rodičia. Dvorenie sa následne rýchlo zorganizovalo prostredníctvom návštev v sprievode, korešpondencie a darov. Manželstvá z rozumu teda romantické nie sú... Áno, na 17. a 18. storočie hľadíme nostalgicky ako na obdobie nonšalantnej etikety a zdvorilosti, objektívne si musíme priznať, že v našom storočí sme vo vzťahoch získali nezávislosť, možnosť voľby a snáď aj väčšiu šancu nájsť si milujúci partnerský vzťah.

láska na internete, sociálne siete, zamilované fotografie, zverejňovanie fotografií, internet, instagram, facebook, láska

Som súčasťou páru, počujete?!

Na základe toho, ako ľudia vystupujú na sociálnych sieťach, je možné veľmi ľahko odhaliť, ako sa vo vzťahu cítia. Určite ste si všimli, že niektorí vaši známi nemajú na profilovej fotografii svoju tvár, ale zvolili spoločný záber. Vedci tento jav nazývajú ako výkrik, ktorý deklaruje: „Som súčasťou páru!“ Z tohto správania sa dá pekne odčítať aj to, aká ste osoba. Ľudia, ktorí sú úzkostliví a zvyknú sa na druhého pripútať – ktorí sa obávajú, že ich partner odmietne alebo opustí – s väčšou pravdepodobnosťou použijú párovú fotografiu a vyplnia kolónku „vo vzťahu“. Naproti tomu ľudia, ktorí majú vyhýbavý štýl pripútania – ktorým je nepríjemné závisieť od druhých a uprednostňujú zachovanie nezávislosti – u nich je vysoko nepravdepodobné, že by svoj vzťah prezentovali týmto spôsobom. Ďalšia skupina sú ľudia, ktorým jednoducho zvyšuje sebavedomie fakt, že sú zadaní a nie sami, a preto to zverejnia takto.

Online priestor

Naše správanie v online priestore sa vyvíja, pretože sa vyvíjame aj my. Amanda L. Forest a Kori Krueger z Univerzity v Pittsburghu tvrdia: „To či niekto podčiarkuje svoj romantický status online, sa môže meniť aj podľa toho, ako sa človek v danom čase cíti. Ľudia s väčšou pravdepodobnosťou zverejňujú informácie týkajúce sa vzťahu na Facebooku v dňoch, keď sa cítia viac neistí, pokiaľ ide o city svojho partnera k nim ako v dňoch, keď sa cítia so svojím vzťahom spokojnejší.“ Otázka teda znie, či sa snažíme oklamať iných, alebo sami seba.

„Podľa odborníkov je frekvencia dvoch zamilovaných fotiek za rok zdravá a žiaduca. Pri dvoch fotografiách za mesiac či za týždeň už niečo nie je v poriadku.“

Kde je zdravá miera?

Nahrávanie spoločných fotografií na sociálne siete je úplne v poriadku a prirodzené v istej zdravej miere. Tieto siete vznikli na to, aby sme prostredníctvom nich komunikovali so zvyškom sveta, a preto pripomenúť priateľom či rodine na Valentína, prípadne na výročie svadby, že ste stále bok po boku, nie je nič zlé. Naopak, je to vítané, milé a dodáva to nádej slobodným ľuďom, že dlhodobé vzťahy existujú. Zároveň,ak ste typ človeka, ktorý dokumentuje svoj život na sociálnych sieťach v každej sfére (nielen v tej partnerskej), zdieľanie životných okamihov s verejnosťou je vami zvolený životný štýl a teórie vedcov o neistom vzťahu sa na vás nedajú aplikovať v plnom znení. Patria sem najmä ľudia, ktorí využívajú sociálne siete a fanúšikovskú základňu pre svoj biznis.

Dvakrát za rok

Vedci pomenovali ďalšiu odnož, ktorou sú ľudia síce spokojní vo vzťahu, no milujúci predvádzanie a pozornosť, preto sú schopní vytvoriť z každého výletu dvanásť fotografií. Nájdu sa aj takí, ktorí nie sú úplne vyrovnaní so svojou minulosťou a chcú, aby ich predchádzajúci partneri žiarlili. V žiadnom prípade vás nechceme odhovárať od zdieľania fotografií. Je krásne podeliť sa o svoje šťastie s ostatnými a zároveň okolie trochu inšpirovať tým, že monogamia nemusí byť nuda. Podľa odborníkov je frekvencia dvoch zamilovaných fotiek za rok zdravá a žiaduca. Pri dvoch fotografiách za mesiac či za týždeň už niečo nie je v poriadku.

„Šťastné páry sa nepotrebujú predvádzať, prinútiť niekoho iného žiarliť alebo sledovať svoju polovičku."

Prečo to nie je v poriadku?

Najviac opakovaný argument vedcov skúmajúcich túto problematiku je ten, že nežijeme v skutočnom svete a v prítomnom okamihu, na ktorých záleží najviac. Koľkokrát ste videli na instagrame takýto príbeh? Muž je s manželkou na letnej terase, ležia tak, že majú nohy aj ruky navzájom prepletené a hľadia na oheň, ktorý ešte horí, potom čo doopekali... Je to krásne, no nie je vám zvláštne, prečo nie sú TAM, ale vytvárajú príbeh na instagram?

láska na internete, sociálne siete, zamilované fotografie, zverejňovanie fotografií, internet, instagram, facebook, láska

Zvečniť si momenty

Áno, ide o momenty, ktoré sú také nádherné, že túžime po ich zvečnení. Vieme, že by sme si ich chceli v nezmenenej podobe vybaviť aj o päť rokov a na to nám môže fotografia poslúžiť perfektne. Zvečniť si moment a vytvoriť si rodinný album, to sa predsa dialo aj v časoch, keď sme nemali internet. Rozdiel však spočíva v tom, že sme to robili pre seba. Rodinný album sme ukázali maximálne návšteve, ktorá nám bola taká blízka, že sme si ju pozvali. Dnes tieto albumy ukazujeme aspoň tristo ľuďom naraz, ktorých máme v priateľoch. Zavolali by ste si všetkých na kávu aj k vám?

Pre stromy nevidíme les

Kvôli peknému záberu zabúdame na podstatu. Narúšame takýto (vyššie spomenutý) výsostne romantický moment natáčaním či fotením pre publikum. Znehodnocujeme daný moment. Z intimity a šťastia, ktoré dvaja prežívajú, sa stáva romantický seriál pre ostatných s názvom Máme sa dobre.

I v dnešných časoch sa nájdu herci, ktorí sa prezentujú len svojou prácou a okrem fotografie v deň výročia svadby, nemáme šancu vidieť ich s partnerom na pláži, na večeri, nevieme, ako vyzerá ich bežný deň a čo si dali pod stromček. „Bohvie, či sú ešte spolu,“ „Tí spolu asi vôbec netrávia čas“ a veľmi opakované zhodnotenie býva aj „Sú k sebe chladní“.

... a potom!

A potom zrazu vyjde článok, že sú spolu už dvadsať alebo tridsať rokov. To, že nevidíme zamilované fotky páru neznamená, že sú nešťastní. Rovnako ako to, že zamilované fotky páru vidíme, neznamená, že sa tak obaja aj cítia. Môžu. Neraz to však býva práve naopak, pretože fáza zamilovanosti trvá podľa vedcov rok až dva. V tejto fáze máme chuť kričať do vesmíru, akú spriaznenú dušu sme si našli a čo všetko krásne zažívame. Zdieľame každý zamilovaný citát, lebo máme pocit, že ho niekto napísal práve pre nás. O tomto období ale nehovoríme.

„Z intimity a šťastia, ktoré dvaja prežívajú, sa stáva romantický seriál pre ostatných s názvom Máme sa dobre.“

A ako ste na tom vy?

Štýl, akým zverejňujeme fotografie na sociálnych sieťach, hovorí veľa o tom, kto sme, o našej úrovni šťastia a bezpečia vo vzťahoch, v ktorých sa nachádzame. Napríklad, ak ste niekto, kto odmieta zverejniť fotografiu, pokiaľ obaja ľudia nevyzerajú čo najlepšie, alebo upravujete fotografiu vo všetkých možných aplikáciách, ktoré vás a partnera vyretušujú, zrejme nie ste spokojní ani so sebou, ani so svojím vzťahom (alebo s oboma). Píšete vyznania lásky na internet, keď oslavuje vaša polovička narodeniny? Podľa odborníkov je to neúprimné a namiesto toho navrhujú ponechať milostné listy tak, ako boli za starých čias a mali by byť aj dnes: intímne a medzi vami dvoma. Alebo uverejňujete príspevky o svojom vzťahu len tu a tam? „Takéto správanie dáva ľuďom možnosť nahliadnuť do vášho vzťahu bez toho, aby ste ukázali celý váš život,“ hovorí Rori Sassoon, popredná dohadzovačka a generálna riaditeľka zoznamovacej spoločnosti. „To vypovedá o tom, že máte zdravý vzťah, ktorý nemusí byť potvrdený inými ľuďmi."

Prečo je to tak?

Prečo šťastné páry zriedkavo zdieľajú svoj vzťah na sociálnych sieťach?

  • Presviedčajú ostatných, aby presvedčili samých seba. Ak sa niekto vo vzťahu trápi, no spoločná fotka vyvoláva vlnu komentárov a symbolov „páči sa mi to“, získa pocit, že je všetko v poriadku. Šťastné páry nezaujíma, čo si druhí myslia o ich vzťahu.
  • Šťastný človek sa nenechá rozptyľovať sociálnymi sieťami. Šťastné páry sú v súčasnosti zaneprázdnené užívaním si vzájomnej spoločnosti. To znamená, že si neprestanú vychutnávať spoločnosť toho druhého, len aby si urobili fotku. Ak si ju aj urobia, tak pre seba, pripojenie na internet, aby ju mohli zverejniť, je to posledné, čo ich bude zaujímať.
  • Šťastné páry si nemajú čo dokazovať.Páry, ktoré sú skutočne šťastné, nepotrebujú potvrdenie od sociálnych médií. Nepotrebujú sa predvádzať, prinútiť niekoho iného žiarliť alebo sledovať svoju polovičku. Vo vzťahu sú takí spokojní, že nie je potrebné sa nad tým rozplývať.

láska na internete, sociálne siete, zamilované fotografie, zverejňovanie fotografií, internet, instagram, facebook, láska

Rada na záver

Expertka na vzťahy a sexuologička Nikki Goldstein je presvedčená, že ak sa odfotíme s našou láskou a ihneď sa zaoberáme tým, aby sme to zverejnili na všetkých našich účtoch, prichádzame o prežitie cenných okamihov s partnerom. „Hneď riešia, aký filter pridať, aký hashtag napísať. Prečo neuvažujú tak, že urobíme si fotografiu ako peknú spomienku na skvele strávený čas?“ hovorí. V podstate vám môže byť úplne jedno, čo si o vašom vzťahu myslia vedci, výskumy a odborníci. Záleží len na tom, čo si o vzťahu, v ktorom žijete, myslíte vy. Pripomienky a zistenia od profesionálov môžu byť ale zrkadlom, ktoré vám čo-to prezradí.

23 % 18- až 29-ročných ľudí vo vážnych vzťahoch uvádza, že riešili hádku pomocou digitálnych nástrojov, ktorú mali problém prediskutovať osobne. Skvelé, pomáhajme si nimi! Nedovoľme ale, aby bola technika zdrojom napätia.

25 % majiteľov mobilných telefónov v manželstve alebo partnerstve malo totiž pocit, že ich polovičku rozptyľoval mobilný telefón, keď boli spolu.

18 % online ľudí vo veku 18 – 29 rokov sa hádalo s partnerom o množstve času, ktorý jeden z nich strávil online. Sociálne siete nie sú démoni a my nemusíme svojim blízkym písať listy. Ovládajte ich však VY, nech to nie je naopak.