Máte neustálu chuť na sladké? Možno vám chýba tento vitamín

Ing. Vladimíra Mihálová | 22. október 2017
Máte neustálu chuť na sladké? Možno vám chýba tento vitamín

Ste neustále podráždení, unavení a prehnane reagujete na stresy? Môžete trpieť nedostatkom vitamínu B1, ktorého následky sa odrazia na vašom zdraví. Ako dokáže tento vitamín ovplyvniť využitie sacharidov vo vašom organizme?

Existuje niekoľko druhov vitamínov skupiny B. Ich spoločným znakom je, že sú rozpustné vo vode. Z toho dôvodu sa nemôžu v tele hromadiť ako vitamíny rozpustné v tukoch. Predávkovanie vitamínmi skupiny B je takmer nemožné, pretože nepoužité vitamíny sa vylúčia v moči. Zaznamenané sú iba zriedkavé alergické reakcie. Neznamená to však, že tieto vitamíny treba dennodenne dopĺňať.

Čítajte tiež: Naše telesné i duševné zdravie posilní „vitamín dobrej nálady“. Ktorý vitamín to je?

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu B1?

Objaviteľom tiamínu (vitamínu B1) bol poľský biochemik Kazimierz Funk, ktorý vylúhovaním získal jeho výťažok z hnedej ryže. Tento vedec spozoroval, že ľudia, ktorí jedli celozrnnú ryžu, boli menej náchylní na chorobu beri beri, ako tí, čo konzumovali bielu ryžu.

V priebehu svojich výskumov izoloval v roku 1912 z celozrnnej ryže látku, ktorú nazval tiamín. Jeho extrémny nedostatok zapríčiňuje smrteľnú chorobu beri beri. V našich zemepisných šírkach je toto ochorenie skôr vzácnosťou. Rozšírené bývalo najmä v oblastiach východnej Ázie a Japonska, kde bola základnou zložkou potravy lúpaná (biela) ryža.

Mohlo by vás zaujímať: Je QUINOA zdravšia ako HNEDÁ (natural) RYŽA?

Beri beri je vlastne ochorenie spôsobené dlhodobým príjmom potravy bohatej na sacharidy, a naopak, chudobnou na vitamín B1 (napr. lúpaná ryža, biela múka, rafinovaný cukor). Nedostatok vitamínu B1 sa prejavuje únavou, celkovou vyčerpanosťou, bolesťami svalov a stratou chuti do jedla.

Príznaky sa po čase stupňujú: objavuje sa podráždenosť, depresie, zmätenosť (dôsledok neurologických degeneratívnych zmien), oslabenie kardiovaskulárneho systému. Obzvlášť v starobe má nedostatok vitamínov skupiny B za následok chátranie mozgu.

Spracovávanie cukru a potreba vitamínu B1

Tiamín reguluje využitie sacharidov, chuť do jedla a zlepšuje trávenie. Pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu. Spracovávanie cukru a vitamínu B1 spolu veľmi úzko súvisí. Inzulín a tiamín sa vzájomne ovplyvňujú: zvýšený príjem cukru vedie k zvýšenej potrebe tohto vitamínu.

Teda na spracovanie jednoduchého cukru potrebujeme veľké množstvo vitamínu B1. Na odbúranie 1 g rafinovaného cukru potrebujeme asi 4,1 mikrogramu tiamínu. Jeho optimálna denná potreba predstavuje 1,5 mg denne. Denná spotreba tiamínu v civilizovaných krajinách však činí len približne 0,8 mg.

Z toho vyplýva, že pri väčšej konzumácii cukru dochádza k výraznému nedostatku tohto vitamínu. Môže za to predovšetkým neustály nárast potravín s obsahom rafinovaného cukru, najmä pšeničný a ražný biely chlieb z veľmi jemne mletej múky, ktorá nemá skoro žiadny tiamín.

Čítajte tiež: Potrebuje naše telo vitamíny a minerálny látky v doplnkoch, ak ich prijíma dostatok v strave?

Ľudia, ktorí bežne konzumujú veľa múčnych jedál a sladkostí, potrebujú oveľa viac vitamínu B1 ako ľudia, ktorí konzumujú predovšetkým bielkovinovú stravu. Tým, že tiamín stabilizuje chuť do jedla, už aj jeho mierny nedostatok vyvoláva chuť na niečo sladké.

Veľký príjem sladkostí je zároveň príčinou hyperaktivity detí. Nadmerná spotreba tiamínu a jeho následný nedostatok spôsobuje u detí nesústredenosť. Jednoduchý biely cukor je chemickou rafináciou zbavený skoro všetkých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré napríklad hnedý prírodný cukor obsahuje.

Pri jeho štiepení prichádzame o vitamíny skupiny B a aj o zásadité minerály. Vedľajšie produkty štiepenia tohto cukru sú veľkou záťažou pre náš organizmus (najmä pečeň, črevá a obličky).

V akých ďalších prípadoch rastie potreba vitamínu B1?

Zvýšená fyzická aktivita, veľký stres, konzumácia alkoholu, obdobie tehotenstva a dojčenia. To všetko sú situácie, kedy sa kladú zvýšené nároky na príjem tiamínu. Okrem toho sú vyššie dávky vitamínu B1 vhodné aj pre starších ľudí, ktorí môžu trpieť atrofiou buniek zažívacieho traktu. Tým sa porušuje vstrebávanie, preto má komplex vitamínov B v geriatrii veľký význam. Spotreba tiamínu sa odporúča zvýšiť aj pri otrave nikotínom, arzénom alebo olovom.

Môžu jedlá a nápoje znižovať hladinu vitamínu B1?

Niektoré látky dokážu spôsobiť pokles úrovne vitamínu B v tele. Sú jeho „protihráčmi“ a doslova mu škodia. Ide hlavne o ustrice alebo surové ryby (napríklad suši). Ak je vaším obľúbeným nápojom káva alebo čaj, pite ich s rozumom! Pri ich extrémne vysokom príjme sa v tele taktiež znižuje hladina vitamínu B1.

VIDEO: vyskúšajte šalát s morskou riasou wakame. Čím je táto riasa výnimočná?