Nepreháňajte to so SACHARIDMI

Lucia Gáborová | 6. apríl 2022
sacharidy, tuky, cukrovka, sladkosti, zdravá strava, rýchle cukry, rýchla energia, čo nejesť

Pridaný cukor sa ukrýva takmer všade, aj v produktoch, kde by ste to vôbec nečakali. Množstvo ľudí sa v dnešnej dobe pri príprave jedla obracia na polotovary a priemyselne spracované potraviny. Keďže tieto produkty často obsahujú pridaný cukor, práve ten tvorí veľkú časť ich denného kalorického príjmu.

Ak k tomu pridáme množstvá chleba, bieleho pečiva, cestovín a sladkostí, nečudujme sa, že ručička na našej váhe bije na poplach. Sú na vine sacharidy?

Čo presne sú sacharidy

Sacharidy sú spolu s bielkovinami a tukmi jedným z troch najhlavnejších typov makroživín dôležitých pre správne fungovanie organizmu. Nachádzajú sa v rastlinných aj živočíšnych zdrojoch. Sacharidy sú zdrojom energie pre činnosť mozgu a svalov a tvoria primárny zdroj energie pri intenzívnom tréningu. V porovnaní s tukmi sa na energiu premieňajú rýchlejšie.

Sacharidy by mali tvoriť 50 – 60 % z nášho celkového energetického príjmu.

Rozdelenie sacharidov

Sacharidy ďalej delíme na jednoduché a komplexné. Jedny aj druhé sa v procese trávenia štiepia a vstrebávajú do krvi ako glukóza. Hlavný rozdiel medzi nimi je však v tom, že jednoduché sacharidy sa štiepia a prestupujú do krvi oveľa rýchlejšie ako tie komplexné. Po ich konzumácii nám veľmi rýchlo vystúpi, ale aj rovnako rýchlo klesne krvný cukor, výsledkom čoho je, že zostaneme opäť rýchlo hladní.

Čo je zlé na bielej múke?
Prečítajte si tiež:

Čo je zlé na bielej múke?

Pocit hladu nás núti opäť siahnuť po jedle, napríklad medzi hlavnými jedlami. V túžbe po náhlom zasýtení a rýchlej energii neraz siahneme napríklad po čokoládovej tyčinke či sladkom keksíku, s ktorými sa celý proces opakuje a kruh sa uzatvára. Okrem toho, že naša strava pri takomto type jedenia zostáva nevyvážená, je plná rýchlych sacharidov, a tak sa nemôžeme čudovať, ak po čase začneme priberať.

sacharidy, tuky, cukrovka, sladkosti, zdravá strava, rýchle cukry, rýchla energia, čo nejesť

Vidíme teda, že chemická štruktúra potraviny a fakt, ako rýchlo ju naše telo trávi určuje, či ide o komplexný alebo jednoduchý sacharid. Je menej pravdepodobné, že komplexné sacharidy spôsobia prudké zvýšenie hladiny krvného cukru. Obsahujú tiež vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie.

Príliš veľké zastúpenie jednoduchých sacharidov v strave môže prispieť nielen k zvýšeniu telesnej hmotnosti, ale aj zvýšiť riziko vzniku cukrovky, srdcovo-cievnych chorôb a vysokého LDL cholesterolu.

Prirodzený alebo skrytý cukor?

Bolo by obrovskou chybou úplne začať sacharidy vylučovať zo svojho jedálnička, pretože, ako sme spomínali v úvode, sú pre fungovanie nášho organizmu nevyhnutné. Tajomstvo správne nastaveného jedálnička a zdravého taniera sa ukrýva však v tom, ktoré sacharidy a koľko z nich budeme konzumovať.

Niektoré druhy sacharidov sa vyskytujú v potravinách prirodzene. Majú svoje zastúpenie v ovocí, zelenine, mlieku, orechoch, obilninách, semenách a strukovinách. Iné sacharidy sa pridávajú do spracovaných potravín vo forme škrobu alebo pridaného cukru. Aby sme však svoje telo neplnili iba jednoduchými, prázdnymi kalóriami, ale aj vitamínmi, minerálmi a vlákninou, pretože tá je pre správne trávenie nevyhnutná, vyberajme si v prvom rade komplexné sacharidy.

Komplexné sacharidy nájdeme v nasledovných potravinách:

●    celozrnný chlieb a pečivo
●    ryža natural
●    strukoviny
●    rôzne druhy obilnín
●    celozrnné vločky
●    ovocie a zelenina (okrem zemiakov)
●    orechy a semienka

Cícerová nátierka
Prečítajte si tiež:

Cícerová nátierka