Podľa čoho viete, že konzumujete priveľa SACHARIDOV?

Lucia Gáborová | 8. apríl 2022
sacharidy, cukor, priberanie, hmotnosť, tuk, chudnutie, ako schudnúť, komplexné sacharidy, jednoduché sacharidy

Doba je rýchla a času je málo. Pri stravovaní sa však oplatí plánovať a dodržiavať disciplínu. Vyhnete sa tak sklonu k rýchlemu konzumovaniu polotovarov, priemyselne spracovaných potravín alebo zbytočných sladkostí. Kedy je sacharidov priveľa?

Priberáte

Povedzme si rovno: ak jeme priveľké porcie čohokoľvek, priberieme. Inými slovami, v prípade, že denne prijmeme viac energie, ako svojou aktivitou spálime, čísla na váhe začnú skákať smerom hore. V prípade, že si denne fičíte na keksíkoch, koláčikoch a iných potravinách plných cukru a nezdravých tukov, nečudujte sa, že sa začínate zaokrúhľovať. Miera obezity celosvetovo stúpa a pridaný cukor, najmä v nápojoch a pochutinách sladených cukrom, sa považuje za jedného z hlavných vinníkov.

Limonády, džúsy, sirupy, kolové nápoje, pivo, ale aj štyri kávy denne s dvoma lyžičkami cukru robia svoje. Obsahujú pridaný cukor v podobe priemyselne spracovanej fruktózy, ktorá zvyšuje váš hlad a túžbu po jedle oveľa viac ako prírodná fruktóza napríklad v ovocí. Navyše nadmerná konzumácia umelej fruktózy môže spôsobiť rezistenciu na leptín, dôležitý hormón, ktorý reguluje hlad a hovorí vášmu telu, kedy má prestať jesť.

Riešenie:

Majte vždy poruke zdravú alternatívu sladkostí (ovocie, nepražené oriešky) a na tanieri preferujte komplexné sacharidy, po ktorých tak rýchlo nevyhladnete. Ku každému hlavnému jedlu tiež jedzte zeleninový šalát. Nejedzte sladkosti medzi hlavnými jedlami.

sacharidy, cukor, priberanie, hmotnosť, tuk, chudnutie, ako schudnúť, komplexné sacharidy, jednoduché sacharidy

Nafukuje vás

Ak máte po jedle nafúknuté brucho, trápia vás kŕče a plynatosť, je možné, že to so sacharidmi naozaj preháňate. Navyše, cukor môže znížiť rozmanitosť zdravých baktérií v našom čreve, čo spôsobí, že náš tráviaci systém je pomalý a práve to vytvára neželané nadúvanie. Okrem toho baktérie vo vašom hrubom čreve fermentujú vlákninu, škroby a niektoré cukry, ktoré produkujú plynné zlúčeniny v tele. Stáva sa to najmä pri jednoduchých sacharidoch. Tie kvôli vysokému množstvu sodíka vytvárajú osmotický efekt a vyťahujú vodu z čriev, čo môže mať za následok nadúvanie, zápchu a pocit plynatosti alebo diskomfortu.

Riešenie:

Dbajte na to, aby ste konzumovali dostatok ovocia a zeleniny a úplne vylúčte fastfood. Vylúčte ovocné jogurty a nahraďte ich bielym jogurtom, do ktorého pridáte vločky a ovocie.

Cítite sa unavený

Nadmerná konzumácia sacharidov môže prispievať aj k pocitu neustálej únavy, letargie, migréne a bolestiam hlavy. Preto pri výbere jedál s vyšším obsahom sacharidov dbajte na ich spárovanie so zdravými tukmi, bielkovinami a vlákninou. Ak náš organizmus dostáva zabrať v podobe rýchlej práce, ktorú má s jednoduchými sacharidmi a ich častým štiepením, nečudujme sa, že sa cítite stále unavený.

Riešenie:

Doprajte svojmu organizmu komplexné sacharidy, dostatok bielkovín, zdravých tukov a váš problém, pokiaľ skutočne vaša únava súvisí s nadmerným prísunom sacharidov a nie s iným ochorením, by mal pominúť.

sacharidy, cukor, priberanie, hmotnosť, tuk, chudnutie, ako schudnúť, komplexné sacharidy, jednoduché sacharidy

Nemôžete zaspať

A nielen to. V noci sa budíte a prehadzujete na posteli. Spomeňte si, čo ste jedli pred spaním a ako vyzeral váš jedálniček v priebehu celého predchádzajúceho dňa. Konzumácia sacharidov si vyžaduje, aby vaše telo išlo na plný plyn a spracovávalo cukor, takže ak ich jete pred spaním a preháňate to s nimi aj počas celého dňa, žiadate svoje telo, aby podávalo výkon a nie oddychovalo.

Riešenie:

Vaša večera nech je ľahká a konzumujte ju najneskôr 3 hodiny pred spaním.

Máte pleť ako v puberte

Strava s vysokým obsahom rafinovaných cukrov, vrátane sladkých jedál a nápojov, vedie k vyššiemu riziku vzniku akné. Sladké potraviny rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi a inzulínu, čo spôsobuje zvýšenú sekréciu androgénov, nadprodukciu kožného mazu a tvorbu zápalov. To všetko a navyše fakt, že tínedžeri, ktorých sa táto téma dotýka najviac, sladkosti milujú, spôsobuje nemalé problémy s akné, neraz závažného typu.

Riešenie

Choďte svojim tínedžerom dobrým príkladom v tom, že aj vy budete uprednostňovať ovocie pred sladkosťami a servírujte doma pestré, vyvážené jedlá. Ak im v tomto veku budete čokoľvek vnucovať, vyprovokujete ich skôr do oponentúry. Váš dobrý príklad sa im však zapíše do periférnej pamäte a budú ho podvedome nasledovať.