Alkohol v rukách žien: Po poháriku siahame čoraz častejšie

Miroslava Suchárová | 12. marec 2022
alkohol, alkohol a ženy, alkohol v rukách žien, víno, odporúčané množstvo alkoholu

Je neodmysliteľnou súčasťou väčšiny domácností. Ponúkame ho hosťom v našich príbytkoch. Siahneme po ňom pri oslavách alebo vo chvíľach, keď deti konečne večer zaspia a potrebujeme sa s partnerom uvoľniť. Dáme si ho s dobrou kamarátkou, pretože rozviaže jazyk a ľahšie sa rozpráva o tom, čo nás ťaží. Zriedkavé nie sú ani situácie, pri ktorých si fľašku vína otvoríme samy, lebo máme za sebou naozaj na figu deň.

Ako rozpoznať závislosť?

Ak si alkohol doprajeme občas, nepredstavuje závažnejší problém pre fyzické ani psychické zdravie. Dokonca existuje množstvo štúdií, ktoré preukázali, že umiernené pitie vína či piva má pozitívny vplyv na zdravie v podobe zníženia rizika vzniku a úmrtia na srdcové choroby,  ischemickú cievnu mozgovú príhodu a cukrovku. Avšak dodať treba aj to, že zdravý životný štýl, najmä kvalitná strava a pravidelná pohybová aktivita, majú oveľa väčšie benefity ako striedme pitie alkoholu. To znamená, že ak nepijete, nezačínajte kvôli možným prínosom pre zdravie.

Koľko alkoholu denne je v norme?

Každá z krajín má stanovené odporúčania týkajúce sa príjmu alkoholu. V Spojených štátoch amerických je v norme jeden alkoholický nápoj denne pre ženy a dva pre mužov, pričom jeden takýto nápoj obsahuje 14 g čistého alkoholu – to je buď 355 ml piva, 150 ml vína, alebo 45 ml tvrdého alkoholu. Za nadmerné pitie je v USA považované vypitie štyroch a viac nápojov pre ženy a päť a viac pre mužov súčasne, alebo v priebehu niekoľkých hodín.

Svetová zdravotnícka organizácia považuje za konzumáciu alkoholu s nízkym rizikom u mužov od 1 – 40 g a u žien od 1 – 20 g absolútneho alkoholu denne.

V prepočte sa u nežnejšieho pohlavia toto množstvo rovná jednému pollitru piva, 2 deci vína a jednému poldeci tvrdého alkoholu. Avšak odborníčka upozorňuje, že z hľadiska psychiky sú nebezpečné už oveľa menšie množstvá ako stanovené normy. „Psychické problémy pri pití alkoholu vznikajú už pri menších dávkach alkoholu denne, pri ženách to platí niekoľkonásobne,“ upozorňuje psychologička Alica Kantorková.

Svetová zdravotnícka organizácia považuje za konzumáciu alkoholu s nízkym rizikom u mužov od 1 – 40 g a u žien od 1 – 20 g absolútneho alkoholu denne.  

Zákernosť alkoholu je v tom, že hranica medzi príležitostným pitím alkoholu a počiatočnou formou alkoholizmu je veľmi tenká. Podľa štatistík každý piaty muž a každá desiata žena skonzumujú viac ako 60 g alkoholu denne, pričom sa už jedná o konzumáciu alkoholu s vysokým až veľmi vysokým rizikom. Neuvedomujú si, že alkohol je spúšťačom až 200 rozličných zdravotných porúch. Odborníci varujú, že riziko ich vzniku narastá práve s množstvom denne vypitého alkoholu.

Signály, že sa dostávame za tolerované hranice

Doprajete si alkohol niekoľkokrát za mesiac či za týždeň, alebo dokonca každý deň a nevidíte na tom nič zlé? Alkohol je zradný práve v tom, že sa tvári ako priateľ, no keď nedáme pozor, môže byť cestou do pekla. Ako si ustrážiť pitie alkoholu a čo naznačuje problém? Kde je tá dôležitá hranica, ktorú sa neoplatí prekročiť?

„Aj napriek mnohotvárnosti problémov s alkoholom a jeho pravidelnému či nepravidelnému konzumovaniu, ako aj rôznorodosti škodlivých následkov samotnej podstaty závislosti od alkoholu, je stanovenie takejto hranice možné. Upriamiť pozornosť by sme mali vždy na nasledovné zmeny v správaní pri pití alkoholu: časté opitosti, zvyšovanie dávky, zvyšovanie tolerancie (viac vydržím, potrebujem vypiť viac), prípadne znižovanie tolerancie (potrebujem menej vypitého alkoholu na dosiahnutie zmeneného stavu vedomia, rovnako sa človek cíti viac zdevastovaný, ako keď pil viac), pitie nalačno, prechod k tvrdému alkoholu, tajné pitie, pitie v spoločnosti pod niveau, ,periodické΄ pitie (pijem v určitých pravidelne sa opakujúcich obdobiach, resp. častiach týždňa – napríklad v piatok alebo sobotu, prípadne mesiaca, konkrétne raz za 3 mesiace tzv. ťah 2 a viac dní), neúspešné pokusy zastaviť pitie (nepiť alkohol vždy, keď sa rozhodnem abstinovať od alkoholu, napríklad 3 mesiace a bez problémov to dodržať). Ďalšími ukazovateľmi porušenia hranice je obraz v psychickom prežívaní pred, pri a po pití. Jedná sa o agresívne vykoľajenie, znížený pocit vlastnej hodnoty, selektívne vnímanie, chýbanie odstupu, kolísanie citov, ťažkosti s koncentráciou, veľmi časté zabúdanie a iné náznaky poruchy pamäte, smutná nálada, sociálne úzkosti a žiarlivosť. A nakoniec býva často neviditeľná hranica v pití alkoholu prekračovaná nenápadne, ale o to nebezpečnejšie v sociálnej sfére, keď sa alkoholom kompenzujú partnerské konflikty a násilie, rozchody a odlúčenia, finančné problémy či dlhy, profesionálne dopady ako workoholizmus, syndróm vyhorenia či mobbing na pracovisku,“ vysvetľuje klinická psychologička Alica Kantorková.

Dosiahli sme rovnosť aj v pití alkoholu. Prečo sa opíjame takmer ako muži?

Prečo si aj my, ženy, rady vypijeme? Väčšine z nás zrejme imponujú príjemné účinky alkoholu, ktoré sa podľa štatistík dostavujú už po požití 0,6 až 0,8 promile, avšak podľa odborníčky je to už pri oveľa nižšej dávke. Po niekoľkých dúškoch vína či piva je zrazu svet krajší – zabúdame na problémy, cítime sa sebavedomejšie i atraktívnejšie, sme komunikatívnejšie, úzkosť a depresia sa znižujú. Alkohol sa stáva naším kamošom, ktorý aspoň na chvíľu pofúka boľačky na duši. Jeho zradnosť je však v tom, že po prvotnej eufórii sa dostavujú negatívne účinky. Nehovoriac o skutočnosti, že sa jedná o návykovú látku, ktorá ľahko zdrapne do svojich zničujúcich pazúrov aj ženy, neraz inteligentné, vzdelané, úspešné… A žiadna z nás si nemôže povedať, že sa jej to netýka, alebo niekedy v budúcnosti týkať nebude.
Aj keď sa nedá stanoviť profil ženy, ktorá má väčší predpoklad stať sa alkoholičkou, existujú skupiny žien v tomto smere náchylnejšie. „Podľa významných štúdií je kategória žien s depresiou, úzkosťou a zneužívaním návykových látok vystavená vyššiemu riziku, obzvlášť pokiaľ sa nachádzajú ešte pod situačným alebo chronickým stresom,“ hovorí skúsená psychologička, ktorá sa problematike alkoholizmu venuje vo svojej praxi.

Zelené smoothie zo žihľavy
Prečítajte si tiež:

Zelené smoothie zo žihľavy

Čo robiť, aby sa alkohol nestal zničujúcim nepriateľom?

„Ženám by som odporučila pamätať vždy na to, že alkohol je toxín a snažiť sa ho minimalizovať. Pitie alkoholu môže byť neoddeliteľnou súčasťou sociálnej kultúry, ale skúsme to s mierou. Dobrá správa je, že väčšina ľudí nemusí piť vôbec. Vždy platí dôležité upozornenie, že existujú rôzne typy nápojov, riedenie nápojov, množstvo alkoholu v nápoji alebo rozdiely medzi pohlaviami, ako napríklad, že ženy odlišne metabolizujú alkohol a mnohé ďalšie aspekty, ktoré môžu mať vplyv na konzumáciu alkoholu. Ako sa hovorí, summa summarum: Pohár vína sa zdá byť v poriadku, ale opakované ,rundy΄ najmä tvrdého alkoholu, alebo zvýšené užívanie alkoholu v priebehu dní alebo týždňov, môžu zvyšovať riziko a podmieňovať nové správanie, ktoré bude mať potenciál sa opakovať,“ radí Alica Kantorková.

Ak to povieme zjednodušene, tak alkohol môže byť z času na čas dobrým sluhom, ale veľmi zlým pánom. Alebo všetkého veľa škodí a negatívnych účinkov konzumácie alkoholu na naše telo je neúrekom, vrátane narušenej obranyschopnosti. „Konzumácia alkoholu nemusí byť chronická, aby mala negatívne zdravotné účinky. Výskumy v skutočnosti ukazujú, že akútne nárazové pitie, tzv. binge drinking, tiež ovplyvňuje imunitný systém – oslabuje imunitu v trvaní do nasledujúceho dňa, možno aj dlhšie. Všeobecne platí, že alkohol v systéme v čase vystavenia patogénu narúša vrodenú imunitu. Inými slovami, je ľahšie nachladnúť počas akútnych nadmerných a nárazových epizód pitia alkoholu,“ pripomína odborníčka.