Využite menštruačný cyklus vo svoj prospech: Prečo je ŽENA cyklická?

Lucia Gáborová | 3. máj 2022
menštruačný cyklus, PMS, Luteálna fáza, Folikulárna fáza, testosterón, estrogén, ovulácia, menštruačné fázy

Tak schválne. Koľko ste mali rokov, milé ženy, keď ste si uvedomili, že váš menštruačný cyklus má určité fázy, presnejšie štyri?

Možno nad vami váš chlap už neraz pretočil očami a zahundral si popod nos niečo v tom zmysle, že vo vás drieme nie jedna, ale hneď niekoľko rôznych žien meniacich nálady zo sekundy na sekundu. Mama vás zrejme pripravila na to, že budete každý mesiac krvácať, s čím sú spojené nepríjemné kŕče v bruchu, pocit nafúknutia, zvýšená únava a iné fyzické prejavy, no povedala vám niečo aj o tom, že váš mesačný cyklus má aj emočné symptómy? Ak nie, určite ste si už na sebe všimli časté striedanie nálad, rôzne hladiny produktivity a únavy, pričom raz chuť na sex máte a inokedy ste v tomto smere úplne vypnutá. Nuž, vedzte, že ak skúsite ísť s prúdom svojho menštruačného cyklu namiesto toho, aby ste s ním bojovali, začnú sa vo vašom živote diať veľké veci.

Prečo je žena cyklická?

Máte niekedy pocit, že vás vaše hormóny vyslovene ovládajú? Nuž, nie je to len pocit. Raz plačete, ľutujete sa a chúlite do klbka, inokedy idete ako namydlený blesk. V jednej minúte sama seba považujete priam za bohyňu, v ďalšej si pripadáte v nových šatách ako nevesta v piatom mesiaci. Prečo je to tak? Pretože hormonálne výkyvy meniace sa počas celého cyklu, teda počas celých 28 dní, zohrávajú kľúčovú úlohu v reakciách nášho tela. Ovplyvňujú náš emocionálny stav, chuť do jedla, myšlienkové pochody, produktivitu, sexuálnu aktivitu a mnoho ďalšieho.

Možno ste si boli doteraz vedomé dvoch, maximálne troch fáz cyklu: menštruácie, ovulácie a predmenštruačného syndrómu (PMS),  ktorý je všeobecne najmenej obľúbený. Ako sa ukázalo, existujú až štyri fázy mesačného cyklu, počas ktorých sa žena v závislosti od hladiny jednotlivých hormónov mení.

Dobrou správou však je, že aj to nešťastné obdobie PMS sa môže zmeniť na niečo pekné, ak sa samy so sebou naučíte pracovať.

Prečo je to také zložité?

Pretože žijeme v uponáhľanej dobe a máme problém si čo i len zapamätať dátum nášho červeného obdobia, nie ešte sledovať ďalšie tri fázy. Pretože sme sa, ako ženy, odpojili samy od seba a stratili sa v mužskom svete výkonov, termínov a zabudli sme, aké krásne je len si tak voľne plynúť. Pretože pri prvom náznaku nerovnováhy v menštruačnom cykle siahame po hormonálnej liečbe namiesto toho, aby sme sa dovzdelávali o dôležitosti stravovania, cvičenia a zvládania stresu, čo má obrovský vplyv na náš cyklus. Tým, že prijmeme hormonálne zmeny v našom cykle namiesto toho, aby sme sa ich snažili potlačiť, môžeme naplno využiť ich potenciál.

Každý mesiac v ženskom tele kolíšu tri hormóny a menia energetickú hladinu a funkčnosť nášho mozgu. Dva z nich sú najvýznamnejšie ženské hormóny progesterón a estrogén. Prekvapiť môže tretí, ktorým je mužský testosterón, no aj ten zohráva v nastavení ženy dôležitú úlohu.

Ako to vyzerá v praxi?

1. TÝŽDEŇ CYKLU – Menštruačná fáza

Začína s prvým dňom mesačného krvácania a zvyčajne trvá do 7 dní. Počas tejto fázy sú hladiny všetkých hormónov nízke. Vidíme mierny nárast estrogénu a mierny pokles progesterónu. Hladina životnej energie, schopnosť sústrediť sa a produktivita sú počas menštruácie najnižšie. Telo ženy, vrátane mozgu, sa prepína do fázy, ktorá, ak by mala byť ročným obdobím, vyzerala by ako ZIMA. Ospalá, ponorená do seba, nastavená v šetriacom móde.

Čo v tomto týždni robiť:

  • Veľa oddychovať, dopriať si dostatok spánku. Vaše spánkové potreby v tomto týždni budú zrejme vyššie ako po zvyšok mesiaca. Počúvajte svoje telo a doprajte mu oddych. Doslova si vychutnávajte ničnerobenie a dajte samú seba na prvé miesto.
  • Meditovať. Vaša myseľ spomalila, čo je ideálny čas ponoriť sa do meditatívneho stavu. Pokúste sa čo najviac zotrvávať v prítomnom okamihu.
  • Počúvať svoju intuíciu. Ak už dlho hľadáte odpovede na niektoré otázky, je možné, že vám prídu práve teraz. Prijmite ich, zapíšte si ich, no vyvarujte sa ich aplikovaniu do života. Na to príde čas neskôr.
  • Cvičiť jemné druhy pohybových aktivít. Kundalini joga, jemná joga a prechádzky v prírode sú aktivity, ktoré sa v tejto fáze odporúčajú.
  • Piť čaj. Namiesto kávy si doprajte bylinkový čaj a obmedzte kofeín.

Čo radšej nerobiť:

  • Hľadať riešenia. Nech sa deje vo vašom živote čokoľvek, skúste v tomto týždni neriešiť dôležité záležitosti. Ak je to čo i len trochu možné (čo, samozrejme, nie je možné vždy), pokúste sa všetky náročné a dôležité rozhodnutia presunúť na neskôr.
  • Družiť sa. Toto nie je vhodné obdobie na rodinné oslavy, párty a rôzne priateľské stretnutia. Vaše telo si pýta pokoj a prepína sa do oddychového módu. Na búrlivé večierky využijete inú fázu cyklu. Samozrejme, ak vás niekto pozve na svadbu, nebudete jeho termín kvôli svojmu cyklu sabotovať. Vopred stanovené a neodkladné záležitosti sú úplne iná kategória. Ak však môžete, v tomto týždni sa čo najviac držte doma, vo svojej komôrke a oddychujte. Ak to budete s aktivitami v tejto fáze cyklu preháňať, únava vás počká na konci cyklu.
  • Cvičiť ako o život. Žiaden maratón ani ultra rýchle kardio.
  • Veľa soliť, piť alkohol a jesť mastné jedlá. Doprajte si skôr ľahšie, no výživné pokrmy

menštruačný cyklus, PMS, Luteálna fáza, Folikulárna fáza, testosterón, estrogén, ovulácia, menštruačné fázy

2. TÝŽDEŇ CYKLU – Folikulárna fáza

Začína približne s ukončením krvácania a trvá do ovulácie okolo 14. dňa cyklu. Počas tejto fázy sa maternica pripravuje na potenciálne tehotenstvo. Dochádza k prudkému nárastu estrogénu, vďaka čomu prekypujete energiou a cítite sa doslova krásna. Váš rozžiarený výraz tváre si určite všimnú aj ľudia naokolo. Testosterón zostáva na stabilne nízkej úrovni, no ku koncu tejto fázy môže tiež mierne stúpať rovnako, ako aj progesterón. Ročné obdobie reprezentujúce toto obdobie je JAR.

Čo v tomto týždni robiť:

  • Učiť sa nové veci. V tejto fáze túžite po úspechu a deriete sa do popredia. Ste mimoriadne proaktívna a práca vám ide od ruky. Darí sa vám uzatvárať zmluvy, plniť plány, perfektne odprezentovať projekt, sršíte sebavedomím. Ste mimoriadne racionálna, máte perfektné analytické myslenie a svojím jednaním v niečom pripomínate mužov.
  • Začínať. V tejto fáze je ideálne začať napríklad behať, cvičiť, otužovať, jednoducho robiť čokoľvek, čo ste už dlho odkladali. Keby ste s tým začali v ktorejkoľvek inej fáze, je veľmi pravdepodobné, že by ste to veľmi skoro vzdali. Ak začnete teraz, máte šancu na úspech. 
  • Užiť si sex. Cítite sa ako bohyňa, tak to využite.
  • Cvičiť výraznejšie. Čo sa fyzickej aktivity týka, môžete si dovoliť turistiku, beh, power či hot jogu.
  • Jesť fermentované potraviny. Skúste zaradiť potraviny, ktoré dobre metabolizujú estrogén. Zamerajte sa na naklíčené a fermentované potraviny, akými sú klíčky, kimči a kyslá kapusta.

Čo radšej nerobiť:

  • Tlačiť na plyn. Napriek tomu, že cítite pretlak životnej energie a spíte menej, nepreháňajte to s aktivitami. Môže sa totiž stať, že sa vyčerpáte a pocit z rýchlo minutej energie vás na konci cyklu počká v podobe vyhorenia. Konajte plynule, prirodzene v štýle flow a nikam sa zbytočne nežeňte.
  • Snažiť sa byť intuitívna. V tomto týždni vám to naozaj nepôjde. Treba vyťažiť z vášho racionálneho nastavenia a intuíciu počúvať v menštruačnej fáze.
  • Obviňovať sa. V tejto fáze budete mať tendenciu nedokončovať veci. Začnete jednu, nedokončíte, prejdete k inej a tak ďalej. Neobviňujte sa za to, len sa pozorujte a svoje konanie včas korigujte.

3.    TÝŽDEŇ CYKLU - Ovulačná fáza

Všetko v tomto sa točí okolo ovulácie (14. deň cyklu), kedy dochádza k uvoľneniu vajíčka. Tento jav trvá približne len 24 hodín, no je sprevádzaný vysokými hladinami estrogénu a testosterónu, ktoré v tejto fáze vrcholia, čo sa tak isto prejaví na správaní približne počas nasledujúcich 1 - 3 dní. Progesterón po ovulácii tak isto začne stúpať. Hormonálny vrchol testosterónu vám dáva energiu zameranú smerom von, zatiaľ čo vrchol estrogénu dodáva pocit vnútornej energie a dynamickosti. Ročné obdobie reprezentujúce túto fázu je LETO.

Čo v tomto týždni robiť:

  • Dohodnúť si stretnutia. Cítite sa sebaisto, ste empatická a meníte sa na výbornú poslucháčku. Toto je čas na priateľské aj rodinné stretnutia, rovnako tiež pracovné schôdzky a jednania. Každý sa vo vašej prítomnosti bude v tejto fáze cítiť príjemne.
  • Komunikovať. V prípade, že vás už dlhšie ťaží nevyriešená záležitosť, teraz je čas si ju ísť s daným človekom vyriešiť. Budete presne vedieť, ktoré slová zvoliť. Vyžaruje z vás pocit spolupatričnosti a pochopenia. Každý sa pri vás bude cítiť prijatý. V tejto fáze vám perfektne pôjde tímová práca.
  • Vybavovať. Na úradoch, v banke, kdekoľvek teraz pôjdete niečo úradné vybavovať, budete mať dostatok trpezlivosti a odhodlania.
  • Cvičiť na max. Teraz je ten čas vydať zo seba najviac. Pôjde vám beh na dlhé trate, vysokohorská turistika, silový aj intervalový tréning či spinning.
  • Jesť ovocie, zeleninu a orechy. Zamerajte sa na protizápalové potraviny, akými sú ovocie, zelenina a orechy, najmä mandle. Majú neuveriteľné zdravotné výhody, vrátane vlastností spomaľujúcich starnutie a chrániacich pred toxínmi z prostredia, o ktorých je známe, že majú vplyv na vaše hormóny.

Čo radšej nerobiť:

  • Nechať so sebou zametať. V tejto fáze ste natoľko empatická, že budete mať problém udržať si svoje vlastné hranice. Z lásky k druhým a kvôli tomu, že s nimi chcete byť zadobre vám hrozí, že vašej hranice budú ľudia posúvať. Dajte si na to pozor.

menštruačný cyklus, PMS, Luteálna fáza, Folikulárna fáza, testosterón, estrogén, ovulácia, menštruačné fázy

4.    TÝŽDEŇ CYKLU – Luteálna fáza

Prichádza na rad vtedy, ak nedošlo k oplodneniu vajíčka a maternica sa pripravuje na jeho uvoľnenie spolu s výstelkou v budúcom týždni prostredníctvom menštruácie. Táto fáza tvorí posledných približne 7 dní vášho 28-dňového cyklu. Estrogén aj progesterón stúpajú (najmä progesterón, ktorý práve teraz dosahuje svoj najvyšší vrchol) a potom, na konci tejto fázy, dramaticky klesajú. Progesterón má upokojujúci účinok, čo znamená, že vaša myseľ bude pravdepodobne o niečo pomalšia ako v predchádzajúcich týždňoch. Vaša celková produktivita klesá, nastáva čas na spomalenie a uvoľnenie. Koniec tejto fázy prináša povestné PMS, kedy budete mať chuť zakukliť sa pod deku a skryť sa pred celým svetom. Ročné obdobie reprezentujúce túto fázu je JESEŇ.

Čo v tomto týždni robiť:

  • Urobiť zo seba prioritu. Dajte samú seba na prvé miesto viac než inokedy. Napĺňajte svoje potreby, starajte sa o seba, hýčkajte sa. Doprajte si, hoci aj každý deň, uvoľňujúci aroma kúpeľ, natierajte sa voňavými olejčekmi a krémami.
  • Spomaliť v práci. Ak je to čo i len trochu možné, neberte si teraz toho na seba veľa. Uprednostňujte samostatnú prácu pred tímovou.
  • Dovoliť si byť kreatívna. Bude sa vám veľmi dobre dariť v kreatívnej oblasti, dostanete veľa skvelých nápadov. Všetky si ich zapisujte.
  • Zamestnať si ruky. Varte, pečte, venujte sa akejkoľvek ručnej kreatívnej činnosti, pri ktorej si mozog odpočinie.
  • Jesť zdravo. V tejto fáze môžete mať doslova tehotenské chute. Najskôr spráskate šunkový rožok, hneď za ním tresku a tú zajete horalkou. Stop! Nahraďte nezdravé potraviny ich zdravšími alternatívami, používajte kvalitné suroviny a jedzte vyvážené a nutrične bohaté jedlá.
  • Opäť s cvičením pomalšie. Hatha joga, pilates, plávanie či bicyklovanie budú v tejto fáze najvhodnejšie.
  • Jesť obilniny a listovú zeleninu. Jedzte potraviny pomáhajúce produkovať serotonín, akými sú listová zelenina, quinoa a pohánka. Zamerajte sa tiež na potraviny bohaté na horčík, ktoré bojujú proti únave a nízkemu libidu, napríklad horká čokoláda, špenát a tekvicové semienka.

Čo radšej nerobiť:

  • Veriť príbehom vo vašej hlave. V týchto dňoch sa vaša myseľ bude s vami nepríjemne zahrávať. Budete mať tendenciu veriť vymysleným príbehom vo vašej hlave a sklony k ľútosti. Neverte ničomu, čo vám v tejto fáze váš mozog podsúva a neľutujte sa.
  • Nehovoriť všetko, čo máte na jazyku. V tejto fáze máte tendenciu vybuchnúť v hneve a pôsobiť arogantne. Práve v tomto období, ak sa neovládnete, poviete neraz nepríjemné veci (napríklad manželovi), ktoré tak nemyslíte a následne ich budete ľutovať. Čokoľvek vám teraz napadne povedať, najskôr počítajte do desať, dýchajte do papierového vrecúška alebo sa choďte prejsť, až potom hovorte. Toto je recept, ako korigovať tlak, ktorý počas PMS cítite a nezmeniť sa na vybuchnutú sopku s fúriou 2v1.
  • Jesť ťažké potraviny, akými je červené mäso, fastfood, veľa mliečnych výrobkov a tiež piť alkohol.