Tehotenstvo po štyridsiatke: Biologické hodiny občas tikajú neskôr

Zuzana Paprskárová | 4. máj 2022
tehotenstvo, prvorodička, staršia prvorodička,tehotenstvo po štyridsiatke, cvičenie v tehotenstve, tehotná, tehotenský test

Hranica počatia prvého dieťaťa sa za posledné desiatky rokov posunula vysoko nad bežný priemer. Doba, v ktorej rodili tínedžerky je už dávno za nami. Nastal však opačný extrém. Kedy sa oplatí počúvať svoje biologické hodiny?

Odkladáte tehotenstvo na neskôr?

Pod zvyšujúci sa vek prvorodičiek sa podpisuje predovšetkým posúvanie materstva kvôli vzdelaniu, práci a kariére. Ženy sú v súčasnosti nezávislejšie než ich staré mamy. Finančné zabezpečenie im umožňuje užívať si život bez záväzkov, poskytuje možnosť venovať sa sebe, dopriať si zábavu i cestovanie, bez závislosti na mužovom príjme. Napriek tomu gynekológovia odporúčajú neodkladať tehotenstvo na vek po 35. roku. Ideálny vek na splodenie prvého potomka je medzi 20. a 30. rokom.

Bábätká zo skúmavky

Mnohé ženy sa spoliehajú na výdobytky modernej medicíny ako prípadnej pomoci pri problémoch s počatím. Cítia tak väčšiu slobodu v rozhodovaní a plánovaní založenia rodiny. Umelé oplodnenie je vždy možnosť v zálohe, ak prirodzené počatie vo vyššom veku zlyhá. Tento trend prirodzene zvyšuje priemerný vek prvorodičiek. Pokles plodnosti však nie je jediným rizikovým faktorom tehotenstva vo vyššom veku. Vo veku po štyridsiatke hrozí vyššie riziko mimomaternicového tehotenstva a iných zdravotných komplikácií.

Štatisticky sa udáva, že približne u 30 % párov je za neplodnosť  zodpovedná žena, u ďalších 30 % muž, približne u 25 % obaja partneri a u 15 % párov je príčina nejasná.

Zdravotné riziká tehotenstva po 40

  • problémy s počatím
  • zvýšené riziko potratu a mimomaternicového tehotenstva
  • vyššie riziko tehotenských komplikácií
  • nižšia kondícia ženy pri tehotenstve a pôrode
  • vyššie riziko genetických ochorení u narodeného dieťaťa, a to najmä Downovho syndrómu
  • tehotenstvo častejšie končí cisárskym rezom
  • častejšie sú pôrodné a popôrodné komplikácie

tehotenstvo, tehotenstvo po štyridsiatke, cvičenie v tehotenstve, tehotná

Tehotenstvo bez rizika neexistuje ani u mladších žien

Tehotenstvo po 35. roku života ženy sa štandardne považuje za rizikové. Nie vždy sa však dá život naplánovať podľa tabuliek. Potreba zabezpečiť rodinu predtým, ako splodíme prvého potomka je prirodzená a žiaduca, no v hre sú často aj chýbajúci kandidáti na otcovstvo. Pri plánovaní dieťaťa však platí pravidlo nečakať na poslednú možnosť. Vysnené bábätko tak môže zostať iba v podobe túžby a preplakaných nocí. Vždy berte do úvahy aj časovú rezervu na to, ak by počatie nevyšlo podľa plánov a museli by ste vyhľadať pomoc centier asistovanej reprodukcie. Neznamená to však, že vaše tehotenstvo po štyridsiatke je odsúdené na komplikácie!

Ak sa vám spontánne nepodarí otehotnieť do šiestich mesiacov od začiatku snaženia, neodkladajte návštevu u špecialistu na liečbu sterilitu. Čím skôr sa problém začne odborne riešiť, tým je väčšia šanca na úspech.

U štyridsiatničiek sa častejšie vyskytuje tehotenská cukrovka, vysoký krvný tlak, ochorenia pečene a obličiek.

Nálepka "staršia prvorodička"

Úroveň starostlivosti o tehotné ženy vo vyššom veku sa za posledné roky výrazne zvýšila. Treba však brať do úvahy zdravotný stav a kondíciu, ktoré sú rozhodujúce pri plánovaní tehotenstva v akomkoľvek veku. U žien po štyridsiatke je vyšší predpoklad užívania liekov na viac či menej závažné ochorenia. Tento fakt treba brať do úvahy už pred otehotnením a samozrejme, počas tehotenstva a po ňom, v čase dojčenia. Netreba zabúdať ani na civilizačné faktory, stres, nedostatok spánku, elektromagnetické žiarenie z mobilov a počítačov, ktoré zohrávajú významnú rolu. Riziko sa týka aj žien vo výbornej fyzickej kondícii. K pribúdajúcemu veku patrí následne aj zvýšené riziko zdravotných komplikácií počas tehotenstva. Riziko cukrovky, vysokého krvného tlaku, trombofilných stavov, bolestivých hemoroidov a kŕčových žíl je oveľa vyššie ako u dvadsiatničiek. Pri posúdení zdravotnej kondície sa berie do úvahy aj fakt, či ide o prvé tehotenstvo vo vyššom veku, kedy je následný zdravotný dohľad prísnejší.

Podľa Eurostat je priemerný vek prvorodičiek v rámci Európy za rok 2019 29,4 roka. Slovenky patria medzi najmladšie prvorodičky, veková hranica je u nás 27,2 roka, pričom na západnom Slovensku sa toto číslo posúva k veku 30,7 roka. Najstaršie ženy, ktoré očakávajú svoje prvé dieťa, sú v Taliansku a Španielsku, kde rodia ako 31-ročné. Najmladšími matkami sú Bulharky a Rumunky. Priemerný vek prvorodičiek pritom neustále narastá a predpokladá sa, že bude stúpať ďalej. Momentálne u nás na jednu ženu pripadá iba 1,5 dieťaťa, čo má výrazný vplyv na starnutie našej populácie.

S pribúdajúcim vekom sa pravdepodobnosť otehotnenia znižuje a vo veku 40+ otehotnie prirodzene iba 5 % žien.

Je ťažké si to priznať: Vaječníky starnú

Po 35-tke sa postupne znižuje funkcia vaječníkov a prirodzená plodnosť u ženy klesá. Hoci sa cítime mladé a berieme vek len ako číslo, telo a lekárov neoklameme.Dnešné štyridsiatničky sa o seba starajú, cvičia, majú správnu životosprávu a zakladajú si na pestovanom výzore. Necítia sa staré, sú vo forme, čo ale neznamená, že nestarnú ich vaječníky. S vekom klesá počet folikulov a vajíčok. Žiadnou liečbou už nie je možné vrátiť proces zastavenia reprodukčnej funkcie naspäť. Vo veku približujúcom sa k päťdesiatke je u ženy prirodzené oplodnenie problematické a šanca na prirodzené počatie je veľmi nízka.

V niektorých krajinách majú limitujúci vek ženy, do ktorého majú nárok na pomoc s tehotenstvom, uzákonený. Podľa Nariadenia vlády SR č. 777/2004 Z. z. (v zmysle § 3 ods. 8 cit. zákona č. 577/2004 Z. z, ktorým sa vydáva Zoznam chorôb) sa na základe verejného zdravotného poistenia uhrádzajú najviac tri cykly výkonov asistovanej reprodukcie ženám do dovŕšenia 39. roku veku života, ak ide o stanovené príčiny neplodnosti.

tehotenstvo, tehotenstvo po štyridsiatke, cvičenie v tehotenstve, tehotná, tehotenský test

Zaskočilo vás tehotenstvo po štyridsiatke?

Ak máte život pevne v rukách, stabilnú prácu, kariéru, odrastené deti alebo plán precestovať svet, môže sa vám v prípade dvoch čiarok na tehotenskom teste doslova zrútiť život. Tehotenstvo v skutočnom živote neprichádza iba plánovane. Rovnako ako dokáže zmeniť život študentkám, môže behom pár sekúnd narušiť svet rodičom v pokročilom veku. Zmeniť zabehnutú rutinu, pohodlie a stabilitu nie je jednoduché. Fyzická, a povedzme si úprimne, ani psychická kondícia často nie je pripravená na takú veľkú zmenu, akou novorodenec v rodine je. Ťaží nás pocit zodpovednosti, ktorý k budúcemu dieťaťu cítime. Počítame roky a váhame. Koľko budem mať, keď pôjde drobec do prvej triedy? Budem na stužkovej najstaršia mama? Dožijem sa jej vôbec? Budem môjmu dieťaťu oporou, dopraje mi to zdravie? Rolu zohráva množstvo faktorov. To, ako túto správu prijme manžel, deti, rodina, či nás nezradí zdravie, finančný výpadok, je vecou konkrétnej rodiny.

tehotenstvo, tenhotenstvo po štyridsiatke, cvičenie v tehotenstve, tehotná, tehotenský test

Z pohľadu psychologičky

Posunutie narodenia prvého dieťa sa dnes berie ako možné riešenie životnej situácie. Vyšší vek v porovnaní so staršou  generáciou má výhodu v tom, že rodičia majú stabilné rodinné a ekonomické zázemie. Dieťa starších rodičov býva často vytúžené, zahŕňané pozornosťou a láskou, často až neúmernou. V prípade, ak ide o vytúžené a doslova vybojované dieťa, môže nastať situácia extrémneho pripútania matky k dieťaťu.

Naopak, neplánované tehotenstvo vo vyššom veku dokáže rozhádať manželov, narušiť psychiku ženy a priviesť ju k neľahkému rozhodnutiu, či tehotenstvo ukončiť alebo dieťa s láskou prijať. Dieťa sa však môže stať motiváciou žiť dlho, aktívne a zároveň motorom pre pocit zodpovednosti voči svojmu zdraviu.