Jablkový koláč
foto: istockphoto.com
Stará dobrá klasika. Ako od babičky. Tentokrát od čitateľky Aďky.
Suroviny
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 70 g trstinového/kokosového cukru
- 1 vajíčko
- štipka soli
- 100 g masla
- 800 g ošúpaných nakrájaných jabĺčok
- citrónová šťava, škorica
- javorový sirup
Postup
- Cesto si pripravím zmiešaním všetkých surovín. Rukou vypracujem hladké cesto a dám do chladničky.
- Kým sa cesto chladí, pripravím si jablkové pyré nasledovne: V hrnci rozvarím cca 800 g ošúpaných nakrájaných jabĺčok s lyžicou citrónovej šťavy a škoricou podľa chuti. Kto má rád sladšie, môže pridať cukor. Trvá to asi 15 minút.
- Cesto vyberiem z chladničky a vysteliem ním formu s vlnkovaným okrajom, ktorú som predtým potrela maslom, prípadne použijem papier na pečenie. Na cesto navrstvím pyré a navrch poukladám ešte jabĺčko nakrájané na tenké plátky. Koláčik ešte bohato posypem škoricou a pečiem cca 30 minút na 180 oC.
- Pred servírovaním polievam javorovým sirupom.